Directorul serviciilor de informații americane: China este amenințarea nr. 1

A rezista încercării Beijingului de a remodela și domina lumea este provocarea generației noastre

04:01, 12 decembrie 2020 | America | 537 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

de John Ratcliffe, directorul serviciului Național de Informații al SUA
3 decembrie 2020

În calitate de Director al serviciului Național de Informații, mi se încredințează accesul la mai multe informații decât oricărui alt membru al guvernului SUA, în afară de președinte. Supervizez agențiile de informații, iar biroul meu produce Informarea zilnică a Președintelui (President’s Daily Brief), care detaliază amenințările cu care se confruntă țara. Dacă aș putea comunica un lucru poporului american din acest punct de vedere privilegiat, acesta este faptul că Republica Populară Chineză reprezintă cea mai mare amenințare pentru America de astăzi și cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății din întreaga lume după cel de-al Doilea Război Mondial.

Informația este clară: Beijingul intenționează să domine SUA și restul planetei din punct de vedere economic, militar și tehnologic. Multe dintre inițiativele publice majore ale Chinei și ale celor mai proeminente dintre companiile sale oferă doar un statut de camuflare a activităților Partidului Comunist Chinez.

Să luăm de exemplu compania Sinovel. În 2018, un juriu federal a găsit vinovat producătorul chinez de turbine eoliene pentru furtul secretelor comerciale de la supercontractorul american. S-au impus sancțiuni, dar paguba a fost făcută. Furtul a dus la pierderea valorii de peste 1 miliard de dolari din partea companiei americane și la reducerea a 700 de locuri de muncă. Astăzi, Sinovel vinde turbine eoliene la nivel mondial, ca și cum ar fi construit o afacere legitimă prin ingeniozitate și muncă grea, mai degrabă decât prin furt.

FBI arestează frecvent cetățenii chinezi pentru furtul secretelor de cercetare și dezvoltare. Până când șeful Departamentului de Chimie din Harvard a fost arestat la începutul acestui an, China i-ar fi plătit 50.000 de dolari pe lună ca parte a unui plan de atragere a oamenilor de știință de top și recompensarea lor pentru furtul de informații. Profesorul a pledat că ar fi nevinovat și a făcut declarații false autorităților americane. Trei oameni de știință au fost destituiți în 2019 de la Centrul de Cancer MD Anderson din Houston din cauza îngrijorărilor cu privire la oferirea ilegală de informații Centrului de cercetare a cancerului din China. Guvernul SUA estimează că furtul proprietății intelectuale din China costă America până la 500 miliarde dolari pe an, sau altfel spus între 4.000 și 6.000 dolari per gospodărie americană.

China fură, de asemenea, tehnologia sensibilă a apărării SUA pentru a alimenta planul agresiv al președintelui Xi Jinping de a face din China cea mai importantă putere militară a lumii. Serviciile de informații americane arată că China a efectuat chiar și teste umane asupra membrilor Armatei Populare de Eliberare, în speranța de a dezvolta soldați cu capacități îmbunătățite biologic. Căutarea puterii pe orice căi operată de Beijing nu are niciun fel de limite etice.

China dezvoltă, de asemenea, capacități de nivel mondial în tehnologiile emergente. Serviciile sale de informații își folosesc accesul la firme de tehnologie precum Huawei pentru a permite activități rău intenționate, inclusiv introducerea vulnerabilităților în software și echipamente. Huawei și alte firme chineze neagă acest lucru, dar eforturile Chinei de a domina telecomunicațiile 5G vor crește doar oportunitățile Beijingului de a colecta informații, de a perturba comunicațiile și de a amenința confidențialitatea utilizatorilor la nivel mondial. Am spus personal aliaților americani că utilizarea unor astfel de tehnologii deținute de China va limita sever capacitatea Americii de a le împărtăși informații vitale.

