Discursul integral al lui Vladimir Putin despre starea națiunii, 21 februarie 2023

02:29, 23 februarie 2023 | | 1110 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Vladimir Putin și-a rostit Discursul în fața Adunării Federale. Ceremonia de citire a avut loc la Gostiny Dvor din Moscova.

21 februarie 2023, ora 13:50 Moscova

Vladimir Putin: Bună ziua!

Distinși deputați ai Adunării Federale – senatori, deputați ai Dumei de Stat!

Distinși cetățeni ai Rusiei!

Vă adresez această Adresă într-un moment dificil pentru țara noastră – știm cu toții foarte bine acest lucru – un moment de schimbări cardinale, ireversibile în întreaga lume și de evenimente istorice majore care vor determina viitorul țării și al poporului nostru, un moment în care fiecare dintre noi are o responsabilitate enormă.

În urmă cu un an, a fost luată decizia de a desfășura o operațiune militară specială pentru a proteja oamenii de pe teritoriile noastre istorice, pentru a asigura securitatea țării noastre și pentru a elimina amenințarea reprezentată de regimul neonazist care a apărut în Ucraina după lovitura de stat din 2014. Și pas cu pas, cu atenție și consecvență, vom aborda sarcinile cu care ne confruntăm.

Din 2014, Donbasul a luptat, apărând dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a vorbi limba maternă, luptând și nerenunțând în fața blocadei și a bombardamentelor constante, a urii neconfirmate a regimului de la Kiev, crezând și așteptând ca Rusia să vină în ajutor.

Între timp – și știți foarte bine acest lucru – făceam totul, chiar totul, pentru a rezolva această problemă pe cale pașnică, negociam cu răbdare o cale pașnică de ieșire din acest conflict extrem de dificil.

Dar în spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit. Promisiunile guvernanților occidentali, asigurările lor cu privire la dorința de pace în Donbas s-au dovedit, după cum vedem acum, a fi un fals, o minciună crudă. Pur și simplu au tras de timp, s-au angajat într-o mulțime de meschinării, închizând ochii la crimele politice, la represiunea regimului de la Kiev împotriva celor nedoriți, la intimidarea credincioșilor și încurajând din ce în ce mai mult neonaziștii ucraineni să comită acte teroriste în Donbas. Ofițerii batalioanelor naționaliste au fost instruiți în academiile și colegiile occidentale, iar armele au fost furnizate.

Și aș dori să subliniez că, chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale, Kievul negocia cu Occidentul livrări de sisteme de apărare aeriană, avioane de luptă și alte echipamente grele pentru Ucraina. Ne amintim, de asemenea, de eforturile regimului de la Kiev de a achiziționa arme nucleare, deoarece au vorbit despre acest lucru în mod public.

SUA și NATO își desfășurau rapid bazele militare și biolaboratoarele secrete în apropierea granițelor țării noastre; în cadrul manevrelor, ei stăpâneau teatrul viitoarelor operațiuni militare, pregătind regimul de la Kiev și Ucraina pe care îl înrobaseră pentru un război de anvergură.

Și astăzi recunosc acest lucru – o recunosc public, deschis, fără rușine. Este ca și cum ar fi mândri, bucurându-se de perfidia lor, numind atât acordurile de la Minsk, cât și formatul Normandia un spectacol diplomatic, o cacealma. Se pare că tot timpul când Donbasul ardea, când se vărsa sânge, când Rusia căuta cu sinceritate – vreau să subliniez acest lucru – cu sinceritate o soluție pașnică, ei se jucau cu viețile oamenilor, jucând, de fapt, așa cum se spune în cercurile celebre, cu cărți vărsate.

Această metodă dezgustătoare de înșelăciune a fost încercată de multe ori înainte. S-au comportat la fel de nerușinat și duplicitar în distrugerea Iugoslaviei, Irakului, Libiei și Siriei. Ei nu vor putea niciodată să se spele de această rușine. Onoarea, încrederea, decența nu sunt pentru ei.

Pe parcursul secolelor lungi de colonialism, diktat, hegemonie, ei s-au obișnuit să li se permită totul, s-au obișnuit să nu dea doi bani pe întreaga lume. Se pare că îi tratează pe popoarele din propriile lor țări cu aceeași atitudine disprețuitoare, ca pe un Dumnezeu – la urma urmei, și pe ei i-au înșelat sau i-au păcălit cu cinism cu fabulații despre căutarea păcii, despre aderarea la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind Donbass. Într-adevăr, elitele occidentale au devenit un simbol al minciunii totale și neprincipiale.

Noi ne apărăm cu fermitate nu numai interesele, ci și poziția noastră că nu ar trebui să existe o divizare între așa-numitele țări civilizate și toți ceilalți în lumea modernă, că este nevoie de un parteneriat onest, care, în principiu, respinge orice exclusivitate, mai ales una agresivă.

Am fost deschiși și sincer pregătiți pentru un dialog constructiv cu Occidentul, am spus și am insistat că atât Europa, cât și întreaga lume au nevoie de un sistem de securitate indivizibil și egal pentru toate statele și, timp de mulți ani, ne-am oferit partenerilor noștri să discutăm împreună această idee și să lucrăm la punerea ei în aplicare. Dar răspunsul pe care l-am primit a fost fie inarticulat, fie ipocrit. Asta este tot ce pot spune cuvintele. Dar au existat și acțiuni concrete: extinderea NATO până la granițele noastre, crearea de noi situri de apărare antirachetă în Europa și Asia – au decis să folosească „umbrela” pentru a se proteja de noi – desfășurarea de contingente militare, și nu doar în apropierea granițelor Rusiei.

Vreau să subliniez că nicio țară din lume nu are atâtea baze militare în străinătate ca Statele Unite. Sunt sute, vreau să subliniez acest lucru: sute de baze în întreaga lume, pe întreaga planetă, tot ce trebuie să faceți este să vă uitați pe o hartă.

Întreaga lume a fost martoră la retragerea lor din acordurile fundamentale de armament, inclusiv din tratatul privind rachetele cu rază intermediară de acțiune, la ruperea unilaterală a acordurilor fundamentale care mențin pacea în lume. Au făcut-o dintr-un motiv anume – după cum știți, nu fac nimic degeaba.

În cele din urmă, în decembrie 2021, am trimis oficial proiectele de tratate privind garanțiile de securitate către Statele Unite și NATO. Dar pe toate pozițiile cheie care sunt în esență de principiu pentru noi, am primit un refuz direct. Apoi, a devenit în cele din urmă clar că s-a dat undă verde pentru punerea în aplicare a planurilor agresive și că acestea nu se vor opri.

Amenințarea creștea, și cu fiecare zi care trecea. Nu exista nicio îndoială că, în februarie 2022, totul era pregătit pentru o nouă acțiune punitivă sângeroasă în Donbass, împotriva căreia, îmi amintesc, regimul de la Kiev a aruncat artilerie, tancuri și avioane în 2014.

Cu toții ne amintim foarte bine imaginile cu loviturile aeriene împotriva Donețkului, lovituri aeriene nu numai împotriva acestuia, ci și împotriva altor orașe. În 2015, au încercat din nou un atac direct asupra Donbasului, continuând în același timp blocada, bombardamentele și teroarea împotriva civililor. Toate acestea, permiteți-mi să vă reamintesc, au contrazis complet documentele și rezoluțiile relevante adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, complet – toată lumea s-a prefăcut că nu se întâmplă nimic.

Vreau să repet acest lucru: ei au fost cei care au început războiul, iar noi am folosit forța și vom folosi forța pentru a-l opri.

Cei care plănuiau un nou atac asupra Donețkului, Donbassului, Luhanskului, au înțeles clar că următoarea țintă va fi un atac asupra Crimeei și Sevastopolului, iar noi am știut și am înțeles acest lucru. Iar acum se vorbește deschis despre astfel de planuri de mare anvergură și la Kiev – au dezvăluit ceea ce noi știam deja foarte bine.

Noi protejăm viețile oamenilor, propria noastră casă. Iar scopul Occidentului este puterea nelimitată. Acesta a cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a propovădui și înarma regimul de la Kiev. Pentru comparație: conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările G7 au alocat aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta cele mai sărace țări ale lumii în 2020-2021. Este clar, nu-i așa? Dar cele mai sărace țări, de care se presupune că se are grijă tot timpul, vor primi 150 pentru război, iar 60, cu anumite cerințe de obediență din partea țărilor care vor primi banii. Și unde sunt toate discuțiile despre reducerea sărăciei, dezvoltarea durabilă și ecologie? Unde au dispărut toate acestea? Unde au dispărut toate acestea? În același timp, fluxul de bani pentru război nu se diminuează. Nu se cruță nicio cheltuială pentru a încuraja tulburările și loviturile de stat în alte țări, din nou în întreaga lume.

La o conferință recentă de la München au existat acuzații nesfârșite împotriva Rusiei. Impresia a fost că acest lucru a fost făcut doar pentru a-i face pe toți să uite ce a făcut așa-numitul Occident în ultimele decenii. Și au lăsat geniul să iasă din sticlă, au aruncat regiuni întregi în haos.

Înșiși experții americani spun că, în urma războaielor – vreau să vă atrag atenția asupra acestui lucru: nu am inventat noi aceste cifre, americanii le dau ei înșiși – războaiele declanșate de SUA după 2001 au ucis aproape 900 de mii de oameni, peste 38 de milioane au devenit refugiați. Ei vor doar să șteargă toate acestea din memoria umanității și să pretindă că nu s-au întâmplat niciodată. Dar nimeni în lume nu a uitat și nu va uita acest lucru.

Niciunul dintre ei nu ia în considerare pierderile și tragediile umane, pentru că ceea ce este în joc, desigur, sunt trilioane, trilioane de dolari; o oportunitate de a continua să fure de la toată lumea; sub acoperirea cuvintelor despre democrație și libertăți, pentru a impune valorile neoliberale și totalitare în esența lor; etichetând țări și popoare întregi, insultându-i public pe liderii lor; suprimând disidența în propriile țări; creând o imagine de inamic pentru a distrage atenția oamenilor de la scandalurile de corupție – vedem totul pe ecranele noastre – de la problemele și contradicțiile interne economice, sociale, interetnice, aflate în creștere.

Ar trebui să vă reamintesc că, în anii 1930, Occidentul a deschis de fapt calea pentru ca naziștii să ajungă la putere în Germania. Iar în zilele noastre, au început să transforme Ucraina în „anti-Rusia”. Proiectul nu este cu adevărat nou. Oamenii care sunt măcar puțin pătrunși de istorie știu foarte bine: acest proiect își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, a fost alimentat în Imperiul Austro-Ungar, precum și în Polonia și în alte țări cu un singur scop – să rupă aceste teritorii istorice, care astăzi se numesc Ucraina, de țara noastră. Acesta este acest obiectiv. Nu există nimic nou, nicio noutate, totul se repetă.

