Reflecții asupra Ordinii Multipolare (partea 2)

07:18, 6 iunie 2023 | | 688 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

 

Vă prezentăm a doua parte a unei serii de emisiuni care au vizat analiza proceselor internaționale care au loc în prezent pe fondul tranziției către ordinea sistemică multipolară. Pe parcursul acestor emisiuni veți putea urmări punctele de vedere ale unor experți de renume din numeroase țări.

Invitații acestei a doua emisiuni, care a fost difuzată în direct de televiziunea DIS TV în data de 15 mai 2023, au fost:

  • Laurent James, cercetător științific și scriitor din Franța;
  • Lorenzo Pacini, profesor universitar de geopolitică din Italia;
  • Iurie Roșca, scriitor, jurnalist, fost vice-prim-ministru al Republicii Moldova.

Moderatorul emisiunii a fost Calistrat Atudorei, jurnalist și doctor în filozofie.

Lorenzo Pacini a urmat cursuri de Filozofie și Teologie la Roma. Plus Bioetică, plus Psihologie la Madrid plus Economie Politică la Hong Kong. Este director al primului curs de Filosofie Politică în care predă a Patra Teorie Politică elaborată de filosoful rus Alexander Dughin. Respectiva teorie este considerată esențială în concepția Estică, dar este interzisă în Vest. Domnul Pacini a vorbit și despre situația social-politică a Italiei de azi, aflată – în opinia sa – la un stadiu nefericit de subjugare față de structurile globaliste ce își exercită puternica influență inclusiv prin guvernul condus de doamna prim-ministru Georgia Meloni. Chiar dacă Meloni părea în campania sa electorală că reprezintă interesele populației majoritar conservatoare (care sprijină familia tradițională și suveranitatea Italiei), lunile care au urmat au dovedit că ea este – ca și oficialii dinaintea ei – tot o marionetă a Sistemului globaist. Dincolo de aparențe, Italia de azi pare mai degrabă o colonie a Statelor Unite și a Israelului.

Laurent James are la bază studii de fizică nucleară, este scriitor de 28 de ani pe teme de spiritualitate și literatură, analist politic. A studiat cu atenție și a scris despre opera marelui român Jean Pârvulescu. Domnul James a explicat că geopolitica autentică transcende ideologiile. Tocmai de este de aceea numită și metapolitică sau metafizica societății. El a subliniat aspectul important că o lume multipolară presupune coexistența mai multor civilizații, nu doar a mai multor state dezvoltate economic sau militar. De asemenea, o lume multipolară necesită fortificarea notabilă a respectivelor civilizații până la stadiul de veritabili poli de putere. Problema este că în prezent constatăm că actualele civilizații ce diferă (și chiar preced cu mult) civilizația occidentală au ajuns mult mai estompate față de cea din urmă. Renașterea civilizațiiilor din lumea largă nu pare deocamdată posibilă fără o demantelare a unipolarității vestice (SUA și aliații săi). S-ar putea spune că de fapt Occidentul subzistă tocmai datorită crizelor pe care le induce în mod deliberat la nivel mondial. Iar cea mai importantă dintre aceste crize este – așa cum sublinia și marele scriitor rus Feodor Dostoievski – cea Spirituală. Adevăratele pârghii ale unei lumi multipolare nu pot fi înțelese pe bazele unei paradigme materialiste. Din acest cadru reiese observația remarcabilă că geopolitica este un fel de „știință sacră”, un instrument în mâna inițiaților menit să evidențieze esența relațiilor dintre state. Se poate oferi în acest sens exemplul Pactului Ribbentropp-Molotov, care a fost semnat nu atât din rațiuni politice, cât mai degrabă pe baza unor fundamente geopolitice. Este o apropiere semnificativă cu maniera în care filosoful Friedrich Nietzsche explica în secolul al XIX-lea că adevăratele înțelesuri ale lumii transcend ideologiile de „stânga” și „dreapta” și chiar noțiunile obișnuite de „bine” și „rău”.

Iurie Roșca a evidențiat ideea că „poporul reprezintă singura soluție” este o idee periculoasă, ca un fel de prăbușire pe orizontală pentru că nu ia în considerare verticala dumnezeiască. Nicio reușită notabilă nu vine fără susținerea și invocarea lui Dumnezeu. Cu privire la opera deosebit de vastă și de profundă a lui Jean Pârvulescu, domnul Iurie Roșca a explicat că un leit-motiv al operei lui Pârvulescu este teza că fundamentele civilizației occidentale s-au așezat în ultimul timp pe o poziție efectiv anti-Spirituală. Această idee a constituit ulterior un ax al celei de-a Patra Teorii Politice elaborată de filozoful și geopoliticianul rus Alexandr Dughin. Domnul Iurie Roșca a amintit că Jean Pârvulescu s-a născut în anul 1928 la Pitești și la vârsta de 28 de ani a plecat în Europa pentru a-și lărgi sfera de cunoaștere și pentru a se proteja de regimul bolșevic instaurat în România. Este semnificativ că Pârvulescu a colaborat îndeaproape cu Mircea Eliade, Julius Evola și Rene Guenon. Una dintre ideile lor comune era cea a re-spiritualizării Eurasiei prin aprofundarea relației dintre om și Dumnezeu sau mai exact spus prin descoperirea modalității de a diviniza Omul prin deschiderea acestuia față de Grația Dumnezeiască. În acest sens Creștinismul a fost văzut nu ca o simplă religie, ci ca Religia celei de-a Doua Veniri a lui Hristos și de asemenea ca Religia Duhului Sfânt. Trebuie spus însă că cele două ramuri principale ale creștinismului – ortodoxia și catolicismul – par să difere în mod major. În timp ce catolicismul este marcat în special de semnificațiile actului de Crucificare, ortodoxia reliefează mai ales semnificațiile Învierii.

Invitații au concluzionat împreună că deși actuala civilizație occidentală s-a născut în Europa, ea este desprinsă de rădăcinile civilizației Europei tradiționale. Din acest motiv o revigorare autentică a Europei nu poate veni decât prin re-înnoirea vechilor rădăcini. Iar în acest sens un ajutor substanțial ar putea veni din re-potențarea relațiilor de cooperare pe toate planurile cu Rusia și cu China. Pentru împlinirea acestor deziderate Informarea corectă a populației și Educația tinerelor generații în spiritul Adevărului au, fără îndoială, un rol major.

Este necesar să observăm că în prezent ne aflăm într-un veritabil război civil al popoarelor cu „elitele” globaliste. Este acum stringent necesar ca popoarele să își reia controlul asupra propriilor state și acest proces deja a început.

Iurie Roșca a subliniat în final că un alt aspect esențial necesar trezirii conștiințelor este influența unor personalități puternice, care să formeze împreună o elită spirituală și intelectuală ca model pentru populație. Această elită nu trebuie însă să se mărginească la un simplu discurs ideologic, ci trebuie să fie capabile la nevoie de sacrificiul suprem.

Puteți urmări în continuare și înregistrarea video a emisiunii:

(VA URMA)

Facebook Comments