X

Cel mai mare furt de proprietate intelectuală din istorie: operațiunea Paperclip

Jefuirea cunoștințelor științifice și industriale ale Germaniei după cel de-al doilea război mondial

Distribuie

de Larry Romanoff

Scopul inițial a ceea ce a început ca Operațiunea Overcast a fost acela de a jefui Germania de toate cunoștințele sale științifice și industriale după cel de-al Doilea Război Mondial. Planul era de a fura documente și mostre de lucru, dar profunzimea și amploarea cunoștințelor industriale germane s-au dovedit a fi mult prea mari pentru a fi înțelese în mod util dintr-o simplă examinare a documentelor. În ciuda imensului tezaur de cunoștințe științifice, tehnice și industriale confiscate de la Germania, SUA nu au reușit să beneficieze de ele din cauza lipsei de know-how. A devenit rapid evident că procesul ar necesita o exploatare extinsă a oamenilor de știință și a tehnicienilor germani pentru a obține cunoștințe adecvate de lucru despre teoria și procesele industriale și științifice germane.

Această situație a dus la crearea imediată a unor vaste lagăre de internare care comasau toți oamenii de știință și tehnicienii pe care americanii i-au putut lua în custodie, unde acești oameni ar putea fi interogați în timp. Când a devenit însă evident că atât jaful de documente, cât și interogarea ar fi insuficiente, Operațiunea Overcast a devenit Operațiunea Paperclip, care a implicat transferul forțat a altor mii de savanți și tehnicieni germani în SUA.
Operațiunea Overcast a fost descrisă ca fiind „o întreprindere logistică la fel de masivă ca cea a oricărei campanii majore de război, implicând o enormă pre-planificare și coordonare care a inclus literalmente zeci de agenții și departamente guvernamentale, grupuri auxiliare precum Biblioteca Congresului, sute de corporații americane și nenumărate mii de indivizi”. A fost minimalizată ca o simplă imigrație postbelică a oamenilor de știință și a personalului militar german în SUA, dar s-a extins mult dincolo de aceasta. Ca în aproape orice alt domeniu, istoria americană a fost revizuită, ștearsă, igienizată și photoshopată pentru a împiedica adevărul să scape în lume în general.
Germania a fost complet jefuită după Primul Război Mondial, inclusiv confiscarea aproape a tuturor activelor străine aparținând companiilor germane (1), iar planurile erau în curs de desfășurare pentru a repeta procesul cu mult înainte de sfârșitul celui de-al doilea război. De data aceasta, în loc să confiște pur și simplu activele germane și să le fure brevetele în întreaga lume, americanii au născocit un plan măreț cu o hotărâre aproape sălbatică de a jefui întreaga națiune a Germaniei însăși, în cea mai mare măsură posibilă. Aceasta a fost Operațiunea Overcast, a cărei planificare a fost finalizată cu cel puțin doi ani înainte de sfârșitul războiului.
Când Germania s-a predat și americanii au intrat în forță în țară, sute de echipe de oameni de știință și industriași, militari și alți specialiști, erau adesea la doar câteva minute sau metri în spatele trupelor, în efortul lor hotărât de a confisca tot ceea ce era util ca nu cumva să fie distrus înainte de sosirea lor. Aceste sute de grupuri au fost selectate și pregătite în avans, cu experți în fiecare domeniu științific, industrial și militar specializat, cei care erau cei mai calificați să judece ce material era util sau valoros în domeniile lor. Câteva grupuri s-au concentrat pe articole militare, dar de departe cel mai mare efort a fost al TIIB, ramura de informații industriale tehnice a Departamentului de Comerț al SUA, a cărei sarcină era să examineze fiecare segment posibil al industriei germane și să colecteze toate informațiile, inclusiv documente, brevete, procese, prototipuri, modele, mostre de lucru, orice ar putea fi de interes sau de folos firmelor industriale americane. TIIB a trimis sute de grupuri de investigare comercială în Germania, fiecare grup confiscând milioane de pagini de documente și nenumărate tone de echipamente și mostre de produse. Chiar și Biblioteca Congresului avea propriul grup specializat, însărcinat cu localizarea și confiscarea tuturor cărților și revistelor germane care ar fi putut fi în vreun fel utile corporațiilor americane.
Fiecare tip de companie germană de orice dimensiune a fost vizată în această întreprindere referitor la orice ar putea conține cercetări sau produse de utilitate potențială pentru companiile americane. Mai mult, toate universitățile, institutele de cercetare, oficiile de brevete, laboratoarele de orice fel, toate agențiile guvernamentale, consiliile de cercetare din Germania, au fost despuiate, la fel ca orice fel de bibliotecă. Și nu era vorba doar despre bibliotecile publice, ci de toate cele din interiorul corporațiilor germane precum IG Farben, Volkswagen, Dornier, Messerschmitt, Hoesht și mii de altele. Și nu numai bibliotecile, ci și facilitățile interne de cercetare ale acestor mii de firme au fost golite de toate documentele lor de cercetare, publicațiile și informațiile. Fabrici întregi și instalații fizice de producție au fost pieptănate pentru orice lucru de valoare comercială.
S-a raportat că până și fabrica de animale de pluș Steiff a fost golită de modelele sale, cărțile și documentele aflate în proprietate, de metodele de producție, brevetele și mostrele de ursuleți de pluș. Americanii au luat literalmente totul, venind cu un val care a luat orice proprietăți lăsate în urmă, până când fabricile, depozitele, bibliotecile, universitățile, birourile de brevete, au fost pur și simplu golite. Numai transportul documentelor a ajuns la zeci de mii de tone. Nimeni nu a numărat mostre, prototipuri, modele funcționale, de vehicule, avioane, aparate militare și un număr mare de articole comerciale, iar numărul cărților furate a fost probabil de milioane.