Occidentul a forțat astăzi punerea în aplicare a acestui proiect prin susținerea loviturii de stat din 2014. La urma urmei, lovitura de stat a fost sângeroasă, antistatală, anticonstituțională – ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, ca și cum trebuia să fie făcută, chiar au raportat câți bani au fost cheltuiți pentru ea. Rusofobia și naționalismul extrem de agresiv au fost puse la baza ideologică.

Recent, una dintre brigăzile forțelor armate ale Ucrainei – rușine nouă, rușine lor nu – a primit numele de „Edelweiss”, ca o divizie hitleristă, care a participat la deportarea evreilor, la execuții de prizonieri de război, la operațiuni punitive împotriva partizanilor din Iugoslavia, Italia, Cehoslovacia și Grecia. Forțele armate ucrainene și Garda Națională sunt deosebit de populare cu Das Reich, Capul Mort, Galiția și alte unități SS, care au, de asemenea, sânge pe mâini. Vehiculele blindate ucrainene poartă însemnele Wehrmacht-ului din Germania nazistă.

Neonaziștii nu fac niciun secret despre ai căror moștenitori se consideră a fi. Este surprinzător că nimeni de la putere în Occident nu observă acest lucru. De ce? Pentru că nu le pasă, dacă îmi permiteți să folosesc un „mauvais ton”. Nu le pasă pe cine să parieze în lupta împotriva noastră, împotriva Rusiei. Principalul lucru este să lupte împotriva noastră, împotriva țării noastre, ceea ce înseamnă că toată lumea poate fi folosită. Și am văzut cum s-a întâmplat: chiar și teroriștii, și neonaziștii, chiar și un diavol cu chelie pot fi folosiți, Doamne ferește, atâta timp cât le îndeplinesc ordinele și servesc ca arme împotriva Rusiei.

Proiectul „anti-Rusia” face parte, de fapt, din politica revanșardă față de țara noastră, pentru a crea focare de instabilitate și conflicte chiar lângă granițele noastre. Atât atunci, în anii 1930, cât și acum, ideea era aceeași – să direcționăm agresiunea spre est, să provocăm un război în Europa, să ne eliminăm rivalii cu mâna altora.

Nu suntem în război cu poporul ucrainean, așa cum am mai spus de multe ori. Poporul ucrainean a devenit el însuși ostaticul regimului de la Kiev și al stăpânilor săi occidentali, care au ocupat de fapt această țară din punct de vedere politic, militar și economic și care au distrus industria ucraineană și i-au jefuit resursele naturale timp de decenii. Rezultatul logic a fost degradarea socială, o creștere uriașă a sărăciei și a inegalității. Și în astfel de condiții, bineînțeles, este ușor să se atragă material pentru operațiuni militare. Nimeni nu s-a gândit la oameni, aceștia au fost pregătiți pentru măcel, iar în cele din urmă au fost transformați în material consumabil. Din păcate, este pur și simplu înfricoșător să vorbești despre asta, dar este un fapt.

Responsabilitatea pentru fomentarea conflictului ucrainean, pentru escaladarea acestuia, pentru creșterea numărului de victime revine în totalitate elitelor occidentale și, bineînțeles, actualului regim de la Kiev, pentru care poporul ucrainean este, în esență, un străin. Regimul ucrainean de astăzi nu servește interesele sale naționale, ci interesele unor țări terțe.

Occidentul folosește Ucraina atât ca un berbec împotriva Rusiei, cât și ca teren de antrenament. Nu voi insista acum asupra încercărilor Occidentului de a schimba cursul ostilităților, asupra planurilor lor de a crește livrările militare – toată lumea le cunoaște suficient de bine. Dar un lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea: cu cât mai multe sisteme occidentale cu rază lungă de acțiune ajung în Ucraina, cu atât mai mult vom fi forțați să îndepărtăm amenințarea de granițele noastre. Acest lucru este firesc.

Elitele occidentale nu fac niciun secret din obiectivul lor: să provoace – așa cum spun ele, este un discurs direct – „o înfrângere strategică Rusiei”. Ce înseamnă acest lucru? Pentru noi, ce înseamnă asta? Înseamnă să ne termine odată pentru totdeauna, adică intenționează să transforme un conflict local într-o fază de confruntare globală. Așa înțelegem noi și vom reacționa în consecință, pentru că în acest caz este vorba deja de existența țării noastre.

Dar, de asemenea, ei nu pot să nu fie conștienți de faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, așa că desfășoară atacuri informaționale din ce în ce mai agresive împotriva noastră. Ei îi vizează, desigur, pe tineri, generațiile tinere. Și aici, din nou, mint tot timpul, răstălmăcesc faptele istorice, nu încetează să atace cultura noastră, Biserica Ortodoxă Rusă și alte organizații religioase tradiționale din țara noastră.

Uitați-vă la ceea ce le fac propriilor lor oameni: distrugerea familiei, a identității culturale și naționale, perversiunea, abuzul asupra copiilor, chiar și pedofilia, sunt declarate o normă, o normă a vieții lor, iar preoții, preoții sunt forțați să binecuvânteze căsătoriile între persoane de același sex. Ce naiba, lăsați-i să facă ce vor. Ce vreau să spun aici? Adulții au dreptul de a trăi așa cum doresc, așa am tratat întotdeauna acest lucru în Rusia și așa vom trata întotdeauna: nimeni nu se amestecă în viața lor privată și nu o vom face.

Dar aș dori să le spun: dar uitați-vă, scuzați-mă, la scripturile sacre, la cărțile principale ale tuturor celorlalte religii ale lumii. Spun totul, inclusiv că familia este uniunea dintre un bărbat și o femeie, dar chiar și aceste texte sacre sunt acum puse sub semnul întrebării. A devenit cunoscut faptul că Biserica Anglicană, de exemplu, plănuiește – deocamdată doar planuri – să ia în considerare ideea unui Dumnezeu neutru din punct de vedere al genului. Ce puteți spune? Doamne ferește, că „nu știu ce fac”.

Milioane de oameni din Occident își dau seama că sunt conduși spre o adevărată catastrofă spirituală. Elitele, ca să spunem pe șleau, pur și simplu au înnebunit și nu pare să existe niciun leac. Dar aceasta este problema lor, așa cum am spus, iar noi avem obligația de a ne proteja copiii și o vom face: ne vom proteja copiii de degradare și degenerare.

Este evident că Occidentul va încerca să submineze și să divizeze societatea noastră, să parieze pe trădătorii naționali care, în orice moment – vreau să subliniez acest lucru – au aceeași otravă de dispreț pentru propria patrie și dorința de a face bani vânzând această otravă celor care sunt dispuși să plătească pentru ea. Întotdeauna a fost așa.

Cei care au luat calea trădării directe, comițând crime teroriste și alte crime împotriva securității societății noastre și a integrității teritoriale a țării vor fi trași la răspundere din punct de vedere legal. Dar noi nu vom fi niciodată ca regimul de la Kiev și elitele occidentale care au fost și încă sunt angajate într-o vânătoare de vrăjitoare, nu vom regla conturile cu cei care au făcut un pas în lateral și au apostaziat de la Patria noastră. Să le rămână pe conștiință, să trăiască cu asta. Principalul lucru este că poporul, cetățenii Rusiei, le-a dat o evaluare morală.

Sunt mândru – cred că suntem cu toții mândri – că poporul nostru multietnic, majoritatea absolută a cetățenilor a luat o poziție de principiu cu privire la operațiunea militară specială, a înțeles sensul a ceea ce făceam, a sprijinit acțiunile noastre pentru a proteja Donbasul. Acest sprijin a demonstrat în primul rând un patriotism real, un sentiment care este istoric inerent poporului nostru. Este uimitor prin demnitatea sa, prin conștientizarea profundă a destinului inseparabil al fiecăruia, și subliniez, al fiecărei persoane cu destinul Patriei.

Dragi prieteni, vreau să le mulțumesc tuturor, întregului popor al Rusiei pentru curajul și determinarea lor, să le mulțumesc eroilor noștri, soldaților și ofițerilor din armată și marină, Serviciului Federal de Gardă, angajaților serviciilor speciale și tuturor agențiilor de aplicare a legii, luptătorilor din corpurile Donetsk și Luhansk, voluntarilor, patrioților care luptă în rândurile rezervei armatei de luptă BARS.

Aș dori să-mi cer scuze: îmi pare rău că în timpul discursului de astăzi nu voi putea să-i numesc pe toți. Știți, când pregăteam acest discurs, am scris o listă lungă-lungă cu aceste unități eroice, apoi am scos-o din discursul de astăzi pentru că, așa cum am spus, este imposibil să îi numesc pe toți și mi-a fost pur și simplu teamă să nu-i jignesc pe cei pe care nu îi voi numi.

Mă înclin în fața părinților, soțiilor și familiilor apărătorilor noștri, în fața medicilor și paramedicilor, în fața asistentelor care salvează răniții, în fața căilor ferate și a șoferilor care aduc provizii pe front, în fața constructorilor care construiesc fortificații și restaurează case, drumuri și instalații civile, în fața muncitorilor și inginerilor din fabricile de apărare care lucrează acum non-stop, în mai multe schimburi, în fața muncitorilor agricoli care asigură cu încredere securitatea alimentară a țării.

Le mulțumesc profesorilor care se îngrijesc cu adevărat de tinerele generații din Rusia, în special celor care lucrează în cele mai dificile condiții, de fapt în prima linie; personalităților culturale care vin în zona de război, în spitale pentru a sprijini soldații și ofițerii; voluntarilor care ajută linia de front și civilii; jurnaliștilor, în primul rând corespondenților de război, care riscă pe front pentru a spune adevărul întregii lumi; pastorilor religiilor tradiționale rusești, preoților militari, al căror cuvânt înțelept ne sprijină și ne inspiră.

Cuvinte speciale pentru oamenii din Republicile Populare Donețk și Lugansk, din regiunile Zaporojie și Kherson. Voi înșivă, dragi prieteni, v-ați decis viitorul la referendumuri, ați făcut o alegere fermă în ciuda amenințărilor și terorii neonaziștilor, în condițiile în care în apropiere aveau loc operațiuni militare, dar nimic nu a fost mai puternic decât hotărârea voastră de a fi alături de Rusia, de Patria voastră.

(Aplauze.)

Aș dori să subliniez că aceasta este reacția publicului față de locuitorii din Republicile Populare Donețk și Luhansk, Zaporojie și Kherson. Încă o dată: mă înclin în fața tuturor.

Am început deja și vom continua să construim un program pe scară largă de reconstrucție și dezvoltare socio-economică a acestor noi entități constitutive ale Federației. În special, vorbim despre restabilirea întreprinderilor și a locurilor de muncă și despre reconstruirea porturilor de la Marea Azov, care a devenit din nou o mare interioară a Rusiei, și despre construirea de drumuri noi și moderne, așa cum am făcut în Crimeea, care are acum o legătură terestră fiabilă cu întreaga Rusie. Cu siguranță vom pune în aplicare toate aceste planuri prin eforturile noastre comune.

