Interpretări tendențioase ale mișcărilor din tabăra avocaților lui Trump

00:51, 25 noiembrie 2020 | America | 467 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

 

Două noi „proiecții” ale mass-media prezintă evenimentele ca indicii tot mai clare ale așa-zisei înfrângeri a lui Donald Trump: un twitter în care Trump recomandă anumite proceduri la Casa Albă și o delimitare a echipei de avocați condusă de Rudy Giuliani de renumita Sydney Powell, avocata generalului Michael Flynn.

În twitterul de astăzi, 24 noiembrie 2020, Trump afirma că „Vreau să îi mulțumesc lui Emily Murphy de la GSA pentru devotamentul și loialitatea ei fermă față de țara noastră ”. GSA este acronimul de la General Services Administration, Administrația Serviciilor Generale, iar Emily Murphy este șefa acestui serviciu, despre care Trump ne transmite că: „A fost hărțuită, amenințată și abuzată – și nu vreau să văd acest lucru cu ea, familia ei sau angajații GSA. Cazul nostru continuă PUTERNIC, vom continua binele…lupta și cred că vom izbândi!”. Înțelegem deci că asupra șefei GSA, asupra familiei și apropiaților săi au fost exercitate presiuni greu de suportat, iar Trump consideră că nu are rost să expună acești oameni pentru o chestiune de imagine, care nu este esențială în acest moment din punct de vedere strategic. Tocmai de aceea Trump continuă în Twitterul următor: „Cu toate acestea, în interesul țării noastre, recomand ca Emily și echipa ei să facă ceea ce trebuie făcut în ceea ce privește protocoalele inițiale și le-am transmis echipei mele să facă același lucru.”

Mass-media a titrat frenetic astăzi că postarea lui Trump echivalează cu o acceptare a înfrângerii. Nu este însă nimic mai mult decât o interpretare tendențioasă, tot așa cum declararea lui Biden ca „președinte ales” nu are niciun fundament până la verdictul final al proceselor în care democrații au fost acuzați de fraudarea MASIVĂ a alegerilor. Faptul că Trump a aprobat anumite demersuri administrative – aparent în favoarea unei tranziții spre o echipă condusă de Biden – nu înseamnă nimic altceva decât că nu vrea să fie penibil în a se agăța de putere și nicidecum că ar fi depus armele. Dimpotrivă, roata adevărului se poate întoarce curând atunci când dovezile vor fi aprobate în Justiție, iar în acest sens Trump afirmă că lupta continuă PUTERNIC și chiar are încredere că va reuși. Trebuie menționat că era de așteptat că instanțele inferioare, mai ales din statele democrate, nu vor admite probele depuse de republicani. S-a văzut că judecătorii au făcut asta prin sfidarea unor dovezi mai mult decât concludente. Tocmai de aceea, așa cum era de la început previzibil, procesele vor ajunge din apel în apel până la Curtea Supremă, unde șase din cei nouă judecători sunt republicani.

În ceea ce privește delimitarea echipei de avocați a lui Trump, condusă de Rudy Giuliani, de faimoasa avocată (fostă procuroare militară) Sydney Powell, constatăm de asemenea o bizară interpretare indusă pe toată linia de presa mainstream. Sydney Poewll ar fi greșit foarte mult – spun jurnaliștii concernelor mediatice – prin afirmații deplasate, prin lansarea unor acuzații fără suport și prin susținerea unor teorii ale conspirației, gen Q-Anon. Și că de aceea echipa lui Giuliani s-ar fi dezis sâmbătă seara de ea. Să precizăm că Sydney Powell are reputația unui avocat care nu a mințit niciodată în cariera ei strălucitoare, iar eforturile sale au fost pe deplin convergente până acum cu cele ale echipei lui Giuliani. Mai mult, ea este mai determinată ca oricând să prezinte dovezile fraudei, pe care o estimează ca având proporții „biblice”. Ea va lucra în continuare din cadrul mișcării WeThePeople. Este clar că atât Giuliani cât și Trump, oameni cu o mare experiență și probitate profesională, înțeleg pe deplin că o disensiune publică din partea lor ar fi catastrofală pentru scopul pe care și-l asumă în continuare cu cea mai mare fermitate: susținerea lui Donald Trump și demascarea fraudei colosale de la alegeri. Ce sens ar avea ca echipa lui Giuliani să pornească un război cu Sydney Powell? Nu ar fi o mișcare lipsită de orice logică? Nu ar fi mai firesc să înțelegem că de fapt avocații lui Trump au deschis un fel de clește, prin care vor acționa pe două fronturi?

