O nouă lovitură de stat în Africa: generalii patrioți din Gabon au preluat conducerea țării

Occidentul pierde astfel exploatarea prin jaf a celor mari mine de mangan din lume

19:34, 30 august 2023 | Africa | 927 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Lovitură de stat în Gabon – Toate formele de colonizare față de Franța au fost anulate

O nouă lovitură puternică au primit-o Franța și Emmanuel Macron personal, deoarece după aproape 60 de ani Franța pierde controlul Gabonului în Africa de Vest după o lovitură de stat!

La primele ore ale dimineții, un grup de peste zece ofițeri ai forțelor armate gaboneze a anunțat răsturnarea președintelui susținut de Franța.

În urmă cu ceva timp noile autorități ale țării au anunțat că anulează acordurile de securitate cu Franța. Soldații francezi staționați în țară ar trebui să plece imediat.

Problema este acum uriașă pentru Franța, care riscă să rămână fără Africa. Și fără Africa, Franța își va pierde statutul de superputere regională.

Franța stă cu spatele la zid. După Niger, Burkina Faso și Mali, a pierdut și Gabonul. Va îndrăzni E. Macron să se implice militar?

Șoc în Occident: pierd cele mai mari mine de mangan din lume

Gabon este, de asemenea, o fostă colonie franceză care are rezerve de uraniu, petrol, gaze și minerale. Este una dintre acele țări care au fost forțate să folosească francul CFA.

Compania minieră franceză Eramet și-a suspendat operațiunile în Gabon după lovitura de stat militară,

Eramet a spus că „pentru siguranța personalului și siguranța afacerii” a suspendat operațiunile și monitorizează îndeaproape evenimentele.

Eramet are aproximativ 8.000 de angajați în țara bogată în petrol și minerale din Africa de Vest, iar filiala sa locală extrage minereu de mangan, un mineral folosit în fabricarea oțelului, aluminiului și bateriilor, din minele Moanda, cele mai mari mine de mangan din lume!

Occidentul și Franța au pierdut mai întâi unul dintre cei mai mari furnizori de uraniu din lume (Niger) și apoi unul dintre cei mai mari furnizori de mangan din lume.

Lovitură de stat în Gabon: Armata a preluat puterea! – Președintele demis cere intervenția occidentală

Un grup de peste zece ofițeri ai forțelor armate gaboneze a apărut brusc la primele ore ale acestei dimineți în fața camerelor televiziunii de stat, care își are sediul lângă președinție, iar un membru al acesteia a citit o declarație în care afirmă că alegerile sunt anulate și „toate instituțiile sale ale democrației” sunt catalizate.

Vorbind despre guvernare „iresponsabilă” și „imprevizibilă”, care ducea la „o deteriorare continuă a coeziunii sociale, care amenința să ducă țara în haos”, ei au anunțat că „ne-am hotărât să apărăm pacea punând capăt acestui regim. „.

Grupul de ofițeri, care se autointitulează „Comitetul de tranziție și restabilire a instituțiilor”. El a afirmat că reprezintă toate armele forțelor armate și toate forțele de securitate.

Grupul de peste zece ofițeri ai forțelor armate gaboneze care au anunțat astăzi că preia puterea în țara africană a anunțat că granițele sunt închise pe termen nelimitat.

„Granițele vor rămâne închise până la noi ordine ”, a spus un membru al grupului de ofițeri citind o declarație scrisă în numele „Comitetului pentru tranziție și restaurare a instituțiilor”.

Lovitura militară a fost anunțată la scurt timp după ce Comisia Electorală a anunțat că președintele Ali Bongo și-a asigurat al treilea mandat consecutiv în alegeri, obținând 64,27% din voturi, învingându-l pe adversarul său Albert Odo Osa, care a primit 30,77%.

Albert Odo Osa a denunțat „frauda din tabăra Bongo” cu două ore înainte de închiderea urnelor sâmbătă, declarându-se câștigător.

Senatul, Adunarea Națională, Curtea Constituțională și Comisia Electorală au fost dizolvate.

Președintele demis din Gabon, Ali Bongo Odiba, a făcut apel la sprijin internațional după lovitura de stat militară.

Gabon: Președintele Odiba în arest la domiciliu – Lumea a sărbătorit anunțul de lovitură de stat

Președintele Gabonului, Ali Bongo Odiba, este ținut „în reședința sa sub pază” împreună cu familia și medicii săi, precum și unul dintre fiii săi care a fost arestat, ofițeri militari care au anunțat anterior că ocupă puterea în țară.

„Președintele Ali Bongo este ținut în reședința sa sub pază împreună cu familia și medicii săi”, potrivit unui comunicat citit la televiziunea de stat de membrii militari ai Comitetului de tranziție și reabilitare.

Noureddine Bongo Valentine, fiul și consilier apropiat al președintelui, Ian Gislain Ngulu, șeful de cabinet al lui Bongo, Mohamed Ali Saliou, adjunct al șefului de cabinet, Abdul Hosseini, consilier al președinției, Jesse Ela Ekoga, consilier special și purtător de cuvânt al președinției, întrucât cei mai înalți doi oficiali ai Partidului Democrat din Gabon „au fost arestați”, a explicat colonelul care a citit anunțul loviturii de stat în timpul nopții.

Aceștia au fost arestați în principal pentru „înaltă trădare împotriva instituțiilor statului, delapidare masivă a fondurilor statului, abuz de finanțare internațională, fals și uz de fals, fals în semnătura președintelui Republicii, luare de mită activă, contrabandă de droguri”. a explicat el .

Între timp, sute de oameni au ieșit pe străzile capitalei Libreville pentru a sărbători anunțul loviturii de stat ținând steaguri naționale, potrivit unui jurnalist local care a vorbit pentru BBC Afrique.

Inițial, cetățenii s-au înscris în armată, cărora le-au mulțumit, dar apoi forțele armate le-au cerut să se întoarcă la casele lor și să se îndepărteze de punctele strategice ale capitalei.

Actualul președinte al Gabonului (din 2009) este Ali Bongo Odiba, fiul fostului președinte al țării, Omar Bongo. Bongo Jr. și-a petrecut toată copilăria și tinerețea în Franța, a studiat la Universitatea din Sorbona.

Sursa

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,