Astăzi, regiunile țării oferă sprijin direct orașelor, districtelor și localităților din Republicile Populare Donețk și Luhansk, Zaporojie și Kherson, făcând acest lucru cu sinceritate, ca niște frați și surori adevărați. Acum suntem din nou împreună, așa că am devenit și mai puternici și vom face totul pentru a readuce pacea mult-așteptată pe acest pământ al nostru, pentru a asigura siguranța poporului nostru. Pentru aceasta, pentru strămoșii lor, pentru viitorul copiilor și nepoților lor, pentru restaurarea justiției istorice, pentru reunificarea poporului nostru, eroii noștri luptă astăzi.

Dragi prieteni, vă cer să onorați memoria camarazilor noștri de arme care și-au dat viața pentru Rusia, a civililor, a bătrânilor, femeilor și copiilor care au murit sub focul neo-naziștilor și pedepsitorilor.

(Minut de tăcere.)

Vă mulțumim.

Înțelegem cu toții, și eu înțeleg cât de insuportabil de greu este acum pentru soțiile, fiii și fiicele soldaților căzuți la datorie, pentru părinții lor, care au crescut apărători demni ai Patriei – precum tinerii gardieni din Krasnodon, precum tinerii care au luptat împotriva nazismului în timpul Marelui Război Patriotic, au apărat Donbasul. Curajul, fermitatea, marea lor tărie și sacrificiul lor sunt amintite și astăzi de întreaga Rusie.

Este de datoria noastră să sprijinim familiile care și-au pierdut cei dragi, să le ajutăm să își crească copiii și să le oferim o educație și o profesie. Familiei fiecărui participant la o operațiune militară specială trebuie să i se acorde o atenție constantă, înconjurată de grijă și onoare. Nevoile lor trebuie să fie abordate imediat, fără birocrație.

Propun crearea unui fond special de stat. Acesta va avea sarcina de a oferi asistență personalizată și specifică familiilor soldaților căzuți la datorie și veteranilor operațiunilor militare speciale. Acesta va coordona furnizarea de sprijin social, medical și psihologic, va rezolva problemele legate de tratamentul balnear și de reabilitare și va oferi asistență în domeniul educației, sportului, ocupării forței de muncă, antreprenoriatului, formării și reconversiei profesionale. O sarcină separată, cea mai importantă pentru fond este organizarea îngrijirii pe termen lung la domiciliu, a protezelor de înaltă tehnologie pentru toți cei care au nevoie de ele.

Aș dori să solicit Guvernului, împreună cu Comisia pentru politică socială a Consiliului de Stat și regiunile, să rezolve toate problemele organizatorice cât mai curând posibil.

Activitatea fondului de stat ar trebui să fie deschisă, iar procedura de acordare a asistenței ar trebui să fie simplă, bazată pe principiul „ghișeului unic”, fără birocrație și birocrație. Fiecare familie, subliniez, fiecare familie a unei persoane decedate, fiecare veteran ar trebui să primească un asistent social personal, un coordonator, care să rezolve problemele apărute în timp real, în timpul comunicării personale. Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că în acest an structurile fondului vor fi implementate în toate regiunile Federației Ruse.

Avem deja măsuri pentru a sprijini veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, veteranii de război și cei implicați în conflicte locale. Cred că, în viitor, fondul guvernamental pe care l-am menționat ar putea prelua aceste probleme foarte importante. Trebuie să lucrăm în acest sens și cer Guvernului să facă acest lucru.

Trebuie să subliniez faptul că crearea unui fond special nu scutește celelalte structuri și niveluri de guvernare de responsabilitatea lor. Mă aștept ca toate departamentele federale, regiunile și municipalitățile să continue să acorde cea mai mare atenție veteranilor, militarilor și familiilor acestora. În acest sens, aș dori să le mulțumesc liderilor regiunilor, primarilor, șefilor de regiuni, care se întâlnesc în mod constant cu oamenii, inclusiv cu cei care călătoresc în linia de contact, și își sprijină compatrioții.

Ce ați dori să subliniați în mod special? Astăzi, militarii profesioniști, mobilizați și voluntari suportă împreună greutățile de pe linia frontului – vorbim despre provizii și echipamente, indemnizații bănești și plăți de asigurare în legătură cu rănile lor, precum și asistență medicală. Cu toate acestea, apelurile pe care eu și guvernatorii le primim – ei îmi raportează, de asemenea, mie – la procuratura militară și la Ombudsmanul pentru drepturile omului arată că nu toate aceste probleme au fost rezolvate. Fiecare caz în parte trebuie să fie rezolvat.

Și încă un lucru: serviciul într-o zonă de operațiuni militare speciale – toată lumea înțelege foarte bine acest lucru – este legat de un stres fizic și psihologic enorm, cu un risc zilnic pentru sănătate și viață. De aceea, cred că este necesar să se stabilească un concediu regulat de cel puțin 14 zile pentru militarii mobilizați și, în general, pentru toți participanții la operațiunea militară specială, inclusiv voluntarii, cel puțin o dată la șase luni, fără a lua în considerare timpul de călătorie, astfel încât fiecare soldat să aibă posibilitatea de a-și vizita familia, de a fi alături de rudele și cei dragi.

Stimați colegi!

După cum știți, prin Decretul Președintelui avem Planul de construcție și dezvoltare a Forțelor Armate pentru anii 2021-2025. Se lucrează la implementarea acestuia, se fac ajustările necesare. Și vreau să subliniez faptul că pașii noștri viitori de consolidare a Armatei și a Marinei, precum și dezvoltarea actuală și viitoare a Forțelor Armate trebuie să se bazeze, cu siguranță, pe experiența reală de luptă dobândită în timpul unei operațiuni militare speciale. Este extrem de importantă pentru noi, mai mult decât atât, absolut neprețuită.

În acest moment, de exemplu, nivelul de echipare a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei cu cele mai recente sisteme este de peste 91%, 91,3%. Și acum, repet, având în vedere experiența acumulată, trebuie să ajungem la același nivel înalt de calitate în toate componentele forțelor armate.

Ofițerii și sergenții care s-au distins ca fiind comandanți competenți, moderni și hotărâți – sunt mulți – vor fi promovați cu prioritate la grade superioare, la academii militare superioare, pentru a servi ca o puternică rezervă de cadre pentru forțele armate. Și, bineînțeles, trebuie să fie solicitați la toate nivelurile de guvernare. Vreau doar să atrag atenția colegilor mei asupra acestui lucru. Acest lucru este foarte important. Oamenii trebuie să înțeleagă că Patria apreciază contribuția lor la apărarea Patriei.

Vom introduce în mod activ cele mai avansate tehnologii care vor crește potențialul calitativ al armatei și al marinei. Avem astfel de evoluții, mostre de arme și echipamente în fiecare domeniu. Multe dintre ele sunt considerabil superioare analogilor lor străini. Sarcina noastră acum este de a lansa producția lor în masă, în serie. Intensificăm în mod constant ritmul acestei activități. O facem la propria noastră – vreau să subliniez acest lucru – bază științifică și industrială rusă, prin implicarea activă a întreprinderilor mici și mijlocii de înaltă tehnologie în îndeplinirea comenzilor de apărare ale statului.

Astăzi, fabricile noastre, birourile de proiectare și echipele de cercetare angajează atât specialiști cu experiență, cât și un număr tot mai mare de tineri, talentați și calificați, concentrați pe o descoperire și fideli tradiției armurierilor ruși – să facă totul pentru a câștiga.

Vom consolida cu siguranță garanțiile pentru forța de muncă. Acest lucru este valabil și pentru salarii și securitate socială. Sugerez lansarea unui program special de locuințe cu chirie preferențială pentru lucrătorii din industria de apărare. Rata de închiriere pentru aceștia va fi semnificativ mai mică decât cea de pe piață, deoarece o parte semnificativă a chiriei va fi plătită de stat.

Am discutat cu siguranță această problemă cu guvernul. Ne însărcinez să elaborăm toate detaliile acestui program și, fără întârziere, să începem să construim astfel de locuințe cu chirie, în primul rând, bineînțeles, în orașele în care se află centrele noastre importante de apărare, industriale și de cercetare.

Stimați colegi, doamnelor și domnilor.

Așa cum am spus deja, Occidentul a deschis împotriva noastră nu numai un front militar, informațional, ci și unul economic. Dar nu a obținut nimic și nu va obține nimic nicăieri. Mai mult, inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc singuri: au provocat creșteri de prețuri în propriile țări, pierderi de locuri de muncă, închideri de întreprinderi și o criză energetică, iar ei le spun cetățenilor lor – îi putem auzi – că rușii sunt vinovați pentru tot.

Ce mijloace au fost folosite împotriva noastră în această agresiune a sancțiunilor? Au încercat să rupă legăturile economice cu companiile rusești, au tăiat sistemul financiar de la canalele de comunicare pentru a ne comprima economia, pentru a ne priva de accesul la piețele de export, pentru a ne afecta veniturile. Acest lucru include, de asemenea, furtul – nu există o altă modalitate de a spune acest lucru – al rezervelor noastre valutare, încercările de a prăbuși rubla și de a provoca o inflație devastatoare.

Din nou, sancțiunile antirusești sunt doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Iar scopul, așa cum declară chiar liderii occidentali – citez direct – este de a-i „face pe cetățenii noștri să sufere”. „Să-i facem să sufere” – ce umaniști. Ei vor să îi facă pe oameni să sufere, destabilizând astfel societatea noastră din interior.

Dar calculele lor nu s-au concretizat – economia și sistemul de guvernare rusesc s-au dovedit a fi mult mai puternice decât credea Occidentul. Datorită eforturilor comune ale guvernului, parlamentului, Băncii Rusiei, regiunilor Federației și, bineînțeles, ale comunității de afaceri și ale colectivelor de muncă, am asigurat sustenabilitatea situației economice, ne-am protejat cetățenii, am salvat locuri de muncă, am prevenit penuria de pe piață, inclusiv în ceea ce privește bunurile esențiale, am sprijinit sistemul financiar și antreprenorii care au investit în dezvoltarea afacerilor lor și, prin urmare, în dezvoltarea țării noastre.

Astfel, în luna martie a anului trecut am lansat un pachet de măsuri de sprijinire a afacerilor și a economiei în valoare de aproximativ o mie de miliarde de ruble. Vreau să subliniez: nu este vorba de o politică de emisie, nu, nu, nu, totul în țara noastră se face pe o bază fermă de piață.

La sfârșitul anului 2022, produsul intern brut a scăzut. Domnul președinte a sunat și a spus că ar vrea să vorbească despre asta. Cred că această informație a fost publicată ieri și chiar la timp, așa cum trebuie, totul este conform planului.

Ni s-a prezis o încetinire economică de 20-25 la sută, vă amintiți, zece la sută. Chiar recent am spus 2,9, v-am spus. Puțin mai târziu, 2,5. Produsul intern brut în 2022 a scăzut cu 2,1 la sută – acestea sunt cele mai recente date. În același timp, vă reamintesc că în februarie și martie anul trecut, așa cum am spus, au prezis prăbușirea economiei.

Mediul de afaceri rusesc a reconstruit logistica și a consolidat legăturile cu parteneri responsabili și previzibili – și sunt mulți dintre ei în întreaga lume.

Trebuie să remarc faptul că ponderea rublei rusești în decontările noastre internaționale s-a dublat față de decembrie 2021 și a ajuns la o treime, ceea ce, împreună cu monedele țărilor prietene, reprezintă mai mult de jumătate.

Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a stabili un sistem stabil și sigur de decontări internaționale, independent de dolar și de alte monede de rezervă occidentale, care, în mod inevitabil, își vor pierde caracterul universal, având în vedere politicile elitelor și conducătorilor occidentali. Noi suntem cei care facem totul cu propriile noastre mâini. Nu noi suntem cei care reducem din dolar sau din alte așa-zise monede universale – ei fac totul cu propriile mâini.

Știți, există o astfel de expresie populară: tunuri în loc de petrol. Apărarea țării este, bineînțeles, cea mai importantă prioritate, dar, în abordarea provocărilor strategice din acest domeniu, nu trebuie să repetăm greșelile trecutului, nu trebuie să ne distrugem propria economie. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura securitatea și a crea condițiile pentru dezvoltarea constantă a țării. În această logică acționăm și vom continua să facem acest lucru.

De exemplu, anul trecut, mai multe sectoare cheie, aș sublinia sectoarele civile ale economiei naționale, nu numai că au scăzut, dar și-au crescut semnificativ producția. Construcția de locuințe a depășit 100 de milioane de metri pătrați pentru prima dată în istoria modernă a țării noastre.

În ceea ce privește producția noastră agricolă, aceasta a înregistrat anul trecut o creștere de două cifre. Mulțumesc foarte mult, plecăciune pentru fermieri. Fermierii ruși au obținut o recoltă record: peste 150 de milioane de tone de cereale, dintre care peste 100 de milioane de tone de grâu. Până la sfârșitul anului agricol, adică până la 30 iunie 2023, vom reuși să aducem volumul total al exporturilor de cereale la 5,560 milioane de tone.

Acum 10-15 ani părea un basm, un plan absolut irealizabil. Dacă vă amintiți – și cu siguranță unii de aici își amintesc, fostul viceprim-ministru și ministru al agriculturii de aici – nu cu mult timp în urmă, se recoltau 60 de milioane în general – an de an, iar acum vom avea 55-60 de milioane doar în potențial de export. Sunt convins că avem toate șansele pentru un progres similar în alte domenii.

Nu am permis o prăbușire pe piața muncii, dimpotrivă, am reușit să reducem șomajul în condiții moderne. Astăzi – în condițiile unor dificultăți atât de mari din toate părțile – piața noastră a forței de muncă este mai confortabilă decât era înainte. Amintiți-vă că, înainte de pandemie, rata șomajului nostru era de 4,7 %, dar acum este de 3,7, cred. Dle președinte, ce înseamnă 3,7? 3,7 este un minim istoric.

Din nou, economia Rusiei a depășit riscurile care au apărut – le-a depășit. Da, multe dintre aceste riscuri nu ar fi putut fi calculate în avans, a trebuit să răspundem literalmente din mers, pe măsură ce au apărut problemele. Atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de afaceri, deciziile au fost luate cât mai repede posibil. Remarc faptul că inițiativa privată și întreprinderile mici și mijlocii au jucat un rol imens în acest caz. Am evitat reglementările administrative excesive și o economie dezechilibrată în favoarea statului.

Ce altceva este important? Anul trecut, încetinirea economică a fost înregistrată doar în al doilea trimestru, în timp ce în al treilea și al patrulea trimestru s-a înregistrat o creștere. De fapt, am intrat într-un nou ciclu de creștere economică. Potrivit experților, modelul și structura sa devin calitativ diferite. Noi și promițătoare piețe globale, inclusiv APR [regiunea Asia-Pacific], propria noastră piață internă, baza științifică, tehnologică și de resurse umane trec în prim-plan: nu furnizarea de materii prime în străinătate, ci producția de bunuri cu valoare adăugată ridicată. Acest lucru ne permite să deblocăm potențialul enorm al Rusiei în toate sferele și domeniile.

Se preconizează o creștere solidă a cererii interne încă din acest an. Sunt convins că întreprinderile noastre vor profita de această oportunitate pentru a crește producția, pentru a produce cele mai populare produse și pentru a ocupa nișele care au devenit vacante sau sunt vacante după plecarea companiilor occidentale.

Astăzi vedem imaginea de ansamblu, înțelegem problemele structurale pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul logisticii, tehnologiei, finanțelor și resurselor umane. În ultimii ani am vorbit mult, în mod constant, despre necesitatea de a schimba structura economiei noastre, iar acum aceste schimbări sunt o necesitate vitală și schimbă situația, iar în acest caz în bine. Știm ce trebuie să facem pentru a ne asigura că Rusia continuă să se dezvolte în mod constant și că este o dezvoltare suverană, independentă, care sfidează toate presiunile și amenințările externe, cu o garanție credibilă a securității și intereselor statului.

Aș dori să subliniez faptul că scopul activității noastre nu este de a ne adapta la condițiile actuale. Obiectivul strategic este de a duce economia noastră spre noi frontiere. Totul se schimbă acum, și se schimbă foarte, foarte repede. Aceasta este o perioadă de provocări, dar și de oportunități – astăzi chiar este, iar viitorul nostru depinde de modul în care le punem în aplicare. Trebuie să eliminăm – vreau să subliniez acest lucru – toate contradicțiile interdepartamentale, formalitățile, ranchiunile, neînțelegerile și alte prostii. Totul este pentru cauză, totul este pentru rezultat – acesta este scopul pe care trebuie să-l urmărească totul.

Lansarea cu succes a companiilor rusești și a micilor întreprinderi familiale este deja o victorie. Deschiderea unor fabrici moderne și kilometri de drumuri noi – și aceasta este o victorie. O nouă școală sau grădiniță este o victorie. Descoperirile științifice și tehnologia – asta, desigur, este, de asemenea, o victorie. Contribuția fiecăruia la succesul general este cea care contează.

Unde ar trebui să ne concentrăm activitatea de parteneriat dintre stat, regiuni și întreprinderile naționale?

În primul rând. Vom extinde relațiile economice externe promițătoare și vom construi noi coridoare logistice. Am decis deja să extindem autostrada Moscova-Kazan până la Ekaterinburg, Chelyabinsk și Tyumen, iar în viitor până la Irkutsk și Vladivostok, cu acces la Kazahstan, Mongolia și China, ceea ce va extinde semnificativ relațiile noastre economice cu piețele din Asia de Sud-Est.

Vom dezvolta porturile din Marea Neagră și Marea Azov. Vom acorda o atenție deosebită coridorului internațional Nord-Sud. Încă din acest an, navele cu un pescaj de cel puțin 4,5 metri vor putea trece prin canalul Volga-Caspică. Acest lucru va deschide noi rute pentru cooperarea comercială cu India, Iran, Pakistan, țările din Orientul Mijlociu. Vom continua să dezvoltăm acest coridor.

Planurile noastre includ modernizarea accelerată a direcției estice a căilor ferate, a căii ferate transsiberiene și a căii ferate Baikal-Amur, precum și creșterea capacității rutei maritime nordice. Acestea nu reprezintă doar fluxuri suplimentare de marfă, ci și baza pentru rezolvarea sarcinilor naționale de dezvoltare a Siberiei, a Arcticii și a Orientului Îndepărtat.

Infrastructura regională, inclusiv comunicațiile, telecomunicațiile și rețelele rutiere, vor primi un impuls major. Până în anul următor, 2024, nu mai puțin de 85% din drumurile din marile centre urbane rusești și mai mult de jumătate din drumurile regionale și intercomunale vor fi într-o stare corespunzătoare. Sunt încrezător că vom reuși acest lucru.

De asemenea, vom continua programul de gazificare gratuită. S-a decis deja să îl extindem la facilități sociale: grădinițe și școli, clinici, spitale, unități medicale și obstetricale. Iar pentru cetățeni, un astfel de program va funcționa acum în mod permanent: aceștia vor putea oricând să solicite conectarea la rețeaua de alimentare cu gaz.

Începând cu acest an, va începe un program major de construcție și reparații ale sistemelor de locuințe și de utilități. În următorii zece ani, se intenționează să se investească cel puțin 4,5 trilioane de ruble în acest domeniu. Știm cât de important este acest lucru pentru cetățeni, cât de neglijată este această sferă – trebuie să lucrăm și vom face acest lucru. Este important ca programul să înceapă în forță, așa că solicit guvernului să asigure o finanțare stabilă pentru acesta.

În al doilea rând. Trebuie să extindem în mod semnificativ capacitățile tehnologice ale economiei rusești și să asigurăm creșterea industriei naționale.

Am lansat un program de credite ipotecare industriale și, de acum înainte, împrumuturile preferențiale vor fi disponibile nu numai pentru achiziționarea de instalații de producție, ci și pentru construcția și modernizarea acestora. Suma unui astfel de împrumut a fost discutată de multe ori și am dorit să o mărim; ca un prim pas, este o sumă foarte bună: până la 500 de milioane de ruble. Se acordă la trei sau cinci procente pentru o perioadă de până la șapte ani. Cred că este un program foarte bun și ar trebui să profităm de el.

Începând cu acest an, a fost instituit și un nou regim pentru clusterele industriale, care a redus povara fiscală și administrativă asupra companiilor rezidente, iar cererea pentru produsele lor inovatoare care abia intră pe piață este susținută de comenzi pe termen lung și de subvenții din partea guvernului.

Se estimează că, până în 2030, aceste măsuri ar trebui să asigure punerea în aplicare a unor proiecte solicitate în valoare de peste zece trilioane de ruble, cu o investiție preconizată de aproximativ două trilioane de ruble încă din acest an. Aș dori să subliniez faptul că acestea nu sunt doar previziuni, ci repere clar stabilite.

De aceea, solicit guvernului să accelereze cât mai mult posibil lansarea acestor proiecte, să pună umărul la comunitatea de afaceri și să ofere măsuri sistematice de sprijin, inclusiv stimulente fiscale. Știu cum blocului financiar nu-i place să ofere beneficii și împărtășesc parțial această poziție: sistemul de impozitare trebuie să fie holistic, fără nișe, scutiri – dar în acest caz este nevoie de o abordare creativă.

