Trădarea Securității Statului în România Socialistă (partea 8)

17:32, 13 iulie 2023 | | 532 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Vă prezentăm cea de-a opta parte a seriei despre modul în care Securitatea Statului a ajuns să trădeze în România Socialistă.

Emisiunea a fost difuzată în direct de televiziunea Global News în data de 12 iulie 2023.

Tema specifică a emisiunii: Jaful financiar valutar desfășurat de Securitate în perioada socialistă.

Invitat special: profesor universitar doctor Corvin Lupu.

Moderator: dr. Calistrat Atudorei.

Vă recomandăm să vizionați și prima parte, a doua parte, a treia parte, a patra parte, a cincea partea șasea parte și respectiv a șaptea parte a seriei.

Transcriere parțială:

La unele dintre întreprinderile rețelei de comerț exterior, acolo unde exista acoperire informativă cvasi-totală, se dispusese codificat „Operațiunea nr. 1”, constând în deturnarea de fonduri din încasările făcute de întreprinderi către conturi intermediare, în care se depozitau sume și se încasau dobânzi. Deturnarea de fonduri ale întreprinderilor statului român/Securității către conturi intermediare se făcea de către directori de credit, care cunoșteau numerele, parolele și codurile de acces și erau cu toții ofițeri ai CIE. De exemplu, la ARPIMEX, se produceau bocancii „Colorado”, care se vindeau în SUA cu 8 dolari/pereche. Din această sumă, 7 dolari intrau în contul „la vedere” al societății, iar un dolar intra într-un cont intermediar.  Mai exista o situație în care se deschideau asemenea conturi în perioada achitării datoriei externe a României și cu ocazia unor datorii pe care banca le acumula față de societăți care livrau o serie de bunuri în țară. Diverși creditori ai BANCOREX blocau diferite conturi în numele acestor datorii. Pentru a se evita arestarea acestor sume, se invoca necesitatea deschiderii unor conturi tranzitorii pe numele unor persoane fizice. Există ofițeri care au recunoscut că au primit ordin să deschidă asemenea conturi tranzitorii. Unul dintre ei este Stelian Octavian Andronic, care a deschis un asemenea cont la o bancă din Elveția. Conducerea țării nu știa nimic de aceste conturi.

Blocarea banilor țării în conturile bancare ale ICE „Dunărea” sau în conturi tranzitorii administrate de directori de credit a lipsit țara de bani și a determinat guvernul și ministerele să ia măsuri de austeritate care au generat nemulțumiri populare. Printre altele, unele din aceste măsuri au fost anularea drepturilor bănești suplimentare pentru muncitorii din sectoarele industriei grele, extractive, petroliere și toxice.

Există cazuri în care CIE spăla unele sume de bani pe care le aduna prin intermediul unor oameni de afaceri aflați în strânsă legătură cu Securitatea, sau care erau ofițeri acoperiți. În revista „Caietele Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER)”, nr. 15/2009, institut și revistă finanțate de guvernul României, se afirmă că ofițerul Ion Țiriac a spălat bani ai Securității în RFG.

Este foarte greu de evaluat care a fost contribuția financiară totală a Securității la bugetul de stat. După asasinarea lui Ceaușescu, când erau în toi eforturile de ștergere a urmelor activității Securității pe multiple planuri, la 30 decembrie 1989, conducerea ICE „Dunărea” a întocmit un raport către MCECEI, din care rezultă că în perioada 1982-1989, întreprinderea ar fi vărsat la buget ceva mai puțin de 5.000 de milioane de dolari. Toate plățile legal efectuate de ICE „Dunărea” s-au efectuat prin Bancorex. Aceasta reprezintă doar aproximativ a șasea parte din sumele extorcate de Securitate din economia României pe care le dețineau directorii de credit în conturi, în prima parte a anului 1990…

Jaful a continuat după 1990. Securiștii s-au metamorfozat în noii „capitaliști” ai României și au devenit imediat punctele de sprijin ale colonialiștilor străini care au acaparat economia României, cu scopul de a o lichida și de a o înlocui cu o economie a lor, a străinilor, care să poată eluda fiscul românesc, să poată avea contabilități paralele, să poată exporta ilegal profitul obținut din România, pe baza resurselor naturale ale României și a exploatării forței de muncă ieftine din România.

***

Iată și înregistrarea video a emisiunii:

(VA URMA)

Facebook Comments