Ample mișcări de trupe rusești de-a lungul frontierei cu Ucraina creează îngrijorare în SUA și Europa

01:43, 1 noiembrie 2021 | Europa | 869 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

de Tyler Durden

De câteva zile au apărut noi acuzații referitoare la comasări de trupe rusești de-a lungul graniței cu Ucraina. Liderii occidentali trag un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ar putea deveni o altă confruntare în curs de desfășurare lângă Donbass și regiunea Crimeea.

The Washington Post a raportat sâmbătă, 30 octombrie 2021, că „o acumulare reînnoită de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina a stârnit îngrijorare în rândul unor oficiali din Statele Unite și Europa, care urmăresc ceea ce ei consideră a fi mișcări neregulate de echipamente și personal pe flancul vestic al Rusiei”.

Recentele acuzații de flexie musculară a Rusiei îndreptate către Kiev vin după ce în aprilie anul trecut în zona de vest a Rusiei au avut loc exerciții militare pe scară largă ale armate ruse de-a lungul graniței, în care zeci de mii de trupe suplimentare au fost dislocate de la bazele lor de origine în zonele de graniță din apropierea Ucrainei. Cu toate acestea, Kremlinul a subliniat la acea vreme că este liber să mute trupe oriunde dorește în granițele sale suverane.

Noul raport Washington Post din acest weekend admite că scopul respectivei acumulări de trupe rămâne „neclar” – în timp ce detaliază următoarele:

În ultimele zile, au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare care arată trenuri și convoaie militare rusești care deplasează cantități mari de echipament militar, inclusiv tancuri și rachete, în sudul și vestul Rusiei.

„Ideea este: nu este un exercițiu. Nu pare a fi un exercițiu de antrenament. Se întâmplă ceva. Ce este?” a declarat Michael Kofman, director al programului de studii ruse al grupului de analiză nonprofit CNA din Virginia.

Îngrijorarea vine imediat după încheierea exercițiilor militare majore „Zapad 2021”, desfășurate în primul rând între forțele ruse și bieloruse în septembrie, cu participarea și a altor aliați. Analiştii spun că unităţile mari nu s-au întors niciodată la bazele lor „de acasă” după exerciţii, ci s-au deplasat la avanposturile de lângă graniţa cu Ucraina.

Guvernul Ucrainei sugerează acum, potrivit WaPo, că:

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exercițiilor Zapad 2021, Rusia a lăsat echipamente militare, precum și centre de control și comunicații, la locurile de antrenament de-a lungul graniței cu Ucraina.

Danilov a estimat că numărul trupelor ruse desfășurate în jurul graniței cu Ucraina la 80.000 până la 90.000, fără a include zecile de mii de soldați poziționați în Crimeea.

În ultimele luni, Kremlinul a acuzat Kievul de o reînnoire a agresiunii împotriva forțelor separatiste pro-Rusia din estul Ucrainei, ceea ce a generat noi victime, în timp ce oficialii ucraineni au acuzat că statul rus este cel care alimentează reluarea luptei pe frontul blocat, în special prin transferul secret de arme.

Acest lucru se petrece deoarece Vladimir Putin și alți lideri ruși continuă să avertizeze Ucraina și NATO cu privire la „liniile roșii” rusești ale expansiunii armatei și bazei NATO în Ucraina. Rusia a declarat că va fi forțată să acționeze dacă va observa expansiunea militară a NATO pe teritoriul ucrainean.

Putin a acuzat vara trecută că Occidentul, în special Statele Unite, exercită control de fapt asupra conducerii de vârf a Ucrainei.

„Nu vom permite niciodată ca teritoriile noastre istorice și oamenii apropiați care trăiesc acolo să fie folosite împotriva Rusiei”, a declarat Putin anterior. „Iar celor care vor întreprinde o astfel de încercare, aș dori să le spun că astfel își vor distruge propria țară”, a mai spus Putin referindu-se la probabila reacție a Federației Ruse într-o astfel de situație.

Sursa

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,