De exemplu, începând din acest an, companiile rusești își pot reduce plățile de impozit pe venit dacă achiziționează soluții IT interne avansate și produse care utilizează inteligența artificială. În plus, aceste cheltuieli sunt luate în considerare cu un coeficient mai mare, de o dată și jumătate față de costurile reale. Cu alte cuvinte, pentru fiecare rublă investită de companie în achiziționarea unor astfel de produse, așa cum tocmai am menționat, există o deducere fiscală de o rublă și jumătate.

Propun extinderea unei astfel de scutiri de taxe la achiziționarea de echipamente de înaltă tehnologie rusești în general. Aș dori să solicit guvernului să prezinte propuneri privind lista acestor echipamente în funcție de industria în care sunt utilizate și privind procedura de acordare a scutirii. Aceasta este o soluție bună care va revitaliza economia.

În al treilea rând. Cea mai importantă problemă de pe agenda de dezvoltare a creșterii economice este cea a noilor surse de finanțare a investițiilor, de asemenea, vorbim mult despre aceasta.

Datorită unei balanțe de plăți puternice, Rusia nu trebuie să se împrumute în străinătate, să se încline, să cerșească bani și apoi să aibă un dialog lung despre ce, cât și în ce condiții să plătească înapoi. Băncile naționale lucrează în mod constant și durabil, cu o marjă solidă de siguranță.

În 2022, volumul împrumuturilor bancare către sectorul corporativ a crescut, știți, a crescut. Au existat multe temeri în legătură cu acest lucru, dar creșterea a fost înregistrată și a crescut cu 14%, ceea ce este mai mult decât în 2021, fără nicio operațiune militară. În 2021, a fost de 11,7 la sută, iar acum este de 14 la sută. De asemenea, portofoliul de credite ipotecare a crescut cu 20,4 la sută. Dezvoltarea este pe drum.

Sectorul bancar în ansamblu a înregistrat profit anul trecut. Da, nu a fost la fel de mare ca în anii precedenți, dar a fost decent: un profit de 203 miliarde de ruble. Acesta este, de asemenea, un indicator al sustenabilității sectorului financiar din Rusia.

Potrivit estimărilor, inflația din Rusia se va apropia de nivelul țintă de patru procente încă din al doilea trimestru al acestui an. Permiteți-mi să vă reamintesc că unele țări din Uniunea Europeană au o inflație de 12, 17 sau 20 de procente, în timp ce în țara noastră este de patru sau cinci procente – Banca Centrală și Ministerul de Finanțe se lămuresc între ei – dar va fi aproape de țintă. Având în vedere dinamica pozitivă a acestui parametru și a altor parametri macroeconomici, se conturează condițiile obiective pentru reducerea ratelor de creditare pe termen lung în economie, ceea ce înseamnă că creditul pentru sectorul real ar trebui să devină mai accesibil.

Economiile pe termen lung ale cetățenilor reprezintă o sursă importantă de resurse pentru investiții peste tot în lume și trebuie, de asemenea, să încurajăm fluxul acestora în sectorul investițiilor. Solicit guvernului să grăbească introducerea în Duma de Stat a proiectelor de lege pentru lansarea unui program de stat corespunzător încă din luna aprilie a acestui an.

Este important să creăm condiții suplimentare pentru ca cetățenii să investească și să câștige bani acasă, în interiorul țării. În același timp, este necesar să se garanteze siguranța investițiilor cetățenilor în economiile voluntare pentru pensii. Ar trebui să existe același mecanism ca în sistemul de asigurare a depozitelor bancare. Vă reamintesc că astfel de depozite de până la un milion și 400 de mii de ruble sunt asigurate de stat, iar randamentul lor este garantat. Propun dublarea sumei pentru economiile voluntare pentru pensii – până la două milioane 800 de mii de ruble. De asemenea, trebuie să protejăm investițiile cetățenilor în alte instrumente de investiții pe termen lung, inclusiv împotriva eventualului faliment al intermediarilor financiari.

Sunt necesare soluții separate pentru a atrage capital către întreprinderile cu creștere rapidă și de înaltă tehnologie. Pentru acestea, va exista un sprijin pentru ofertele de acțiuni pe piața bursieră internă, inclusiv stimulente fiscale atât pentru companii, cât și pentru cumpărătorii de astfel de acțiuni.

Cel mai important element al suveranității economice este libertatea antreprenorială. Permiteți-mi să repet: afacerile private sunt cele care, în mijlocul încercărilor externe de a limita Rusia, au dovedit că știu cum să se adapteze la mediul în schimbare rapidă și să asigure creșterea economică într-un mediu provocator. Prin urmare, orice inițiativă de afaceri care vizează să aducă beneficii țării ar trebui să fie sprijinită.

În acest sens, cred că este corect să revizuim problema revizuirii unei serii de prevederi ale dreptului penal în ceea ce privește așa-numitul corp delict economic. Desigur, statul trebuie să controleze ceea ce se întâmplă în acest domeniu și nu putem permite permisivitatea în acest domeniu, dar nu este nevoie să mergem prea departe. Este necesar să ne îndreptăm mai activ către dezincriminarea pe care am menționat-o. Am încredere că Guvernul, împreună cu parlamentul, organele de drept, asociațiile de afaceri vor desfășura această activitate în mod consecvent și temeinic.

În același timp, cer Guvernului, în strânsă legătură cu Parlamentul, să propună măsuri suplimentare pentru a accelera procesul de deoffshorizare a economiei. Afacerile, mai ales în sectoarele și industriile cheie, ar trebui să funcționeze sub jurisdicția Rusiei – acesta este un principiu de bază.

Și în acest sens, dragi colegi, o mică digresiune filosofică. Ce aș vrea să spun separat?

Ne amintim de problemele și dezechilibrele economiei sovietice târzii. Deci, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a sistemului său planificat, în haosul anilor ’90, țara a început să creeze o economie bazată pe relații de piață, proprietate privată – în general, și pe bună dreptate. Într-o mare măsură, țările occidentale au servit aici drept exemplu – după cum știți, au avut o duzină de consilieri – și părea suficient doar să le copiem modelele. Se certau între ei, îmi amintesc: europenii se certau cu americanii despre cum să dezvolte economia rusă.

Și ce s-a întâmplat ca rezultat? Economia noastră națională a devenit în mare măsură orientată spre Occident, în primul rând ca sursă de materii prime. Au existat diferite nuanțe, desigur, dar, în general, ca sursă de materii prime. Motivele pentru acest lucru sunt, de asemenea, clare: noua afacere rusă emergentă a fost, în mod natural, la fel ca toate afacerile din toate celelalte țări, axată în primul rând pe obținerea de profituri, și încă unul rapid și ușor. Și ce a adus? Tocmai această vânzare de resurse: petrol, gaze, metale, lemn.

Puțini oameni s-au gândit la asta, sau poate că nu a existat nicio oportunitate de a investi pe termen lung, motiv pentru care alte sectoare mai complexe ale economiei au fost slab dezvoltate. Și pentru a rupe această tendință negativă – toată lumea a văzut perfect, în toate guvernele – a fost nevoie de ani de zile, de ajustarea sistemului fiscal și de investiții publice pe scară largă.

Aici am realizat o schimbare reală, vizibilă. Da, există un rezultat, dar, din nou, trebuie să ținem cont de situația în care s-a dezvoltat afacerea noastră, în special afacerea mare. Tehnologiile se află în Occident, sursele financiare mai ieftine și piețele profitabile se află în Occident și, în mod natural, capitalul a început să curgă și el acolo. Din păcate, în loc să extindă producția, să cumpere echipamente și tehnologie și să creeze noi locuri de muncă aici, în Rusia, l-au cheltuit pe proprietăți străine, iahturi și imobile de lux.

Da, apoi au început să investească în dezvoltare, bineînțeles, dar în prima etapă, totul s-a dus acolo în mare parte în aceste scopuri – pentru consum. Și acolo unde există bogăție, în mod natural, există copii, educația lor, viața lor, viitorul lor. Și era foarte dificil, aproape imposibil pentru stat să monitorizeze și să împiedice această dezvoltare – trăiam într-o paradigmă de piață liberă.

Evenimentele recente au demonstrat în mod convingător: imaginea Occidentului ca fiind un refugiu sigur și un adăpost pentru capital s-a dovedit a fi o fantomă, un fals. Iar cei care nu și-au dat seama la timp de acest lucru, care au privit Rusia doar ca pe o sursă de venit și au plănuit să trăiască în principal în străinătate, au pierdut foarte mult: au fost pur și simplu jefuiți acolo, și chiar și banii câștigați în mod legitim le-au fost luați.

Odată, ca o glumă – mulți dintre voi probabil vă amintiți – când le-am spus oamenilor de afaceri ruși: veți obosi să înghițiți praf, alergând prin tribunale și prin birourile oficialilor occidentali, încercând să vă salvați banii. Și exact așa s-a întâmplat.

Știți, aș dori să adaug un lucru foarte important – simplu, dar foarte important: niciunul dintre cetățenii obișnuiți ai țării, credeți-mă, nu le-a părut rău pentru cei care și-au pierdut banii în băncile străine, nu le-a părut rău pentru cei care și-au pierdut iahturile, palatele din străinătate și așa mai departe, în timp ce în timpul conversațiilor noastre de la bucătărie oamenii își aminteau probabil de privatizarea din anii ’90, când afacerile construite de întreaga țară au fost vândute pe aproape nimic, și de luxul ostentativ și demonstrativ al așa-numitelor noi elite.

Ce altceva este esențial? În toți anii care au trecut de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Occidentul nu a renunțat la încercările sale de a incendia statele post-sovietice și, mai ales, de a termina în cele din urmă cu Rusia ca cea mai mare parte supraviețuitoare a statului nostru istoric. Ne-au încurajat și au lansat teroriști internaționali împotriva noastră, au provocat conflicte regionale de-a lungul granițelor noastre, ne-au ignorat interesele și au folosit descurajarea și suprimarea economică.

Iar marile afaceri rusești – pentru care spun toate acestea – sunt responsabile pentru funcționarea unor întreprinderi strategice, pentru mii de colective de muncă și determină situația socială și economică din multe regiuni, ceea ce înseamnă că, atunci când managerii și proprietarii unor astfel de afaceri se află în situația de a depinde de guvernele care urmăresc politici neprietenoase față de Rusia, este o mare amenințare pentru noi, un pericol – un pericol pentru țara noastră. O astfel de situație nu poate fi tolerată.

Da, toată lumea are de ales: cineva va dori să își trăiască zilele într-un conac arestat cu conturile blocate, cineva va încerca să își găsească un loc, s-ar părea, într-o capitală occidentală atractivă sau într-o stațiune, într-un alt loc cald din străinătate – acesta este dreptul oricărei persoane, noi nici măcar nu invadăm acest drept. Dar este timpul să înțelegem că, pentru Occident, astfel de oameni au fost și vor rămâne niște outsideri de mâna a doua, cu care se poate face orice, iar banii, relațiile și titlurile cumpărate de conți, pari și primari nu vor ajuta deloc. Ei trebuie să înțeleagă: acolo sunt de mâna a doua.