China suprimă deja conținutul web provenit din SUA care amenință controlul ideologic al Partidului Comunist și dezvoltă capabilități cibernetice jignitoare împotriva Statelor Unite. Anul acesta, China s-a angajat într-o campanie de influență masivă, care a vizat câteva zeci de membri ai Congresului și consilierii lor.

Luați în considerare acest scenariu: o companie deținută de China locată în SUA angajează câteva mii de americani. Într-o zi, liderul sindical al uzinei este abordat de un reprezentant al firmei chineze. Omul de afaceri explică faptul că congresmana locală adoptă o poziție dură cu privire la legislația care contravine intereselor Beijingului – chiar dacă nu are nimic de-a face cu industria în care este implicată compania – și spune că liderul sindical trebuie să o îndemne să-și schimbe poziția sau, în caz contrar, fabrica și toate locurile sale de muncă vor dispărea în curând.

Liderul sindicatului o contactează pe congresistă și indică faptul că membrii organizației sale nu vor sprijini realegerea ei fără o schimbare de poziție. Poate că el crede că își protejează angajații, dar de fapt în acel moment face jocul Chinei, iar congresista va fi influențată de China, indiferent dacă își dă seama sau nu.

Informațiile noastre arată că Beijingul direcționează în mod regulat acest tip de operațiune de influență în SUA. Am informat comitetele de informații ale Camerei și Senatului că China vizează membrii Congresului cu o frecvență de șase ori mai mare decât a Rusiei și de 12 ori mai frecvent decât o face Iranul.

Pentru a aborda aceste amenințări și multe altele, am mărit resursele în cadrul bugetului anual de informații la 85 miliarde de dolari pentru a pune accentul pe China. Această schimbare trebuie să continue pentru a se asigura că serviciile de informații americane au resursele necesare pentru a oferi factorilor de decizie politici informații reale despre adevăratele intenții și activități ale Chinei.

În cadrul agențiilor de informații, o dezbatere sănătoasă și o schimbare a gândirii sunt deja în curs. Pentru analiștii și operatorii de informații valoroși care au fost cooptați în timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică și apoi Federația Rusă au fost în centrul atenției. Alții au subliniat că problemele care s-au ridicat la începutul acestui secol, și anume antiterorismul, ar fi fost domeniul cel mai important. Dar astăzi trebuie să ne uităm cu ochii limpezi la faptele din fața noastră, care arată clar că China ar trebui să fie principalul obiectiv al securității naționale a Americii pentru viitor.

Alte națiuni trebuie să înțeleagă că acest lucru este valabil și în cazul lor. Lumii i se prezintă o alegere între două ideologii total incompatibile. Liderii Chinei încearcă să subordoneze drepturile individului voinței Partidului Comunist. Ei exercită controlul guvernului asupra companiilor și subminează intimitatea și libertatea cetățenilor lor printr-un stat de supraveghere autoritară. Nu ar trebui să presupunem că eforturile Beijingului de a trage lumea înapoi în întuneric vor eșua doar pentru că forțele binelui au triumfat înainte în timpurile moderne. China consideră că o ordine globală fără ea în vârf este o aberație istorică. Tocmai de aceea își propun să schimbe ordinea pe care noi o vedem firească și să restricționeze răspândirea libertății în întreaga lume.

Beijingul se pregătește pentru o perioadă deschisă de confruntare cu SUA, iar Washingtonul ar trebui, și el, să fie pregătit. Liderii trebuie să lucreze în diviziuni partizane pentru a înțelege amenințarea, pentru a vorbi despre aceasta în mod deschis și apoi să ia măsuri pentru a aborda eficient situația.

Aceasta este provocarea generației noastre. Americanii s-au ridicat mereu la momentul respectiv, de la înfrângerea flagelului fascismului până la dărâmarea Cortinei de fier. Această generație va fi judecată după răspunsul său la efortul Chinei de a remodela lumea după propria sa imagine și de a înlocui America ca superputere dominantă. Informațiile sunt deja clare. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel de bun.

Sursa

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , , , ,