Adevărul despre situația actuală a conflictului din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus întrebarea în ce măsură mai are Ucraina susținerea Occidentului, oferind în acest sens mărturii din presa internațională cu privire la dinamica din Ucraina. Dacă până acum câteva luni Zelenski era eroul plantei, a arătat Atudorei, în prezent popularitatea lui a scăzut foarte mult, inclusiv pentru că a izbucnit un nou conflict în Orientul Mijlociu, dar nu e singura cauză. Dezbaterea i-a avut ca invitați pe scriitorul Ovidiu Hurduzeu, fostul senator Paul Ghițiu și pe analistul și activistul civic Florin Platon.

10:59, 23 noiembrie 2023 | | 588 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Calistrat Atudorei a prezentat într-o dezbatere live la televiziunea Global News declarația premierului Ungariei Viktor Orban care a anunțat că va bloca tot ajutorul UE pentru Ucraina, precum și aderarea Ucrainei la UE, dacă UE nu își va revizui întreaga strategie de a sprijini Ucraina. Atudorei a amintit din declarațiile lui Orban faptul că SUA și-au retras în mare parte ajutorul acordat Ucrainei, ceea ce înseamnă că UE trebuie să își asume singură tot sprijinul acordat Ucrainei, ceea ce ar fi un act sinucigaș. Boston Globe, în SUA, prezintă un sondaj de opinie potrivit căruia SUA cheltuiesc deja prea mult pentru ajutorarea Ucrainei, iar populația SUA cere scăderea asistenței financiare acordate Ucrainei. Al Jazeera arată declarațiile renumitului profesor Jeffrey Sachs care spune că SUA a provocat tragedia din Ucraina și că Joe Biden ar trebui să lucreze pentru negocieri de pace. Și Scholz arată că ar trebui prioritizate problemele interne, titlu din Gravitas, iar în Congresul SUA republicanii cer justificarea fondurilor acordate Ucrainei. Americanii s-au săturat să ajute Ucraina împotriva Rusiei, arată un alt titlu din Hindustan Times, a făcut Atudorei revista presei internaționale pe această temă. Dezbaterea poate fi urmărită pe canalul de youtube al Global News, dar și pe pagina sa de facebook.

Fostul senator Paul Ghițiu a comentat pe această temă prin prisma presei internaționale, a presei establishementului, a presei oficiale: constatăm că în acest moment Occidentul descoperă că războiul din Ucraina este ca și pierdut. O spune și Foreign Office-ul din Marea Britanie,  dar și publicații de renume precum Washington Post, Times sau Bloomberg care descoperă creșterea economiei rusești. În același timp, publicația The Spectator îi cere lui Zelenski să fie onest cu poporul cu privire la conflict. Totul merge foarte prost, dar ucrainenii ar trebui să se mobilizeze și mai tare ca să fie decimați, este mesajul dat, pe de altă parte, de susținătorii războiului, a observat Ghițiu cu ironie amară. Ucrainenilor li se spune de către presa oficială de la ei că totul merge bine, dar de fapt ei descoperă că Rusia are resurse umane și naturale mai multe decât se așteptau, că are o industrie superioară, o industrie de armament foarte bună și o capacitate de adaptare, dar nu pot să cred că Occidentul nu știa aceste lucruri și înainte, a adăugat Paul Ghițiu.

Acest conflict programat și provocat de Vest a ajuns într-o fază în care, din diverse motive, s-a trecut în această fază în care se recunoaște în Vest că rușii sunt aproape să câștige, deci trebuie să facem pace. Rușii, care sunt în avantaj acum, de ce ar accepta condițiile Vestului, se întreabă Paul Ghițiu? Astfel de declarații sunt aiuritoare, cum să crezi că Moscova, care știe ce vrei să faci, va accepta o astfel de alternativă într-un moment în care are toate avantajele, iar armata ucraineană este într-o situație dezastruoasă, a adăugat fostul senator.

Ovidiu Hurduzeu a comentat și el cu privire la ce a spus Paul Ghițiu că războiul a fost provocat de Vest: acest conflict a început în 21 noiembrie 2013, tocmai s-au împlinit 10 ani de la Maidan. Față de acum 10 ani, Ucraina este un stat eșuat, pe atunci avea o industrie și perspectiva unui stat normal. La ora actuală este un stat depopulat, dezindustrializat total și cu o populație distrusă și moral, și spiritual. Pe de altă parte, a continuat Hurduzeu, Rusia cunoaște o dezvoltare economică absolută surprinzătoare, o creștere economică de 5,5 la sută, și totul sub regim de sancțiuni. Occidentul, în infatuarea lui, a mizat pe faptul că sancțiunile vor distruge Rusia, au minimalizat puterea economică și de redresare economică a Rusiei. Investițiile cunosc un adevărat boom, e atâta dezvoltare economică încât au lipsa de forță de muncă. Rusia e câștigătoare și pe partea militară, și pe cea economică, și are un prestigiu din ce în ce mai mare în lume, a arătat Hurduzeu.