Miile de Secrete

Unul dintre puținele cazuri înregistrate de documentare publică și recunoaștere a acestui furt masiv a fost un articol scris de C. Lester Walker și intitulat „Secretele cu miile”. (2) Articolul său începe cu următoarele:
„Cineva important a scris recent conducerii bazei militare Wright Field, spunând că a înțeles că SUA a adunat o colecție destul de mare de secrete de război inamice, că multe erau acum la vânzare publică și ruga să i se trimită totul pe motoarele cu reacție germane. Divizia de Documente Aeriene a Forțelor Aeriene ale Armatei a răspuns: „Ne pare rău, dar ar fi vorba cam de cincizeci de tone (de documente)”.
Mai mult, cele cincizeci de tone au fost doar o mică parte din ceea ce a fost, fără îndoială, cea mai mare colecție de secrete de război inamice capturate și asamblate vreodată. Colecția este astăzi depozitată în principal în trei locuri; Wright Field (Ohio), Biblioteca Congresului și Departamentul de Comerț. Wright Field deține o bază de documente de 1.500 de tone. La Washington, Biroul de Servicii Tehnice raportează că sunt implicate zeci de mii de tone de materiale. Se estimează că peste un milion de articole separate trebuie manipulate și că, foarte probabil, conțin practic toate secretele științifice, industriale și militare ale Germaniei. Un oficial de la Washington a numit-o cea mai mare sursă unică a acestui tip de material din lume, prima exploatare ordonată a puterii intelectuale a unei întregi țări.
Walker confirmă că SUA au organizat o căutare colosală a ceea ce eufemistic au numit „secrete de război”, dar care a fost pur și simplu o vânătoare de comori pentru cunoștințe militare, comerciale și științifice care nu existau în SUA. Pentru a îndeplini această sarcină, diferite agenții americane au format mai mult de 500 de grupuri de informații, variind în mărime de la câteva persoane la o duzină sau mai multe persoane, care au urmărit îndeaproape armata americană invadatoare în Germania, cu intenția de a confisca tot ce era de valoare înainte de sosirea celorlalte forțe aliate. Majoritatea acestor echipe de căutare a obiectivelor comune de informații au primit ordin să localizeze și să confiște în special secrete industriale și științifice. Potrivit lui Walker, acești eroi americani „au făcut minuni de ingeniozitate și tenacitate” în îndeplinirea sarcinii lor. Într-o oarecare măsură, avea dreptate. Într-unul dintre cazuri, Oficiul German de Brevete a ascuns unele dintre cele mai secrete brevete ale sale într-un puț de mină de 1.600 de picioare adâncime, dar americanii l-au găsit și au confiscat întregul conținut ca „reparații de război” ale SUA.
Cetățenii germani au fost forțați de americani să semneze documente care atestă că au predat „toate datele științifice și comerciale și, dacă nu, ar accepta consecințele” – ceea ce însemna execuție, iar aceștia erau angajați ai unor întreprinderi comerciale care nu aveau nicio legătură cu produsele militare. Statele Unite aveau echipe foto și echipe de înregistrare a microfilmelor care lucrau 24 de ore pe zi pentru a documenta invențiile germane. Walker a declarat că numai la Hoechst, americanii au avut mai mult de 100 de cercetători care „s-ar lupta febril pentru a rezista în fața celor patruzeci de camere OTS de înregistrare a documentelor care înregistrează cu ei în fiecare lună peste o sută de mii de metri de microfilm”. Pentru a pune acest lucru într-o perspectivă măsurabilă, SUA extrăgea câteva milioane de pagini de documente în fiecare lună numai de la Hoechst. Aceasta a fost amploarea furtului american de secrete științifice și comerciale germane.
Walker continuă apoi să ofere cititorilor „câteva exemple remarcabile din colecția de secrete de război”, care includea tuburi vidate micro-miniaturale de 1.000 de wați, realizate din porțelan mai degrabă decât din sticlă, care erau practic indestructibile și o zecime din dimensiunea celor mai bune pe care SUA le-ar putea face. El a enumerat o bandă magnetică de înregistrare aparent miraculoasă și dispozitive cu infraroșu pentru o vedere perfectă pe timp de noapte și un „generator diminutiv remarcabil care a operat-o”. El afirmă că tehnologia germană în infraroșu a fost atât de avansată încât, potrivit surselor militare americane, „mașinile germane ar putea conduce cu orice viteză într-o pană totală de curent, văzând obiectele clare ca ziua cu două sute de metri înainte. Tancurile cu acest dispozitiv ar putea detecta ținte la două mile distanță. Ca lunetist, a permis pușcașilor germani să țintească un om în întuneric total. … Au mărit curentul de la o baterie obișnuită de lanternă până la 15.000 de volți. Înainte de aceste descoperiri, americanii habar nu aveau că aceste dispozitive există, cu atât mai puțin despre cum să le proiecteze sau să le fabrice.
Walker a enumerat o serie de articole electronice, inclusiv condensatoare remarcabile care păreau a fi magice pentru oamenii de știință americani, fabricarea foilor mari de mică sintetică, care a fost importantă pentru multe procese de fabricație și pe care americanii nu au reușit niciodată să o facă, în orice dimensiune, dar care a crescut imediat producția americană de oțel rece cu 1.000%. Germanii au perfecționat procesul de extrudare a metalelor reci, pe care americanii nu l-au putut face niciodată și care a permis apoi producătorilor americani să crească viteza de producție a multor articole de zece ori.
Walker a declarat că șeful unei unități militare de comunicații i-a spus că doar acest „secret de război” va revoluționa total zeci de industrii americane de fabricare a metalelor. El a continuat să afirme că „În textile, colecția de secrete de război a produs atât de multe dezvăluiri încât responsabilii americani din industria textilă sunt puțin amețiți”.
El relatează descoperirile unei mașini germane de țesut raion („descoperită” de echipa americană de mașini de tricotat care străbătea Germania) care crește producția cu 150%. Existau războaie de țesut care produceau ciorapi fără cusătură pentru doamne, mașini textile de fabricare a acului pe care firmele americane nu le-au visat niciodată posibile, o modalitate brevetată de a separa lâna de pielea de oaie, lăsând o suprafață perfectă de piele. O autoritate americană de colorare a declarat: „Include know-how-ul de producție și formulele secrete pentru peste cincizeci de mii de coloranți. Multe dintre ele sunt mai rapide și mai bune decât ale noastre. Multe sunt culori pe care nu am reușit niciodată să le facem. Industria americană a coloranților va fi avansată cel puțin zece ani.”
Walker continuă:
„În materie de hrană, medicină și ramuri ale artei militare, descoperirile echipelor de căutare nu au fost mai puțin impresionante. Iar în aeronautică și rachete ghidate s-au dovedit a fi de-a dreptul alarmante. … germanii au descoperit că era o modalitate de a steriliza sucurile de fructe fără căldură. Pasteurizarea laptelui cu ultraviolete a eșuat întotdeauna în alte țări, dar germanii au găsit cum să o facă …”
Sursele sale i-au spus că germanii au inventat o mașină de fabricare a untului, ceva ce americanii și-au dorit întotdeauna, dar nu și-au dat seama cum să o facă.
Mostre ale mașinilor au fost imediat confiscate și expediate companiilor americane de produse lactate. Germanii inventaseră noi modalități remarcabile de conservare a hranei, aer condiționat și recuperare a apei atât de eficiente încât „submarinele germane puteau călători din Germania în Pacific, să opereze acolo timp de două luni și apoi să se întoarcă în Germania fără a fi nevoie să ia apă proaspătă pentru echipaj”.
Walker ne spune, de asemenea, că un chirurg al armatei americane a susținut că secretele medicale germane, dintre care multe au fost surprinzătoare și revoluționare, ar salva medicina americană de „ani de cercetare”, elemente care au inclus un proces de producere a plasmei sanguine sintetice la scară comercială și înlocuitori atât pentru lichidul sanguin, cât și pentru adrenalină. Acestea au fost, de asemenea, domenii în care americanii au încercat ani de zile și au eșuat, dar Walker a strigat apoi: „Astăzi avem secretul fabricării”. Și să nu uităm că toate acestea au fost categorisite de americani drept „secrete de război”, această categorisire justificând cumva furtul lor. Germanii au dezvoltat, de asemenea, metode de revigorare a corpurilor în cazurile de oprire completă a inimii și de încetare a respirației, Walker menționând că „Înainte ca războiul nostru cu Japonia să se încheie, această metodă a fost adoptată ca tratament pentru utilizarea de către toate serviciile americane de salvare aer-mare și este în general acceptată de medicina de astăzi”. De asemenea, germanii descoperiseră deja importanța medicală a aerului cu ionizare negativă și metodele de creare a acestuia.
