Legea care a stabilit că Israelul este un „stat-națiune pentru poporul evreu” a instituit oficial apartheid-ul

08:30, 7 martie 2023 | | 275 vizualizări | Nu există niciun comentariu
Distribuie

Fadi Alzaben, Ambasadorul Palestinei în Venezuela, explică faptul că „Legea statului-națiune”, adoptată de Knesset, face parte din eforturile Israelului de a proiecta toate structurile și articulațiile ocupantului potrivit ideologiei sale.

În data de 19 iulie 2018, Knesset-ul (Parlamentul Statului Israel) a aprobat „Legea de bază: Israelul ca stat național pentru poporul evreu” cu 62 de voturi pentru și 55 de voturi împotrivă. Respectiva lege stabilește că „Israelul este patria istorică a poporului evreu și, în ea, are un drept exclusiv la autodeterminarea națională”. De asemenea, consacră drept capitală a orașului „unit” Ierusalim (ignorând cererea istorică a istoricului din Palestinienii spre Ierusalimul de Est) și prevede că ebraica este singura limbă oficială (adică araba își pierde statutul de limbă oficială). Este o lege cu o valoare constituțională, consacrată în legile fundamentale ale statului Israel. Cum este interpretată aprobarea acestei noi legi? Ce implicații veți avea pentru procesul de pace palestinian – israelian?

„Aprobarea așa-numitei„ legi de stat ”, adoptată de Knesset israelian, face parte din eforturile guvernului de drept israelian de a reproiecta toate structurile și articulațiile statului ocupant, potrivit ideologiei sale religioase. Ceva care se materializează printr -un set de legi, pe care guvernul de atunci și actualul premier Benjamin Netanyahu a început să legifereze din 2009 ca legi de bază, echivalente cu Constituția și care consacră un caracter rasist și care continuă astăzi.

Din punct de vedere teoretic al dreptului constituțional, noua lege aprobată de Israel pune cu siguranță la îndoială că statul Israel poate fi calificat ca stat de drept, în primul rând, deoarece noua lege este în mod oficial contrar principiului egalității sau ceea ce, contrazice principiul interzicerii oricărui tip de discriminare. După cum se știe, afirmarea și protejarea egalității sunt condiții fără de care nu poate exista un stat de drept, deoarece fundamentul său este recunoașterea demnității egale a tuturor ființelor umane. În al doilea rând, secularismul este unul dintre fundamentele statului de drept. Prin urmare, prin legarea Israelului exclusiv de poporul evreu, caracterul lor secular este pus sub semnul întrebării, ca stat. ” Zi de zi, am luat cunoștință de pericolele catastrofale și de dimensiunile coloniale și rasiste ale așa-numitei „legi de stat”. Această lege este o umbrelă pentru aprobarea ideologiilor, politicilor și programelor guvernului drept în Israel, în special în ceea ce privește colonizarea. Considerăm că tăcerea comunității internaționale încurajează punerea în aplicare a acestor politici de ocupație. Prin urmare, solicităm un mecanism internațional de protecție pentru oamenii noștri și obligația lui Israel de a respecta acordurile de drept internațional și de la Geneva. Acțiunile Israelului pe teritoriile palestiniene sunt rezultatul pasivității, indiferenței și neglijenței flagrante în conformitate cu obligațiile, rezoluțiile și legi comunitatea internațională.

Nu în ultimul rând, este o obligație a unui stat de drept de a proteja drepturile minorităților. Acesta nu este doar un argument al naturii teoretice. În practică, multe exemple au arătat că atunci când un stat protejează exclusiv majoritate, aceasta duce la crearea de cetățeni din diferite clase. În timp ce cetățenii din „prima clasă” se bucură de protecția statului și recunoașterea drepturilor lor, cetățenii din „clasa a doua și a treia” sunt supuși discriminării sistematice, deoarece nu se bucură de recunoașterea (sau protecția) formală sau materială a drepturilor lor . Punctele menționate mai sus arată că noua lege încalcă unele dintre cele mai esențiale principii ale unui stat de drept, devenind cu siguranță un sistem de apartheid. ”

„Pacea va avea loc doar în cadrul a două state independente”. Lupta poporului palestinian și independența sa suverană este o luptă împotriva apartheidului, împotriva discriminării, pentru democrație și recunoaștere și respect pentru dreptul internațional, pentru justiția și egalitatea ființelor umane, indiferent de crezul lor, de origine etnică.

Fadi Alzaben, Embajador del Estado de Palestina en Venezuela

Prin amabilitatea Últimas Noticias

Traducere de Cerasela Georgiana Nițu

Facebook Comments
Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,