Florin Platon a vorbit la rândul său despre ipocrizia Occidentului care s-a prefăcut că are o ”datorie morală” să intervină în Ucraina, dar există atâtea conflicte pe lume în care nu simte nevoia ”moral” să intervină, cum e și cazul conflictului din Gaza. Obligația morală este pur declarativă, întotdeauna există de fapt calcule politice, iar calculul pentru Vest este îndatorarea. Capitalul se creează prin datorii. ”Dacă ne uităm la toată expansiunea economică a Europei după 90, s-a creat prin datorii, și România este îndatorată. Aceasta este forma de expansiune a capitalului prin datorii. Asta au realizat europenii, ei au creat o mare datorie în interiorul Ucrainei, industriile de armament au avut mult de câștigat, după ce toată lumea dat proiectilele și armamentul sovietic în Ucraina, acum trebuie să cumpărăm altul. Ce contracte se semnează și câți bani se fac cu această ocazie? Este o miză economică, miza este să faci datorii, iar limita este cea la care Ucraina poate să dea ceva în schimbul acestor datorii. În momentul în care Ucraina s-a amanetat complet, Occidentul nu o să mai aibă nici un interes să mai bage alți bani, o să înceapă recuperarea datoriilor, ca la cămătari. Cum a pățit și Grecia”, a descris Platon mecanismul îndatorării Ucrainei de către Occident.

Paul Ghițiu a amintit în acest context de lovitura de stat dată în Ucraina cu bani occidentali cu ocazia Maidanului și de mercenarii străini implicați, care au dat și declarații între timp cum au fost puși să tragă în piață împotriva manifestanților și polițiștilor.

În continuarea dezbaterii, Atudorei a relatat despre cele 4 avioane Eurofighter trimise de Germania în România, despre faptul că Olanda a trimis deja în România 5 avioane F16 pentru pregătirea piloților ucraineni. La acestea se adaugă cumpărarea a 54 de tancuri Abrams cu o valoare estimată de un miliard de dolari și a 48 de avioane F35 cu 6,5 miliarde dolari, iar aceste avioane vor sosi doar în 2035.

Paul Ghițiu a amintit de problemele pe care le au aceste avioane, că softul lor ar fi fost hackuit, și a amintit de avionul dispărut în SUA care ar fi fost controlat de la distanță de alții. Întreținerea lor e foarte scumpă, e pe mâna unor firme care pot cere oricât, a atras atenția fostul senator, iar Calistrat Atudorei spune că e o formă de spălare de bani pentru niște obiective care nu au nici o miză reală. Ce utilitate mai au aceste achiziții peste 10 ani, a pus moderatorul întrebarea.

Hurduzeu spune că este o formă de tribut și că România se aruncă cu capul în gard, anunțând că sprijină necondiționat Ucraina care încalcă drepturile minorităților românești, drepturile religioase, creează probleme economice prin transporturile de cereale și alte transporturi, care acum sunt controlate de alte țări europene dar nu și de România, plus sprijinul militar. ”Am rupt orice legături diplomatice cu Federație Rusă și, după câte știu eu, nu suntem în război. Aceasta este atitudinea factorului politic de la noi, suntem tot mai aroganți și ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Și Polonia evită acest lucru, ca să nu mai vorbim de Ungaria sau Slovacia, și o facem cu o inconștiență și dezinvoltură. Nouă nu are ce să ni se întâmple că pe noi ne apără SUA, NATO. Nu e vorba de voința politică, ci de clasa politică”, a declarat Hurduzeu.

Ghițiu a amintit și el ironic de capacitatea militară a României unde se ciocnesc mașinile militare în mod stupid, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, plus alte accidente la fel de absurde care implică vehiculele sau echipamentele militare.

Florin Platon a spus însă că executantul, adică România, nu are cum să fie arogant, pentru că are o lungă istorie de flexibilități politice și de întoarcerea armelor. Un război care s-ar extinde ar bloca recuperarea banilor din Ucraina, deci mai mult de atât nu se poate. 1984 al lui Orwell începe să capete sens pentru că pretextul războiului poate duce la anularea alegerilor, interzicerea partidelor sau al televiziunilor, cum s-a întâmplat în Moldova.

Invitații au comentat și declarațiile lui Marcel Ciolacu din Bloomberg unde premierul a spus că ar putea veni mai mulți politicieni asemănători cu Putin în Europa. Paul Ghițiu a fost de părere că Ciolacu repetă ceea ce i se spune de către șefii lui din afara țării, nu există nici o îndoială că tot ceea ce fac politicienii români de la putere este dictat din afară. Prin aceste declarații, ei vehiculează o sperietoare. Toate aceste declarații se alătură multor evenimente, tot mai dese și mai complicate, pandemii, războaie locale și regionale, conflicte, toate generând frică, cea mai bună armă pentru Vest de condus populația.

Hurduzeu spune că lucrurile nu sunt clare în România pentru că hegemonul SUA încă nu a decis, nu s-au anunțat candidații la președinție. ”Nu știm care va fi următorul guvernator. Celor de la conducerea României care iau ordine de la Administrația Biden le este frică să nu vină o altă administrație, Trump, care să le ceară socoteală. De aceea dau aceste declarații pentru că le este frică de acest val suveranist, care, din America, va fi susținut de republicanii lui Trump. Dar jocurile nu sunt făcute nici măcar în America”, a explicat Hurduzeu.

Atudorei a arătat în încheierea dezbaterii că lui Ciolacu îi este teamă să nu vină suveraniștii la putere, în timp ce Platon a conchis că acesta este scopul AUR, să fie un fel de bau bau, ca lumea să voteze PSD ca să nu voteze AUR. Formula a funcționat și în Franța, deci prin declarațiile sale Ciolacu și-a dezvăluit propriul plan electoral, acela al unui mesaj de tipul: feriți-vă de naționaliști.

 

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: