Războiul Pan-African este aproape. Urmează un conflict Rusia+Iran+China vs SUA-Franța pentru controlul Africii?

Nigerul a respins ultimatumul ECOWAS

21:04, 4 august 2023 | Africa | 695 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Numărătoarea inversă pentru conflictul pe scară largă din Africa pare să fi început. Ministrul francez de externe a subliniat că Parisul și Washingtonul s-au angajat să restabilească „democrația” în Niger și că cele două țări îl susțin pe președintele demis, Mohamed Bazoum, și îl recunosc în continuare ca și conducător al țării.

La scurt timp după lovitura de stat de săptămâna trecută, națiunea Benin din Africa de Vest împreună cu Nigeria, Coasta de Fildeș și Senegal au anunțat că dacă negocierile eșuează își vor trimite forțele armate pentru a sprijini intervenția militară ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane) împotriva guvernului militar al Nigerului. Totodată, state africane precum Algeria, Burkina Faso sau Mali, susțin că dacă Occidentul va interveni militar atunci vor lua și ele cu forțe militare apărarea noii conduceri a Nigerului.

Practic, nu există niciun punct comun pentru ca vreun fel de negocieri să aibă succes.

Conflictul s-ar putea extinde rapid în Mali și Burkina Faso.

Potrivit ambasadorului francez în Niger, comandantul forței iraniene Al Quds, generalul Qaani se afla aseară pe zborul LN422 de la Tripoli la Niger. Alături de trupele rusești Wagner, Iranul se alătură militar statelor africane care doresc să scape de jugul colonialist occidental. Iar China sprijină economic tot acest val de revoluții.

Timp de sute de ani statele occidentale au exploatat la sânge Africa și nu doresc să își schimbe obiceiurile.

Noua conducere a Nigerului a emis însă decizia publică de a opri exporturile de aur și uraniu, la prețuri derizorii, către Franța. Nigerul a reprezentat până acum o resursă de bază pentru Franța, dar și pentru alte state din Uniunea Europeană. În 2021, Nigerul furniza aproape 25% din aprovizionarea cu uraniu a membrilor Uniunii Europene (UE). Franța a exploatat aproape pe gratis minele de uraniu din Niger încă din anii 1970, dar acum robinetul a fost închis.

Bineînțeles, șefii statelor occidentale sunt furioși și invocă „dreptul internațional”. Ei instrumentează ECOWAS ca interfață a intereselor lor. State precum Senegal, Benin, Nigeria (diferit de Niger!) sau Coasta de Fildeș sunt în continuare controlate de globaliști prin intermediul unor politicieni locali trădători.

Noul președinte al Nigerului a respins ultimatumul : „Nu cedez în fața amenințărilor”

Noul lider al Nigerului, generalul patriot Abdourahmane Tiani, a calificat drept „ilegale, nedrepte și inumane” sancțiunile impuse țării sale de către Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), la o săptămână după lovitura militară.

Într-un discurs televizat, noul lider autoproclamat al Nigerului a declarat că nu va ceda presiunilor și amenințărilor internaționale care vizează reîntoarcerea la putere a președintelui demis, Mohamed Bazum.

Prin urmare, a respins termenul limită de o săptămână care i-a fost acordat.

ECOWAS a impus sancțiuni dure Nigerului și le-a dat puciștilor un ultimatum până duminică pentru a-l repune pe Bazum la putere.

Scenariul de intervenție militară este ultima opțiune pe masă, ultima soluție, dar trebuie să ne pregătim pentru această eventualitate”, a declarat Abdul Fatta Musa, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice și afaceri de securitate.

Diplomația rusă a cerut dialog” pentru a evita „agravarea situației”, subliniind că amenințarea cu folosirea forței împotriva unui stat suveran nu va contribui la detensionarea tensiunii și rezolvarea crizei”.

Niger: Delegația ECOWAS a plecat la Niamey

O delegație a Organizației Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a plecat la Niamey pentru a negocia cu armata care l-a răsturnat săptămâna trecută pe președintele Nigerului.

Președintele Bola Tinubu, care deține conducerea ECOWAS, a cerut delegației să facă totul” pentru a rezolva „pe cale amiabilă” criza din Niger.

El a mai spus că a format o altă delegație, condusă de un diplomat nigerian, pentru a discuta despre situația din Niger cu liderii Libiei și Algeriei. El a însărcinat ambelor delegații să facă tot ce este necesar pentru a asigura o soluție amiabilă și finală a problemei din Niger, în interesul păcii și dezvoltării în Africa”.

Toate canalele media franceze din Niger au fost închise

Noile autorități din Niger au procedat la suspendarea funcționării radioului France 24 TV și RFI în Niger, provocând reacția puternică a Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Franța reiterează că este neclintită și hotărâtă în ​​favoarea libertății presei, a libertății de exprimare și a protecției jurnaliștilor”, a declarat ministerul de externe într-un comunicat.

Cele două canale au încetat să difuzeze în Niger ieri după-amiază, potrivit reporterilor AFP din Niamey.

O demonstrație violentă împotriva ambasadei Franței din Niamey duminică trecută a determinat guvernul francez să lanseze marți o operațiune de salvare a cetățenilor săi.

În cadrul acestei demonstrații, care a avut loc la câteva zile după lovitura militară împotriva președintelui nigerian Mohamed Bazoum, protestatarii, scandând lozinci anti-franceze, au încercat să intre în ambasada Franței.

Ministerul francez de externe susținuse și că spațiul aerian era închis și că francezii nu puteau părăsi țara prin mijloace proprii. 

Totodată, Ambasada Marii Britanii la Niamey a anunțat ieri că își va reduce temporar personalul din cauza situației de securitate din Niger, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Britanic de Externe.

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,