Dar există o altă alegere: să fie alături de Patria lor, să lucreze pentru compatrioții lor, nu doar pentru a deschide noi întreprinderi, ci și pentru a schimba viața din jurul lor – în orașele, satele, în țara lor. Și avem mulți astfel de antreprenori, astfel de adevărați luptători în afaceri – ei sunt cei care vor conduce viitorul afacerilor naționale. Toată lumea trebuie să înțeleagă: atât sursele de prosperitate, cât și viitorul trebuie să fie aici, în țara noastră de origine, în Rusia.

Și atunci vom crea cu adevărat o economie robustă, autosuficientă, care nu se închide față de lume, ci își folosește toate avantajele competitive. Capitalul rusesc, banii care sunt generați aici, trebuie să lucreze pentru țară, pentru dezvoltarea sa națională. Astăzi avem mari perspective în dezvoltarea infrastructurii, a producției, a turismului intern și a multor alte sectoare.

Aș dori ca cei care s-au confruntat cu obiceiurile de lupi ale Occidentului să mă asculte: este lipsit de sens și, mai ales, inutil să încerci să alergi cu mâna întinsă, să te umilești, cerându-ți banii, mai ales acum, când știi foarte bine cu cine ai de-a face. Acum, nu are rost să vă agățați de trecut, încercând să dați în judecată pentru bani. Trebuie să vă refaceți viața și munca, cu atât mai mult cu cât sunteți oameni puternici – mă refer la reprezentanții firmei noastre, pe mulți dintre ei îi cunosc personal și de mulți ani – care au trecut printr-o școală dificilă a vieții.

Lansați noi proiecte, faceți bani, investiți în Rusia, investiți în întreprinderi și locuri de muncă, ajutați școlile și universitățile, știința și sănătatea, cultura și sportul. În acest fel vă veți înmulți capitalul și veți câștiga recunoașterea și recunoștința oamenilor pentru o generație viitoare, iar statul și societatea vă vor sprijini cu siguranță.

Să vedem acest lucru ca pe un precept pentru afacerile noastre, un precept pentru a lucra în direcția corectă.

Dragi colegi!

Rusia este o țară deschisă, dar și o civilizație originală. Nu există nicio pretenție de exclusivitate și superioritate în această afirmație, dar această civilizație este a noastră – acesta este principalul lucru. Ne-a fost transmisă de strămoșii noștri și trebuie să o păstrăm pentru urmașii noștri și să o transmitem mai departe.

Vom dezvolta cooperarea cu prietenii, cu toți cei care sunt gata să lucreze împreună, vom adopta ce este mai bun din ea, dar mai presus de toate ne vom baza pe propriul nostru potențial, pe energia creativă a societății rusești, pe propriile noastre tradiții și valori.

Și aici aș dori să vorbesc despre caracterul poporului nostru: acesta s-a distins întotdeauna prin generozitate, generozitate, milă și compasiune, iar Rusia, ca țară, reflectă pe deplin aceste trăsături în sine. Știm cum să fim prieteni, să ne ținem cuvântul, să nu dezamăgim niciodată pe nimeni și să fim mereu alături de ei într-o situație dificilă și nu ezităm niciodată să venim în ajutorul celor aflați în dificultate.

Toată lumea își amintește cum, în timpul pandemiei, am fost primii, de fapt, care au sprijinit unele țări europene, inclusiv Italia și alte țări, în timpul celor mai dificile săptămâni ale epidemiei de covadă. Să nu uităm, de asemenea, cum am venit în ajutorul cutremurului din Siria, din Turcia.

Poporul Rusiei este cel care reprezintă fundamentul suveranității țării, sursa de putere. Drepturile și libertățile cetățenilor noștri sunt inviolabile, sunt garantate de Constituție și, în ciuda provocărilor și amenințărilor externe, nu ne vom retrage de la ele.

În acest sens, doresc să subliniez că alegerile locale și regionale din septembrie anul acesta, precum și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea și în conformitate cu toate procedurile democratice, constituționale.

Alegerile înseamnă întotdeauna abordări diferite pentru rezolvarea problemelor sociale și economice. În același timp, forțele politice conducătoare sunt consolidate și unite în lucrul principal, iar lucrul principal și fundamental pentru noi toți este siguranța și bunăstarea poporului nostru, suveranitatea și interesele naționale.

Vreau să vă mulțumesc pentru această poziție responsabilă și fermă și să vă reamintesc cuvintele unui patriot și om de stat, Piotr Arkadievici Stolypin, care au fost rostite în Duma de Stat cu mai bine de o sută de ani în urmă, dar care sunt foarte în ton cu vremurile noastre. El a spus: „În apărarea Rusiei trebuie să ne unim cu toții, să ne coordonăm eforturile, îndatoririle și drepturile pentru a susține un drept istoric suprem – dreptul Rusiei de a fi puternică.”

Printre voluntarii care se află acum în prima linie se numără membri ai Dumei de Stat și ai parlamentelor regionale, reprezentanți ai autorităților executive la diferite niveluri, municipalități, orașe, districte și așezări rurale. Toate partidele parlamentare și principalele asociații publice participă la colectarea de bunuri umanitare și la ajutorarea celor din prima linie.

Vă mulțumim încă o dată – vă mulțumim pentru această luare de poziție patriotică.

Autoguvernarea locală – nivelul autorității publice cel mai apropiat de oameni – joacă un rol enorm în consolidarea societății civile și în rezolvarea problemelor cotidiene. Încrederea în stat în ansamblu, bunăstarea socială a cetățenilor și încrederea acestora în dezvoltarea cu succes a întregii țări depind în mare măsură de activitatea sa.

Solicit administrației prezidențiale, împreună cu Guvernul, să prezinte propuneri privind crearea unor instrumente de sprijinire directă a celor mai bune echipe și practici de management în municipalitățile mari, mijlocii și mici.

Dezvoltarea liberă a societății înseamnă disponibilitatea noastră de a ne asuma responsabilitatea pentru noi înșine, pentru cei dragi și pentru țara noastră. Aceste calități încep în copilărie, în familie. Bineînțeles, sistemul de educație și cultura națională sunt extrem de importante pentru consolidarea valorilor noastre comune și a identității naționale.

Utilizând resursele Fondului de Granturi Prezidențiale, ale Fondului pentru Inițiative Culturale, ale Institutului de Dezvoltare a Internetului și ale altor instrumente, Guvernul va sprijini toate formele de explorare creativă – arta modernă și tradițională, realismul și avangarda, clasicii și inovația. Nu este vorba despre genuri și tendințe. Cultura are misiunea de a servi binele, frumusețea, armonia, de a reflecta asupra problemelor uneori foarte complicate și controversate ale vieții și, cel mai important, nu de a distruge societatea, ci de a trezi cele mai bune calități umane.

Dezvoltarea sferei culturale va fi una dintre prioritățile relansării vieții pașnice în Donbas și Novorossia. Sute de instituții culturale vor trebui să fie restaurate, reparate și dotate aici, inclusiv colecții și clădiri muzeale, lucruri care le oferă oamenilor posibilitatea de a simți interconectarea dintre trecut și prezent, de a conecta acest lucru cu viitorul, de a simți că aparțin spațiului cultural, istoric și educațional unificat al Rusiei mari, vechi de secole.

Trebuie să îmbunătățim în mod serios calitatea cursurilor școlare și universitare, în primul rând în domeniul științelor umaniste – istorie, științe sociale, literatură, geografie – astfel încât tinerii să poată învăța cât mai multe despre Rusia, despre marele său trecut, despre cultura și tradițiile noastre.

Avem o generație tânără foarte inteligentă și talentată, care este pregătită să lucreze pentru binele țării în știință, cultură, afaceri sociale, afaceri și administrație publică. Tocmai pentru astfel de oameni, competiția Liderii Rusiei, precum și competiția Liderii Renașterii, care are loc acum în noile entități constitutive ale Federației, deschide noi orizonturi de dezvoltare profesională.

Aș dori să subliniez faptul că o serie de câștigători și finaliști ai acestor proiecte au fost voluntari în unități de luptă, iar mulți dintre ei lucrează acum în teritoriile eliberate, contribuind la îmbunătățirea situației economice și sociale, acționând în același timp în mod profesional, cu determinare și curaj.

În general, nu există niciun substitut pentru școala de operațiuni de luptă. Oamenii ies de acolo altfel și sunt gata să-și dea viața pentru patrie, indiferent unde lucrează.

Aș dori să subliniez că cei care s-au născut și au crescut în Donbas și Novorossia și au luptat pentru ele vor fi principalul sprijin, ar trebui să fie principalul pilon în activitatea generală de dezvoltare a acestor regiuni. Vreau să mă adresez lor și să le spun: Rusia se bazează pe voi.

Având în vedere provocările descurajante cu care se confruntă țara noastră, trebuie să întreprindem o revizuire majoră a abordării noastre în ceea ce privește sistemul de formare a personalului și politica noastră în domeniul științei și tehnologiei.

La recentul Consiliu pentru știință și educație am vorbit despre necesitatea de a stabili priorități clare și de a concentra resursele pe producerea unor rezultate științifice specifice, de importanță fundamentală, în special în domeniile în care avem rezerve bune și care sunt esențiale pentru viața țării, inclusiv transporturile, energia, sistemul de locuințe și utilități, medicina, agricultura și industria.

Noile tehnologii se bazează aproape întotdeauna pe cercetarea de bază, cercetarea de bază odată realizată, iar în acest domeniu, ca și în cultură – vreau să subliniez acest lucru – trebuie să le oferim oamenilor de știință, cercetătorilor mai multă libertate pentru creativitate. Nu putem fi cu toții forțați să ne băgăm în patul procustian al rezultatelor de mâine. Știința fundamentală are propriile sale legi.

Aș adăuga că stabilirea și rezolvarea unor sarcini ambițioase reprezintă un stimulent puternic pentru tineri de a se îndrepta spre știință, o oportunitate de a dovedi că ești un lider, că ești cel mai bun din lume. Iar echipele noastre de știință au cu ce să se mândrească.

În decembrie anul trecut, m-am întâlnit cu tineri cercetători. Una dintre întrebările pe care le-au ridicat a fost legată de locuințe. Este vorba de proză ca asta, dar este importantă. Avem deja certificate de locuință pentru tinerii cercetători. Anul trecut, un miliard de ruble suplimentare au fost alocate în acest scop. Îndemn guvernul să identifice rezerve pentru extinderea acestui program.

În ultimii ani, prestigiul și autoritatea învățământului secundar profesional au crescut semnificativ. Cererea de absolvenți ai școlilor și colegiilor tehnice este enormă. Știți, dacă rata șomajului nostru a scăzut la un minim istoric, 3,7 %, înseamnă că oamenii lucrează și că avem nevoie de personal nou.

