Socialiștii din toată lumea pregătesc Congresul Bicentenar al Popoarelor Lumii

12:12, 30 martie 2021 | Uncategorized | 480 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

 

de Florin Platon și Cerasela Nițu

În data de 26 Martie socialiștii români au participat la întâlnirea online de pregătire a “Congresului Bicentenar al Popoarelor Lumii”. Delegația a fost formată din membri ai Partidul Socialist Român și ai DiEM25 România.

Peste 1200 de delegați din 164 de țări au participat la eveniment, reprezentând mișcări sociale, feministe, muncitorești, de luptă pentru democrație și activism civic din întreaga lume – Africa, America de Nord, America de Sud, Europa, Asia.

Discuțiile au fost moderate chiar de către Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, care a deschis întâlnirea amintind de Bătălia de la Carabobo, de acum 200 de ani, când Simon Bolivar a învins decisiv Imperiul Spaniol încheind 11 ani de război pentru eliberarea Venezuelei și începutul luptei de eliberare pentru restul Americii Latine, punând astfel capăt la 300 de ani de ocupație și colonialism spaniol în America Latină.

Nicolas Maduro a amintit și aniversarea a 27 de ani de la eliberarea lui Hugo Chavez din închisoare și a evocat începutul luptei sale politice. Au fost evenimente care au condus la alegerea sa ca Președinte al Venezuelei, patru ani mai târziu, și au constituit începutul Mișcării Bolivariene de emancipare socială a Americii Latine. Unul dintre sloganurile mișcării a fost:

Viitorul Umanității este în mâinile popoarelor.

Secolul al XXI-lea va fi secolul popoarelor!

La sesiunea din 26 martie au mai luat cuvântul activiști de pe întreg globul, printre care Monica Valente, reprezentând Sao Paulo Forum; filosoful Fernando Buen Abad; scriitorul Atilio Boron; activistul de stânga Xose Luis Rivera Jacome și alții.

De-a lungul discuției s-a subliniat că „democrația burgheză” nu va reprezenta niciodată interesele și lupta oamenilor obișnuiți și că numai o “democrație a popoarelor” poate să reprezinte și să militeze pentru interesele oamenilor de rând. Colegii de stânga din Spania au declarat și că Uniunea Europeană este o instituție a colonialismului și imperialismului, care dincolo de aparențe, este orientată împotriva cetățenilor obișnuiți ai Europei. S-a subliniat în acest sens că nu trebuie să uităm implicarea oficialilor UE în sprijinirea loviturii de stat din Bolivia sau în susținerea sancțiunilor criminale împotriva Venezuelei și Cubei.

În finalul discuției s-a reafirmat necesitatea solidarizării tuturor forțelor democratice populare –

pentru a învăța și a împărtăși modalitatea prin care să ducem și să câștigăm bătălii pentru socialismul secolului 21 (Fernando Buen Abad)

Congresul Bicentenar al Popoarelor Lumii va avea loc în Venezuela, în perioada 21-24 Iunie și va reuni peste 40 de organizații și mișcări sociale populare. Manifestarea va contribui la fundamentarea unui statut de “libertate, unitate și solidaritate a cetățenilor lumii” – a subliniat Nicolas Maduro.

 

 

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,