Prezentăm mai jos o analiză lucidă și bine documentată semnată de Ovidiu Drugă pentru Evenimentul Zilei:

Ultima mișcare a avocaților lui Trump este, la prima vedere, de o prostie cruntă. Faimosul Rudy Giuliani și avocata campaniei lui Trump, Jenna Ellis, au anunțat că Sidney Powell nu este membru al echipei juridice a lui Trump.

Minciuna este evidentă, cei doi au participat la conferințe de presă alături de Powell și au invitat-o să vorbească despre fraudele din alegeri la sediul Comitetului Național Republican din Washington.

Chiar mai grav de atât, această expulzare a lui Powell pare o stupiditate fără seamăn. Powell este cunoscută drept o forță în materie și are o reputație mult mai bună decât Giuliani, mai ales că mulți spun că Powell nu minte.

Evident, mișcarea a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Mulți s-au întrebat dacă nu cumva avocații îl sabotează pe Trump sau dacă președintele nu e gata să se dea bătut.

Totul e o stratagemă?

Există, însă, și a treia variantă care începe să circule prin mediile conspiraționiste- și anume că pista pe care o urmărește Powell ar arunca în aer întregul sistem politic american și ar lovi nu numai în democrați, ci și în republicani.

Chiar dacă această teorie este greu de crezut, există câteva elemente care par să se lege.

În ultima declarație cu privire la acest subiect, postată pe Twitter de generalul Flynn, pentru că Powell are contul blocat, avocata admite că nu face parte din echipa juridică a lui Trump. “Sunt de acord cu declarația campaniei (avocaților lui Trump n.r.) conform căreia nu fac parte din echipa juridică. Nu am semnat niciodată un contract și nu am trimis președintelui sau campaniei vreo factură”.

Powell spune, însă, că își va continua acțiunea de contestare a alegerilor în justiție  din partea grupului WeThePeople. Cu alte cuvinte, Powell nu abandonează lupta, ci o va duce pe cont propriu. Cât privește dovezile pe care a reușit să le străngă, Powell anunță că acestea sunt copleșitoare, iar procesul va fi “epic”.

“Dovezile pe care le adun sunt copleșitoare că acest instrument software a fost folosit pentru a transfera milioane de voturi de la președintele [Donald] Trump și alți candidați republicani la Biden și alți candidați democrați. Începem să ne pregătim procesul și intenționăm să îl intentăm săptămâna aceasta. Va fi epic.

Nu vom permite ca această mare Republică să fie furată de comuniștii din exterior și din interior sau ca voturile noastre să fie modificate sau manipulate de actori străini din Hong Kong, Iran, Venezuela sau Serbia, de exemplu, țări care nu au nici o considerație nici pentru viața umană, nici pentru oamenii care sunt motorul acestei țări excepționale”.

Republicanii au participat la vicierea alegerilor?

Pornind de la aceste declarații, în mediile așa-zis „conspiraționiste” a început să circule idea că unii dintre republicani au profitat și ei de “frauda informatică” și expunerea sistemului folosit i-ar incrimina și pe ei alături de democrați. “Sidney Powell o să dea foc întregii coșmelii din Georgia, iar republicanii Brian Kemp și Brad Rafensperger (guvernatorul și secretarul de stat din Georgia n.r,) or să ardă și ei”, se arată într-un comentariu postat pe site-ul breibart.com. Un alt suporter al lui Trump susține că echipa de avocați a lui Trump nu se poate întoarce împotriva republicanilor, dar Powell o poate face. “Asta e o femeie serioasă. Nu există o atmosferă de circ în jurul ei”, scrie un alt internaut. Sidney Powell susține că aparatele de vot Dominion și software-ul Smartmatic pe care acestea îl folosesc sunt manipulabile și sunt responsabile de trecerea unui număr mare de voturi pentru Trump în contul rivalului său democrat, Joe Biden. Ea a susținut, de asemenea, că Dominion a lucrat cu guverne străine, inclusiv cu Venezuela, și a reușit să obțină și o mărturie scrisă în acest sens.

*

Este așadar extrem de probabil că investigația fraudei electorale merge mult mai adânc în măruntaiele Deep State și deranjează și multe personaje-cheie din Partidul Republican. Tocmai aceasta ar putea fi explicația „discretă” a delimitării lui Powell de Giuliani: în timp ce echipa oficială de avocați ai lui Trump nu îi poate investiga prea ușor pe republicani, Powell, cu pârghiile oferite de generalul Michael Flynn, o poate face. Timpul va demonstra în curând care a fost strategia.

În orice caz, efortul concertat al mass-media și al politicienilor de pe aproape tot cuprinsul globului de a convinge populația că Biden ar fi câștigat, indică fără doar și poate miza uriașă a alegerilor din SUA. Este un moment de răscruce: în funcție de modul în care va înclina balanța în Statele Unite, vom ști încotro se va îndrepta lumea în viitorul foarte apropiat.

 

Facebook Comments