Cred că trebuie să extindem în mod semnificativ proiectul „Profesionalism”, care presupune crearea de clustere de educație și producție, reînnoirea bazei de formare, în timp ce întreprinderile și angajatorii, în strânsă legătură cu colegiile și școlile tehnice, dezvoltă programe educaționale bazate pe nevoile economiei. Și, bineînțeles, este foarte important ca mentorii cu experiență în producția reală și complexă să vină în această sferă.

Obiectivul este concret: în următorii cinci ani, trebuie să pregătim aproximativ un milion de lucrători calificați pentru electronică, robotică, construcții de mașini, metalurgie, industria farmaceutică, agricultură și complexul militar-industrial, construcții, transporturi, industria nucleară și alte industrii esențiale pentru securitatea, suveranitatea și competitivitatea Rusiei.

În cele din urmă, o chestiune foarte importantă este sistemul nostru de învățământ superior. Și aici sunt necesare schimbări semnificative, având în vedere noile cerințe de specialiști în economie, în sectoarele sociale și în toate sferele vieții noastre. Avem nevoie de o sinteză a celor mai bune elemente ale sistemului educațional sovietic și a experienței din ultimele decenii.

În acest sens, propunem următoarele.

În primul rând – să ne întoarcem la formarea de bază tradițională a specialiștilor cu studii superioare din țara noastră. Perioada de studiu ar putea fi de la patru la șase ani. Chiar și în cadrul unei profesii și al unei universități, ar putea fi oferite programe cu durate diferite de formare, în funcție de profesia respectivă, de sector și de cererea de pe piața muncii.

În al doilea rând, în cazul în care o profesie necesită o formare sau o specializare suplimentară, atunci tânărul își poate continua educația în cadrul unui program de masterat sau de rezidențiat.

În al treilea rând, studiile postuniversitare vor deveni un nivel separat de educație profesională, pentru a pregăti personalul pentru activitatea științifică și didactică.

Aș dori să subliniez faptul că tranziția către noul sistem trebuie să se facă fără probleme. Guvernul, împreună cu parlamentarii, va trebui să introducă numeroase amendamente la legile privind educația, piața muncii și așa mai departe. Trebuie să ne gândim la acest lucru și să elaborăm fiecare detaliu. Tinerii, cetățenii noștri ar trebui să aibă noi oportunități de educație de calitate, de angajare și de creștere profesională. Repet: oportunități, nu probleme.

Și subliniez: acei studenți care studiază acum își vor putea continua educația în cadrul programelor existente. Iar nivelul de pregătire și diplomele de studii superioare ale cetățenilor care au absolvit deja actualul program de licență, specializare sau masterat nu vor fi supuse revizuirii. Aceștia nu trebuie să își piardă drepturile. Solicit Frontului Popular al Întregii Rusii să ia toate problemele legate de schimbările din învățământul superior sub controlul său special.

 

Anul acesta a fost declarat Anul profesorului și al mentorului în Rusia. Profesorii sunt direct implicați în construirea viitorului țării și este important să ridicăm profilul public al învățământului, astfel încât părinții să vorbească mai mult cu copiii lor despre aprecierea față de profesori, iar profesorii să vorbească mai mult despre respectul și dragostea față de părinți. Să ne amintim întotdeauna acest lucru.

Mă voi concentra separat pe sprijinirea copilăriei și a familiilor rusești.

Aș dori să subliniez faptul că, în ultimii ani, așa-numitul buget pentru copii, sau valoarea cheltuielilor bugetare pentru sprijinirea familiilor din Rusia, a crescut cu pași repezi. Este secțiunea cu cea mai rapidă creștere a principalului document financiar al țării – bugetul, Legea bugetului. Aș dori să le mulțumesc parlamentarilor și guvernului pentru această înțelegere unitară și consolidată a priorităților noastre naționale.

De la 1 februarie, capitalul maternal din Rusia a fost din nou indexat, așa cum am spus, cu rata inflației reale din ultimul an, adică cu 11,9 la sută. Cetățenii ruși care locuiesc în noile entități constitutive sunt acum, de asemenea, eligibili pentru această măsură de sprijin. Propun să se ofere capital de maternitate în republicile populare Donețk și Luhansk și în regiunile Zaporojie și Kherson familiilor care au avut copii începând cu 2007, adică de când programul a fost introdus în întreaga Rusie. Permiteți-mi să vă reamintesc că am luat aceeași decizie în timp util pentru locuitorii din Crimeea și Sevastopol.

Vom continua să punem în aplicare programe la scară largă menite să îmbunătățească bunăstarea familiilor rusești.

Aș dori să subliniez faptul că guvernul și entitățile constitutive ale Federației și-au stabilit sarcina specifică de a asigura o creștere tangibilă a salariilor reale în Rusia.

Un indicator important, un punct de referință, este salariul minim, după cum știm prea bine. Anul trecut, acesta a fost majorat de două ori, cu aproape 20 de procente.

Vom continua să creștem salariul minim într-un ritm mai rapid decât inflația și creșterea salariilor. De la începutul acestui an, salariul minim a fost indexat cu 6,3 la sută.

La 1 ianuarie anul viitor, pe lângă creșterea planificată, propun o altă creștere de încă zece procente. Astfel, salariul minim va crește cu 18,5 la sută, ajungând la 19.242 de ruble.

Să trecem acum la ajustarea fină a sistemului fiscal în interesul familiilor rusești: începând de anul trecut, familiile cu doi sau mai mulți copii sunt scutite de plata impozitului pe vânzarea de locuințe dacă decid să cumpere un apartament sau o casă nouă, mai mare.

Trebuie să folosim astfel de instrumente mai activ – acestea s-au dovedit a fi solicitate – astfel încât familiile să aibă mai mulți bani în bugete, iar familiile să își poată rezolva cele mai importante și urgente probleme.

Propun să creștem valoarea deducerii din impozitul social: pentru costul educației copiilor – de la 50 de mii la 110 mii de ruble pe an, cât este în prezent, și pentru costul propriei educații, precum și pentru tratamentul și achiziționarea de medicamente – de la 120 la 150 de mii de ruble. Statul va returna cetățenilor 13% din aceste sume majorate din impozitul pe venit plătit de aceștia.

Și, bineînțeles, este necesar nu numai să mărim suma deducerii, ci și să creștem relevanța acesteia, astfel încât deducerea să fie oferită în mod proactiv, rapid și de la distanță, fără a fi împovărătoare pentru cetățeni.

Mai mult: bunăstarea și calitatea vieții familiilor rusești și, prin urmare, situația demografică, depind în mod direct de starea de lucruri din sfera socială.

Știu că multe entități constitutive ale Federației sunt pregătite să accelereze în mod semnificativ renovarea infrastructurii sociale, a facilităților culturale și sportive, relocarea locuințelor de urgență și dezvoltarea cuprinzătoare a zonelor rurale. Acest lucru va fi cu siguranță sprijinit.

Vom utiliza aici următorul mecanism: regiunile pot primi și utiliza fondurile pentru proiecte naționale care sunt rezervate în bugetul federal pentru 2024 prin intermediul unor împrumuturi de trezorerie fără dobândă – în aprilie anul viitor, acestea vor fi rambursate automat. Acesta este un instrument bun.

Vom ține această problemă sub control constant și prompt și cer Comisiei pentru economie și finanțe a Consiliului de Stat să se implice în această activitate.

În același timp, nu avem nevoie de furtună și de urmărirea volumelor, mai ales nu în detrimentul calității instalațiilor construite. Resursele financiare suplimentare trebuie să funcționeze cu impact și eficiență ridicată.

Acest lucru este deosebit de important pentru modernizarea asistenței medicale primare, un program de amploare pe care l-am lansat în 2021. Cer Guvernului și liderilor regionali să nu uite că principalul criteriu – am vorbit de multe ori despre acest lucru – nu sunt cifrele din rapoarte, ci schimbările concrete, vizibile, tangibile în disponibilitatea și calitatea asistenței medicale.

De asemenea, instruiesc Guvernul să ajusteze cadrul de reglementare pentru procurarea ambulanțelor cu un set de echipamente de diagnosticare. Acestea permit efectuarea de controale medicale și examinări preventive direct la întreprinderi, școli, instituții și în comunitățile îndepărtate.

Am lansat un program major de renovare a școlilor. Până la sfârșitul acestui an, un total de aproape trei mii și jumătate de clădiri școlare vor fi reconstruite. Aș dori să subliniez faptul că cele mai multe dintre acestea se află în zonele rurale și am făcut acest lucru în mod intenționat. În acest an, astfel de lucrări se desfășoară și în republicile populare Donețk și Luhansk, în regiunile Kherson și Zaporojie. Este semnificativ și vizibil, oamenii văd cu adevărat ce se întâmplă. Acest lucru este foarte bun.

Din 2025, fondurile federale vor fi alocate în mod regulat și sistematic regiunilor pentru repararea și renovarea grădinițelor, școlilor, școlilor profesionale și colegiilor, pentru a evita situațiile în care clădirile se află într-o stare de degradare.

În plus, am stabilit un obiectiv ambițios de a construi peste 1.300 de școli noi între 2019 și 2024. 850 dintre acestea au fost deja deschise. Alte 400 sunt planificate să fie date în folosință în acest an. Cer regiunilor să respecte aceste planuri. Valoarea finanțării federale pentru acest program, din 2019 până în 2024, este de aproape 490 de miliarde de ruble. Nu reducem aceste cheltuieli, le vom păstra pe toate.

În acest an, am majorat suma creditelor bugetare pentru infrastructură. Vreau să subliniez că vom aloca 250 de miliarde de ruble suplimentare – nu așa cum am planificat mai devreme, dar 250 de miliarde de ruble suplimentare – pentru a dezvolta transportul, utilitățile și alte infrastructuri în regiuni.

Instruiesc guvernul să aloce încă 50 de miliarde de ruble în plus – în anul în curs, acești bani vor fi folosiți pentru a renova transportul public în regiunile Federației, folosind cele mai noi tehnologii. În același timp, aș dori să solicit să se acorde o atenție deosebită orașelor mici și zonelor rurale.

Am decis deja să extindem proiectul „Aer curat” până în 2030 pentru a îmbunătăți situația mediului în cele mai mari centre industriale. Aș dori să atrag atenția companiilor industriale și autorităților regionale și locale asupra faptului că sarcina de a reduce substanțial emisiile nocive este încă pe ordinea de zi.

Aș dori să adaug că am făcut progrese bune în reformarea industriei de gestionare a deșeurilor. Ne dezvoltăm capacitatea de reciclare și sortare pentru a ne îndrepta către o economie cu ciclu închis. Prioritatea este de a continua eliminarea vechilor depozite de deșeuri și a siturilor periculoase de daune acumulate. Aș dori să solicit Guvernului, împreună cu regiunile, să pregătească o listă a acelor instalații care vor fi eliminate după finalizarea programului actual.

