Tentativă de atac terorist în capitala Transnistriei

Există indicii că atentatul a fost plănuit de serviciile secrete ucrainene

04:14, 10 martie 2023 | | 890 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

În seara de 9 martie 2023 au fost arestați câțiva agenți ai serviciilor de securitate ucrainene care au mărturisit deja că făceau parte dintr-o echipă ce avea ca misiune uciderea președintelui Vadim Krasnoselsky precum și a altor oficiali de rang înalt ai Republicii Transnistria.

Într-o alocuțiune publică ce a durat 6 minute președintele Kransnoselsky a anunţat că vor fi sesizate Consiliul de Securitate al ONU, OSCE şi partenerii din formatul de negociere „5+2” (Transnistria, Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE plus SUA și UE).
În urma investigațiilor făcute, procurorul general al Transnistriei, Anatoly Guretsky, a explicat pentru media că atacul terorist era plănuit să aibă loc în centrul Tiraspolului (capitala Transnistriei) prin intermediul unei mașini-capcană, ce avea la bord explozibili. Agenții ucraineni contau pe un număr mare de victime și ulterior, pe baza haosului creat, vizau eliminarea conducătorilor principali ai republicii.

Ministrul Afacerilor Externe din Transnistria, Vitaly Ignatiev, a explicat la rândul său că automobilul cu explozibili ar fi urmat să fie detonat la momentul când mulțimea adunată ar fi salutat trecerea caravanei de mașini care îl transporta pe președintele Krasnoselsky.

Pe de altă parte, se pare că planul terorist fusese cu mult timp înainte anticipat de serviciile secrete ale Federației Ruse. Reamintim în acest sens că în data de 21 februarie 2023 președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anulat un decret emis în mai 2012 prin care admisese autoritatea Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei. Cu alte cuvinte, Putin nu mai acceptă acum ca autoritățile de la Chișinău să își mai exercite voința politică în chestiunea Transnistriei, care avea oricum un statut de autonomie în cadrul Republicii Moldova.

Contextul este cât se poate de clar. Occidentul Colectiv a rămas fără muniție pentru a mai alimenta conflictul din Ucraina. Dar în Transnistria există (la Cobasna) un depozit de 20.000 de tone de proiectile ce au aparținut până în 1991 Uniunii Sovietice, când aceasta s-a dezmembrat. Depozitul a fost preluat prin acord internațional după anul 1991 de moștenitoarea URSS, Federația Rusă. Însă liderii din Kremlin știu foarte clar că inamicii Rusiei caută să pună mâna pe depozitul de muniție din Transnistria și de aceea curtează politic și militar Republica Moldova și guvernul soroșisto-progresist condus de Maia Sandu. Moscova a semnalat de câteva săptămâni că Occidentul pregătește un atac sub steag fals în Transnistria ce ar fi urmat să fie pus pe seama „agresiunii ruse”.

Este semnificativ și că oficialii din Ucraina nu s-au sfiit să declare public zilele trecute că ei nu recunosc autonomia Transnistriei și că dacă Maia Sandu le va solicita ajutorul, Ucraina va interveni inclusiv militar. Astfel, ministrul Securității Naționale al Ucrainei, Alexey Danilov, a declarat că „pentru a ne ajuta vecinii din Republica Moldova toate condițiile și procedurile vor fi luate în considerare”.

Planul Occidentului condus de SUA de a acționa mai departe în contextul conflictului din Ucraina (de reținut că Ucraina nu mai este demult o țară suverană, ci o unealtă a globaliștilor ce acționează în principal din SUA) ar fi fost acela de a implica ulterior și România „în sprijinul fraților din Republica Moldova”. Nu întâmplător cu două zile înaintea tentativei de atac terorist din Tiraspol, președintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul României că el, ca președinte, autorizează de acum trupele române să execute misiuni de luptă în afara granițelor țării.

Planul a eșuat deocamdată, dar este foarte probabil ca el să fie reluat în scurt timp sub alte forme.

Referință: https://warnews247.gr/polemos-enopsei-kai-stin-yperdneisteria-syllipsi-oukranou-praktora-apopeira-dolofonias-tis-igesias-tis-choras-vid/

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,