Grupul pentru România a constatat cu uimire că structura nereprezentativă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a acceptat încheierea cu Ucraina a unui Acord privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina.
Acest accord, semnat de președintele României ne face parteneri cu un dușman istoric al României și al etniei române. De asemenea, acordul semnat ne face parteneri cu o țară aflată în plin război împotriva unei supraputeri mondiale, respectiv Federația Rusă. România și-a atras deja adversitatea Federației Ruse prin politica provocatoare, iresponsabilă, a trădătorilor din conducerea țării noastre.
GpR nu-și propune să reamintească în rândurile de față toate motivele din trecutul istoric, ca și cele din prezent care justifică aprecierea că Ucraina și ucrainienii au avut mereu atitudini dușmănoase față de România și față de români. Chiar și la ora scrierii acestor rânduri, foarte numeroșii români din Ucraina sunt persecutați etnic de regimul politic de la Kiev cu care președintele trădător Klaus Werner Johannis a semnat acest acord de securitate. Școlile românești din Ucraina rămase de pe vremea Uniunii Sovietice au fost împuținate grav, Biserica Ortodoxă Română din provinciile românești ale Ucrainei este persecutată, iar tinerii de etnie română sunt recrutați forțat și trimiși în linia întâi a frontului pentru o cauză care nu este a lor.
Acordul de securitate româno-ucrainean se compune dintr-o serie de obligații pe care România și le asumă față de Ucraina, fără nici o obligație a Ucrainei față de România sau față de românii din Ucraina. Singurele obligații ale Ucrainei care reies din acord sunt față de UE și față de respectarea unor condiții de aderare a Ucrainei la acest organism supranațional.
Acest acord este o nouă provocare la adresa Federației Ruse pe care trădătorii de la conducerea României, în frunte cu președintele minoritar etnic, o fac. România va depinde într-o foarte mare măsură, în cazul în care va fi antrenată și în război, de deciziile care se vor lua la sfârșitul acestui război, când Rusia va avea, ca de fiecare dată în istorie, un cuvânt foarte greu, posibil și probabil decisiv. La aceste riscuri de securitate grave, la care poporul român este expus de către proprii săi conducători, Grupul pentru România s-a mai referit și în alte comunicate și nu mai revine în rândurile de față.
GpR insistă însă că România trebuie să-și schimbe radical poziția față de războiul din Ucraina, cu care nu are nici o legătură și în care nu trebuie să fie implicată în nici un fel. Principalul obiectiv al conducerii României trebuie să fie acela de a nu implica țara în război, de a milita pentru pace și pentru neutralitate, lucru posibil chiar și în condițiile apartenenței României la NATO.
GpR reamintește că în acest an, în schimbul acordului pentru numirea unui nou secretar general al NATO, Ungaria a primit dreptul de a nu se implica în conflict, de a nu acorda nici un fel de ajutor Ucrainei și de a nu primi refugiați din Ucraina. Este dovada că se poate acționa cu succes și în mod suveran.
Este în puterea conducătorilor României, incluzând și serviciile secrete, să ia deciziile cele mai înțelepte în direcția neimplicării în război, pentru pace și neutralitate. Istoria României oferă multe exemple de înțelepciune diplomatică a clasei politice românești, în momente asemănătoare.
Având în vedere cele de mai sus, solicităm Parlamentului României să respingă Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina.
GRUPUL PENTRU ROMÂNIA
3 septembrie 2024
Comentează