Ceea ce nu vedeţi la televiziuni: adevăruri cenzurate prezentate în România la o dezbatere online

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi ascunse publicului românesc

16:45, 19 martie 2023 | Uncategorized | 933 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Calistrat Atudorei i-a avut ca invitaţi la televiziunea online ROC TV pe scriitorul Ovidiu Hurduzeu, fostul senator Paul Ghiţiu şi pe activistul civic Florin Platon, într-o dezbatere incendiară care poate fi urmărită pe pagina Facebook a ROC TV sau aici:

Invitaţii au atins mai multe teme de actualitate, una dintre ele fiind închiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, decizie a autorităţilor române pe care vorbitorii au încadrat-o în seria de dovezi de obedienţă a statului român faţă de politica atlantistă. Vorbitorii au amintit, în acest context, de atitudinea similară pe care Occidentul o are faţă de cultura rusă sau faţă de sportivii ruşi şi au făcut comparaţia cu sistemele dictatoriale. De fapt e mai rău, a spus Ovidiu Hurduzeu, care a povestit că în timpul comunismului el avea voie să meargă la Biblioteca Americană, fiind traducător, în timp ce acum cultura rusă este interzisă în România.

O altă temă atinsă în timpul dezbaterii a fost consolidarea militară a NATO în regiunea Mării Negre, fiind prezentate şi imagini ale avioanelor NATO Boeing E-3 Sentry (AWACS) de detecție radar cu rază lungă de acțiune care vor fi desfășurate în România cu scopul de a monitoriza activitatea militară rusă în regiunea Mării Negre, fiind prima desfășurare a unui astfel de număr de AWACS în sud-estul Europei. În acest context, vorbitorii au făcut referire şi la recenta prăbuşire a unei drone americane care zbura în apropiere de Crimeea.

Apoi, atenţia lor s-a îndreptat spre rolul pe care îl joacă România în planurile NATO şi despre pericolele pe care le presupune pentru România posibila ei transformare într-un centru pentru a direcţiona arme către Ucraina. Calistrat Atudorei a vorbit de una din ipotezele de lucru americane, cea prin care o alianţă locală făcută din ţările baltice, Polonia şi România ar intra direct în conflict pentru a suplimenta armata ucraineană deja pe punctul de a fi distrusă, această alianţă neimplicând însă NATO, dar fiind ghidonată de SUA. Vorbitorii au conchis că pericolul la care s-ar expune România participând la un asemenea plan ar fi uriaş, urmând ca aceste ţări să înlocuiască Ucraina pentru a prelungi conflictul, ele transformându-se în următoarea carne de tun folosită de SUA pentru a ataca Rusia.

Între timp, au comentat vorbitorii, nivelul de trai al cetăţenilor UE se înrăutăţeşte şi sunt tot mai multe proteste împotriva cheltuielilor de război impuse de statele lor, o atenţie deosebită primind cazul Franţei, unde tensiunile au ajuns la paroxism, nefiind vorba doar de creşterea vârstei de pensionare, ci de întreaga politică falimentară a lui Macron. Dar, cu toate acestea, statele UE din Est sunt puse să producă muniţie pentru Ucraina, deşi protestele din ţările UE împotriva războiului se înmulţesc şi devin tot mai puternice.

Calistrat Atudorei a adus în atenţia publicului şi ciudăţeniile din timpul protestelor din Moldova, acolo unde unii jandarmi vorbeau româna, iar protestarii au observat că nu sunt poliţişti din Republica Moldova, ci din România. O modalitate de a otrăvi relaţia dintre România şi Republica Moldova, a fost de părere Ovidiu Hurduzeu.

Nu mai puţin gravă a fost considerată prezenţa unor bărbați îmbrăcați în civil și purtând măști la aceleaşi proteste, ei nevorbind româna. Aici, vorbitorii au emis ipoteza că puteau fi ucraineni, şi au amintit că şi la asaltul asupra Capitolului din SUA, pentru care este acuzat Trump, a fost observată în mulţime prezenţa unor ucraineni care aveau scopul de a provoca violenţe.

Dezbaterea a fost una inedită pentru spaţiul public românesc unde se difuzează doar propaganda oficială, aceasta fiind una din rarele ocazii în care discuţiile arată lucrurile neştiute şi ascunse despre conflictul din Ucraina şi despre riscurile cu care se confruntă România.

Facebook Comments