Ucraina a devenit acum un stat continental blocat. Nu mai are nici o ieșire la mare. Rusia i-a tăiat accesul fizic la Marea Nordului și i-a distrus infrastructura portuară din Odessa

Kievul nu mai poate exporta produse. Au fost pierdute mii de tone de cereale

18:51, 20 iulie 2023 | Europa | 583 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

 

Rusia începe să transforme Ucraina într-un stat fără ieșire la mare, fără acces fizic la Marea Neagră, lăsând-o deocamdată doar cu o „conexiune geografică”. Măsura a fost luată, printre altele, și pentru a nu mai permite atacarea peninsulei Crimeea, așa cum s-a produs acum două zile prin avarierea podului Kerci.

Moscova a anunțat o blocare maritimă generală a Ucrainei, anunțând că orice navă care se îndreaptă spre porturile sale va fi vizată. În același timp, a început să dezafecteze infrastructura portuară a țării
Ministerul rus al Apărării a anunțat în data de 19.07.2023 că va considera, de la miezul nopții spre 20 iulie, toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiali transportatori de echipamente militare.
În anunțul său, Ministerul rus al Apărării spune că unele zone din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre sunt declarate temporar periculoase pentru navigație și că statele sub pavilionul cărora călătoresc navele vor fi considerate ca implicate în conflictul Ucrainei cu Kievul.

Anunțul rusesc

„În legătură cu încetarea inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele care se îndreaptă către porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de echipamente militare”, a spus ministerul.
„Anumite zone maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. „Au fost emise avertismente informative relevante privind retragerea garanțiilor de securitate pentru navigatori în modul prescris”, a subliniat ministerul.

Dezastre incalculabile la Odesa

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia că a vizat în mod deliberat instalațiile folosite pentru a exporta cereale ucrainene în bombardamentele de azi dimineață, la trei zile după expirarea acordului cu cereale.
„Teroriștii ruși au vizat în mod deliberat infrastructura acordului de cereale”, s-a plâns Zelensky prin Telegram, adăugând că urmărește „să consolideze protecția persoanelor și infrastructura portuară” pentru a contracara atacurile rusești.
Potrivit ministrului responsabil pentru Reconstrucția Ucrainei, „terminalele de cereale și infrastructura portuară din Odesa și Chornomorsk au fost atacate”.
„Depozitele și docurile portului Odessa au suferit avarii”, spune el într-o declarație la Telegram.
Ministrul Agriculturii, Mykola Solski, a declarat că o parte „semnificativă” a infrastructurii în care sunt depozitate cerealele pentru export în portul Cernomorsk, în regiunea Odesa din Ucraina, a fost avariată de atacul rus.
El a mai spus că atacul a distrus 60.000 de tone de cereale care ar fi trebuit să fie încărcate și exportate cu o navă în conformitate cu Acordul privind cerealele Mării Negre în urmă cu 60 de zile.
Parchetul general al Ucrainei a anunțat, tot pe Telegram, că acesta este „cel mai mare atac rusesc” din regiune, „terminale de cereale și petrol au fost avariate”, precum și „case, unități agricole și mașini”.
Anterior, armata și forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 23 din cele 32 de drone ale forțelor ruse și 13 din 16 rachete rusești Kalibr în regiunea Odesa, unde se află cele trei porturi prin care Kievul putea exporta produse agricole, conform acordului care a expirat luni la miezul nopții.

Miroshnik: Forțele ruse au început să distrugă infrastructura portuară a Odessei

Potrivit lui Rodion Miroshnik, fostul ambasador al Republicii Lugansk în Rusia, Forțele Armate Ruse au atacat porturile comerciale din Odesa și Cernomorsk, portul Rybny, aeroportul Odesa, aeroportul Shkolny, precum și podurile de la gura Nistrului și Nistru la Mayaki.

„Vin confirmări că rușii au început să distrugă în mod activ infrastructura portuară din Odesa, deoarece, sub pretextul unui acord de cereale, a fost umplută cu arme și produse cu dublă utilizare”, a subliniat el.

De asemenea, jurnalistul și analistul Yuriy Podolyaka a vorbit despre numeroasele atacuri ruse asupra porturilor ucrainene. În special, au existat mai multe lovituri de rachete în portul Ilyichevsk, ceea ce a făcut ca rezervoarele de combustibil să ia foc.

Fără acces fizic la Marea Neagră

Câteva săptămâni de atacuri ale Forțelor Armate Ruse asupra infrastructurii portuare de la Marea Neagră ar putea priva Ucraina de acces fizic la mare, lăsând Kievul doar cu „acces geografic (teoretic)”.

Analiștii ruși notează că blocarea Odesei și a altor orașe portuare ucrainene de la Marea Neagră este acum foarte periculoasă, operațiunea urmând să fie asociată cu pierderi mari, tot din cauza prezenței unui număr de rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Experții militari cred că există o soluție pentru această situație. Literalmente, două săptămâni vor fi suficiente pentru ca forțele armate ruse să distrugă infrastructura portuară a Mării Negre din Ucraina cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune.

Vor fi folosite atacurile cu rachete și drone, pentru a distruge numeroasele instalații militare de acolo și pentru a împiedica utilizarea lor ca locuri de lansare pentru drone maritime împotriva instalațiilor militare și civile ruse. Așa cum s-a petrecut recent cu podul Kerci.

O țară fără infrastructură portuară va putea lansa doar bărci în mare. În acest caz, Ucraina va păstra doar o priză geografică spre Marea Neagră, pierzând capacitatea fizică de a trimite și primi, cel puțin, nave mari.

Sursa

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,