Vom continua, de asemenea, reabilitarea corpurilor de apă unice, inclusiv Baikal și Volga, iar pe termen mediu vom extinde aceste lucrări la râurile noastre precum Don, Kama, Irtysh, Ural, Terek, Volkhov și Neva, precum și lacul Ilmen. Nu trebuie să uităm de râurile noastre medii și mici. Atrag atenția tuturor nivelurilor de guvernare asupra acestui aspect.

În urma instrucțiunilor date anterior, a fost pregătit și un proiect de lege privind dezvoltarea turismului în zonele protejate. L-am discutat recent cu colegii din Guvern. Acesta trebuie să definească în mod clar ce și unde putem și ce nu putem construi și, în general, principiile industriei ecoturistice. Este o chestiune foarte importantă pentru țara noastră. Aș dori să solicit Dumei de Stat să accelereze examinarea acestui proiect de lege.

Acum încă câteva cuvinte despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Stimați colegi, aș dori să mă concentrez pe încă un subiect.

La începutul lunii februarie a acestui an, a existat o declarație din partea Alianței Nord-Atlantice care a cerut, de fapt, ca Rusia să revină la respectarea Tratatului de reducere a armelor strategice, după cum au spus ei, inclusiv să permită inspecții ale instalațiilor noastre de apărare nucleară. Dar nici măcar nu știu cum să o numesc. Este un teatru al absurdului.

Știm că Occidentul a fost direct implicat în încercările regimului de la Kiev de a ataca bazele noastre aeriene strategice. Dronele folosite în acest scop au fost echipate și modernizate cu ajutorul specialiștilor NATO. Și acum vor să inspecteze și instalațiile noastre de apărare? În condițiile actuale ale confruntării de astăzi, acest lucru sună ca un simplu nonsens.

În același timp – atrag atenția în mod special asupra acestui lucru – nu avem voie să efectuăm inspecții în toată regula în cadrul acestui tratat. Cererile noastre repetate de a inspecta anumite instalații rămân fără răspuns sau sunt respinse din motive formale, iar noi nu putem verifica nimic în mod corespunzător de cealaltă parte.

Aș dori să subliniez: Statele Unite și NATO spun în mod explicit că obiectivul lor este de a provoca o înfrângere strategică a Rusiei. Și ce, după aceea vor conduce în jurul facilităților noastre de apărare, inclusiv cele mai noi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Acum o săptămână am semnat, de exemplu, un decret privind punerea în serviciu de luptă a noilor sisteme de rachete strategice terestre. Oare își vor băga nasul și acolo? Și ei cred că noi îi vom lăsa să intre?

Prin declarația sa colectivă, NATO a făcut de fapt o încercare de a deveni parte la Tratatul de reducere a armelor strategice. Suntem de acord cu acest lucru, vă rog. Mai mult, credem că o astfel de formulare a întrebării ar fi trebuit să fie făcută cu mult timp în urmă, deoarece NATO, permiteți-mi să vă reamintesc, are mai mult de o putere nucleară, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au, de asemenea, arsenale nucleare, care se îmbunătățesc și se dezvoltă și care sunt, de asemenea, îndreptate împotriva noastră. Ultimele declarații ale liderilor lor nu fac decât să confirme acest lucru – ascultați.

Nu putem și nu putem ignora acest lucru, mai ales astăzi. La fel cum nu putem ignora faptul că primul Tratat de reducere a armelor strategice a fost semnat de Uniunea Sovietică și Statele Unite în 1991, într-o situație fundamental diferită – într-o situație de tensiune redusă și de încredere reciprocă sporită. Ulterior, relațiile noastre au atins un nivel la care Rusia și Statele Unite au declarat că nu se mai consideră reciproc adversari. În mod remarcabil, a fost foarte bună.

Tratatul în vigoare în 2010 conține prevederi cruciale privind indivizibilitatea securității, privind legătura directă dintre armele strategice ofensive și defensive. Toate acestea au fost uitate de mult timp, SUA s-au retras din Tratatul ABM, după cum știți, totul este în trecut. Relațiile noastre, foarte important, s-au deteriorat, iar acest lucru este în întregime „meritul” Statelor Unite.

Ei au fost cei care, după prăbușirea Uniunii Sovietice, s-au apucat să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial și să construiască o lume în stil american, în care există un singur stăpân, un singur lord. Pentru a face acest lucru, au început să distrugă în mod flagrant toate bazele ordinii mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a anula moștenirea atât a Yalta, cât și a Potsdam. Pas cu pas au început să revizuiască ordinea mondială stabilită, au demontat sistemele de securitate și de control al armelor și au planificat și implementat o serie întreagă de războaie în întreaga lume.

Și toate acestea, repet, cu un singur scop în minte – să spargă arhitectura relațiilor internaționale de după cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta nu este o figură de stil – așa se întâmplă în practică, în viață: după prăbușirea URSS, ei vor să-și fixeze dominația globală pentru totdeauna, fără a ține cont de interesele Rusiei moderne și de interesele altor țări, de asemenea.

Bineînțeles, situația din lume după 1945 s-a schimbat. S-au format și se dezvoltă rapid noi centre de dezvoltare și influență. Este un proces natural, obiectiv, care nu poate fi ignorat. Dar este inacceptabil faptul că Statele Unite au început să remodeleze ordinea mondială doar pentru ele însele, exclusiv în propriile interese egoiste.

Acum trimit semnale prin intermediul reprezentanților NATO și, de fapt, transmit un ultimatum: Tu, Rusia, fă tot ceea ce ai acceptat, inclusiv Tratatul START, fără condiții, iar noi ne vom comporta așa cum ne place. Ei spun că nu există nicio legătură între problema START și, să zicem, conflictul din Ucraina și alte acțiuni ostile ale Occidentului împotriva țării noastre și nu există declarații răsunătoare că vor să ne provoace o înfrângere strategică. Aceasta este fie culmea ipocriziei și cinismului, fie culmea prostiei, dar nu-i poți numi idioți – nu sunt oameni proști până la urmă. Vor să ne învingă strategic și dau buzna la instalațiile noastre nucleare.

Prin urmare, sunt obligat să spun astăzi că Rusia își suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice. Repet: Rusia nu se retrage din Tratat, nu, își suspendă participarea. Dar, înainte de a ne întoarce la discutarea acestei probleme, trebuie să înțelegem pentru noi înșine ce pretind țări din Alianța Nord-Atlantică, precum Franța și Regatul Unit, și cum vom ține cont de arsenalele lor strategice, adică de capacitatea de atac agregată a alianței.

Prin declarația lor, acestea au făcut acum, în esență, o ofertă de participare la acest proces. Slavă Domnului, dați-i drumul, nu ne deranjează. Nu este nevoie să încercăm din nou să mințim pe toată lumea și să ne prefacem că suntem campioni ai păcii și ai detensionării. Cunoaștem toate bazele: știm că garanția expiră pentru anumite tipuri de focoase nucleare americane. Știm cu siguranță că, în acest context, unii oameni de la Washington se gândesc la posibile teste naturale ale armelor lor nucleare, ținând cont de faptul că SUA dezvoltă noi tipuri de focoase nucleare. Există astfel de informații.

În această situație, Ministerul rus al Apărării și Rosatom trebuie să asigure disponibilitatea de a testa armele nucleare rusești. Desigur, nu vom fi primii care vor face acest lucru, dar dacă SUA le testează, o vom face și noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală ar putea fi distrusă.

Stimați colegi, stimați cetățeni ai Rusiei.

Astăzi, călătorim împreună pe un drum dificil, anevoios, și depășim toate dificultățile tot împreună. Nu putea fi altfel, deoarece am fost crescuți pe exemplul marilor noștri strămoși și trebuie să le onorăm moștenirile, care sunt transmise din generație în generație. Mergem înainte doar datorită devotamentului nostru față de patrie, voinței și unității noastre.

Această unitate s-a manifestat la propriu încă din primele zile ale operațiunii militare speciale: sute de voluntari, reprezentanți ai tuturor popoarelor din țara noastră au venit la birourile de înregistrare și înrolare militară, au decis să fie alături de apărătorii Donbasului și să lupte pentru pământul lor natal, pentru Patrie, pentru adevăr și dreptate. Soldați din toate regiunile patriei noastre multinaționale luptă umăr la umăr pe linia frontului. Rugăciunile lor sunt în limbi diferite, dar toate sunt pentru victorie, pentru camarazii lor de arme, pentru Patria Mamă. (Aplauze.)

Munca lor asiduă, războinică, isprava lor găsesc o rezonanță puternică în întreaga Rusie. Oamenii îi susțin pe luptătorii noștri, nu vor, nu pot sta deoparte. Frontul trece acum prin inimile a milioane de oameni ai noștri, ei trimit pe front medicamente, echipamente de comunicații, mijloace de transport, haine călduroase, plase de camuflaj și așa mai departe – tot ceea ce ajută la menținerea în viață a băieților noștri.

Știu cum scrisorile de la copii, de la elevi îi încălzesc pe soldații de pe front. Ei le iau ca pe cel mai drag lucru din luptă, deoarece sinceritatea și puritatea dorințelor copiilor îi emoționează până la lacrimi, îi fac pe soldați să realizeze pentru ce luptă și pe cine protejează.

Grija cu care voluntarii îi înconjoară pe luptători și familiile lor, pe civili, este, de asemenea, foarte importantă pentru ei. Încă de la începutul operațiunii speciale au acționat cu curaj și hotărâre: sub foc și bombardament au scos din subsoluri copii, bătrâni, pe toți cei aflați în dificultate, au livrat alimente, apă, haine în punctele fierbinți și încă mai fac acest lucru, au înființat centre de ajutor umanitar pentru refugiați, au ajutat în spitalele de campanie și pe linia de contact, riscându-și viața, salvând și încă salvând pe alții.

Numai Frontul Popular a strâns peste cinci miliarde de ruble în cadrul campaniei „Totul pentru victorie! Acest flux de donații este constant. Contribuția fiecăruia este la fel de importantă aici: atât marile companii, cât și antreprenorii – dar este deosebit de emoționant și inspirat atunci când oamenii cu venituri modeste transferă o parte din economiile, salariile și pensiile lor. O astfel de unitate pentru a-i ajuta pe luptătorii noștri, pe civilii din zona de război și pe refugiați valorează foarte mult.

Vă mulțumim pentru acest sprijin sincer, unitate și susținere reciprocă. Ele nu pot fi exagerate.

Rusia va face față oricărei provocări, pentru că suntem cu toții o singură țară, un popor mare și unit. Suntem siguri de noi înșine, suntem siguri de forțele noastre. Adevărul este în spatele nostru. (Aplauze.)

Vă mulțumim.

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , , ,