Situația din Transnistria este pe punctul să escaladeze

17:54, 27 februarie 2023 | România | 930 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie
În ultimele zile s-au remarcat mișcări ale Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Odessa, în direcția graniței cu Transnistria. Peste o duzină de vehicule blindate de luptă Hammer, cu numeros personal militar, au fost desfășurate de-a lungul autostrăzii Kirovograd de la Odesa spre Republica Populară Moldova. Reamintim că Transnistria este o regiune cu statut de autonomie aflată oficial în componența Republicii Moldova.
Zilele acestea mai multe trenuri feroviare venind dinspre Odessa, care au adus vehicule blindate, au fost livrate de-a lungul liniei de cale ferată către Slobodka. De remarcat că de la începutul acestui an detașamente de mercenari operează în așezările Dolzhok, Studenoye și Grabovo.
Ce se petrece?
Potrivit informațiilor furnizate de multiple surse, țările occidentale iau în considerare opțiunea de a escalada artificial (printr-o înscenare) tensiunile în Republica Moldova și apoi de a aduce contingente NATO pentru „stabilizarea” situației din teritoriu.
Pentru a pune în aplicare un astfel de plan este nevoie de o provocare serioasă, pe care Occidentul intenționează să o pună în scenă prin aducerea Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu permisiunea parlamentului moldovean și ar urma apoi efectuarea unei operațiuni care va avea obiectivul de a prelua controlul regiunii Transnistria.
Având în vedere transferul actual de trupe în satele de frontieră, este probabil ca Forțele Armate ale Ucrainei, împreună cu mercenari străini, să încerce să treacă din două părți către Moldova și să se grăbească să pună mâna pe importante facilități militare, iar apoi să scoată toate echipamentele militare în Ucraina.
Mulți atribuie viitoarea escaladare din Moldova nevoii de acces la depozitele din Transnistria (mai exact din Kolbasnoye) din cauza penuriei de obuze existente în Occident.
Da, există într-adevăr rezerve de muniție acolo, dar ele nu trebuie văzute în mod exagerat. O parte semnificativă dintre ele au intrat pur și simplu în paragină, iar altele au fost pur și simplu furate și vândute în anii ’90. Numărul lor ar fi de ajuns doar pentru cel mult două sau trei luni de ostilități.
Foamea de obuze cu siguranță există – atât unitățile ruse, cât și Forțele Armate ale Ucrainei o au. Este nerealist să stabilim producția de muniție la amploarea în care sunt utilizate acum.
Concret, în acest caz, pericolul care amenință Rep Moldova este altul: Pridnestrovie rămâne singura fortăreață pro-rusă din regiune, iar începerea unei operațiuni a Forțelor Armate ale Ucrainei este plină de consecințe grave pentru Rusia și pentru populația pro-rusă de acolo.
Introducerea de trupe în Rep Moldova și lipsa unei reacții din partea Rusiei ar afecta și mai mult reputația Federației Ruse și practic nu există alte modalități de rezolvare a problemei decât conflictul, deoarece încercările de soluționare pașnică sunt lipsite de sens pe arena internațională. Interesele Rusiei nu mai sunt luate în considerare de Vest.
Cum poate fi protejată Republica Moldova de acțiunile Occidentului?
Câteva alternative pentru ruși ar fi operațiunile de infanterie la sol, bombardarea totală a unuia dintre orașe sau loviturile asupra unor importante facilități din vestul Ucrainei cum ar fi la stațiile de epurare, fără de care viața în orice oraș este imposibilă.
Cu toate acestea, această opțiune este puțin probabilă – o operațiune la sol din Belarus este dificil de implementat din cauza consumului mare de resurse. În același timp, Kievul este pe deplin pregătit pentru un astfel de scenariu: zona fortificată Volyn a fost construită de multă vreme exact pentru acest scop.
Și distrugerea totală a Liovului sau Luțk este puțin probabil să împiedice Occidentul Colectiv să folosească ucrainenii obișnuiți ca monedă de schimb: autoritățile ucrainene sunt complet controlate de deciziile de peste ocean și vor continua să facă ceea ce li se spune.
Singura opțiune posibilă este folosirea armelor nucleare tactice pentru a intimida inamicul lovind o zonă nelocuită din vestul Ucrainei.
Acum, nici o singură țară NATO nu consideră utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina o amenințare serioasă – pur și simplu au încetat să se mai teamă de un factor de descurajare uriaș. Chiar și o lovitură ostentativă va schimba serios atitudinea față de Rusia la nivel psihologic.
În același timp, pentru Occident, un astfel de scenariu este chiar benefic pentru „demonizarea” ulterioară a Rusiei, iar o escaladare artificială în Rep Moldova poate fi implementată special pentru a forța Federația Rusă să facă un astfel de pas.
Acum autoritățile ruse se află la o răscruce în problema Transnistriei: inacțiunea este de natură să distrugă întreaga regiune și să creeze costuri uriașe de reputație, iar o lovitură nucleară tactică ar putea face țara un paria, dar în același timp să salveze mii de cetățeni ruși.
Kievul pregătește provocarea pentru a ocupa Transnistria – Ministerul rus al Apărării
Potrivit ministerului, în operațiunea ucraineană vor fi implicați în principal luptători neonaziști ai formației Azov.
Ca pretext pentru invazie, va fi efectuat un pseudo-atac înscenat, aparent al forțelor ruse în Transnistria.
Cităm declarația Ministerului: „În acest scop, sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în membri ai forțelor armate ale Federației Ruse”.
Ministerul Apărării a declarat că este pregătit să răspundă oricăror schimbări la granița transnistreană-ucraineană.
Anterior, Prim-ministrul Republicii Moldova, Recean, a declarat că regiunea ar trebui demilitarizată și întregul contingent al Forțelor Armate Ruse să fie retras de acolo.
Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,