Rusia a scos în luptă tancurile de ultimă generație T-14 Armata

13:33, 20 iulie 2023 | Europa | 612 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

 

Ministerul rus al Apărării a lansat ieri, 19 iulie 2023, o „bombă” informațională anunțând oficial că noile tancuri T-14 (numite și „Armata”) au lovit în mod neașteptat ținte ucrainene din regiunea Donețk! Este primul raport oficial cu privire la implicarea T-14 în Ucraina.

O sursă de informații a Ministerului rus al Apărării a declarat agenției de știri de stat ruse TASS că unitățile Grupului de Luptă „Sud” au desfășurat noile tancuri T-14 Armata și au luat parte la operațiuni împotriva țintelor și pozițiilor ucrainene.
O altă sursă de informare a agenției TASS a precizat că T-14 Armata au fost deja puse în funcțiune și în serviciu împreună cu alte unități din Districtul Militar de Sud.
În urmă cu câteva luni, au existat câteva rapoarte de la RIA Novosti că „în Ucraina au fost dislocate tancuri de nouă generație, dar nu au participat încă la operațiuni de atac direct”. Iată așadar că momentul trecerii la acțiune a tancurilor T-14 a sosit.

Mai multe unități T-14 Armata au luat parte la luptă

Sursele ruse afirmă că mai multe tancuri T-14 au participat la luptă pentru a vedea „de la prima mână” performanța și eficacitatea tancului, și apoi au fost retrase din prima linie.

„Grupul de trupe „Sud” a folosit tancurile rusești de ultimă generație T-14 Armata în zona de operațiuni militare speciale”,

a declarat pentru TASS o sursă din complexul militar-industrial. Potrivit aceleiași surse, mai multe tancuri au luat parte la luptă.

„Armata a fost folosită de grupul de trupe „Sud” în ostilitățile din direcția Donețk. Multe unități au participat la luptă pentru a vedea cum va funcționa tancul. Apoi s-au retras de pe front. Toate testele necesare ale tancului T-14 sunt încă în desfășurare”, a spus sursa agenției.

„La sfârșitul lunii aprilie, armata rusă a început să folosească tancuri T-14 Armata în zona de operațiuni. „Armata” a fost folosită pentru a lovi pozițiile ucrainene”, au mai declarat sursele ruse.

Această informație este confirmată și de o altă sursă rusă.
În prezent, principalele tancuri ale trupelor rusești active pe front sunt T-72B3, T-80BV și T-90M.
Împreună cu T-14 Armata, toate aceste tancuri vor constitui un „pumn de oțel” uimitor de puternic.

Caracteristicile T-14 Armata

T-14 Armata este un tanc cu turelă fără pilot. Este echipat cu un motor Diesel de 1.500-2.000 CP, o mitralieră de 125 mm care este controlată prin telecomandă de la sediul de personal și are în dotare rachete.
Are, de asemenea, un tun automat suplimentar de 30 mm cu muniție selectivă, o mitralieră PKTM de 7,62 mm și două lansatoare ATGM „Cornet”.
Are un echipaj format din trei operatori, tun automat, mitraliere telecomandate, armură frontală nouă de până la 1.400 RHA, contra-măsuri active împotriva rachetelor antitanc, contra-măsuri pasive împotriva fasciculelor laser, profil redus de luptă, viteză mare, capacitatea de a distruge ținte inamice cu tunul de la o distanță de 8.000 de metri și întărirea podelei anti-mine.
Acest tanc va fi un etalon pentru construcția tuturor tancurilor viitoare.

„Tancul are o serie de caracteristici unice: este echipat cu o nouă generație foarte complexă de protecție activă „afganit”, capabilă să intercepteze rachete antitanc. De asemenea, are prima armură electrodinamică din lume, cunoscută sub numele de „Malakhit”, capabilă să intercepteze și distrugă rachete antitanc înainte ca acestea să atingă blindajul”, a informat presa rusă.

Nu se știe câte tancuri T-14 „Armata” are armata rusă, deoarece nu există informații oficiale, totuși se estimează că deocamdată ar fi fost construite în jur de 30 de astfel de vehicule de luptă.

Sursa

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,