Walker continuă să ne spună:
„Dar de cea mai mare importanță pentru viitor au fost secretele germane în aviație și în diferite tipuri de rachete. Racheta V-2 care a bombardat Londra, relatează o publicație a Forțelor Aeriene ale Armatei, a fost doar o jucărie în comparație cu ceea ce aveau germanii în mânecă. Când s-a încheiat războiul, știm acum, aveau 138 de tipuri de rachete ghidate în diferite stadii de producție sau dezvoltare, folosind toate tipurile de telecomandă și siguranțe cunoscute: radio, radar, fir, undă continuă, acustică, infraroșu, lumină. grinzi și magnetice, pentru a numi doar câteva; iar pentru putere, toate metodele de propulsie cu reacție pentru viteze subsonice sau supersonice. Propulsia cu reacție fusese aplicată chiar și pentru zborul cu elicopterul. Combustibilul a fost dus la camerele de ardere de la vârfurile palelor rotorului, unde a explodat, învârtindu-se lamele ca un stropitor de gazon sau o roată.”
Walker continuă menționând rachete supersonice cu viteze de aproape 6.000 de mile pe oră cu rază intercontinentală care ar putea ajunge la New York din Germania în aproximativ 40 de minute. El ne spune: „Așadar, nu este de mirare că astăzi experții Forțelor Aeriene ale Armatei declară public că în puterea proiectilelor și a rachetelor dirijate, germanii ne-au devansat cu cel puțin zece ani.”
Walker își completează articolul cu exemple despre modul în care „publicul american”, adică companiile americane „înghit” toate aceste informații, cu sute de mii de solicitări de documente pentru fiecare aplicație comercială imaginabilă. Companii americane precum Bendix, Pillsbury, Pioneer, Pacific Mills, au solicitat brevete germane și informații despre proces privind schimbătoarele de discuri, metodele de producție a făinii și a pâinii, compușii de respingere a insectelor, finisajele rezistente la șifonare pentru raion filat. Și, bineînțeles, Polaroid, marea companie americană de aparate foto și-a obținut toate informațiile din exploatarea documentelor germane de fotografie și optică, la fel ca și Kodak după Primul Război Mondial, fără de care compania nu ar fi ajuns la nimic.
Daniel W. Michaels a scris și el o serie de articole informative excelent cercetate pe această temă, unul intitulat „The Great Paents Heist”, care este plin de detalii și date concrete. (3) Michaels a fost angajat timp de zeci de ani ca traducător de germană pentru Departamentul de Apărare al SUA și Centrul de Informații Maritime Navale și are multă experiență personală cu privire la amploarea acestui furt. John Gimbel a scris la rândul său un tratat intitulat „Știință, tehnologie și reparații. Exploatarea și jefuirea în Germania postbelică”, care a fost publicat de Stanford University Press în 1990.
Michaels începe prin a afirma:
„Este destul de acceptabil pentru mândria americană să recunoască faptul că imigranții au contribuit la prosperitatea și măreția noastră. Este puțin mai greu de înghițit însă că o bună parte din progresul și prosperitatea noastră științifică a venit din simpla confiscare a brevetelor și invențiilor germane după Primul Război Mondial și apoi într-o măsură cu mult mai mare după al Doilea Război Mondial.”
El observă că cea mai creativă perioadă din istoria lumii poate să fi avut loc în Germania între 1932 și 1945 și că furtul acestei cercetări științifice germane a alimentat boom-ul tehnologic de după război al Americii. Ordinul executiv 9604 al lui Truman – care, notează el, era cunoscut și sub numele de „Licența de a fura” – a constituit ceea ce a fost probabil cel mai mare jaf din istoria lumii, furtul întregii proprietăți intelectuale germane, produse, procese și brevete existente la acea vreme.
SUA face astăzi o mare perorație cu privire la protecția proprietății intelectuale (IP) în timp ce declină orice eforturi trecute sau prezente de a obține prin măsuri clandestine sau necinstite IP-ul altor națiuni, insistând cu disperare ca spionajul și alte eforturi să se ocupe doar de „terorism” sau probleme de securitate națională. Aceste dezmințiri pot fi ușor respinse ca minciuni de-a dreptul, atunci când se confruntă cu aceste dezvăluiri și cu Proiectul Eșalon ulterior. Ordinul executiv 9604 al lui Truman prevedea confiscarea „informațiilor științifice și industriale, inclusiv a tuturor informațiilor referitoare la procese științifice, industriale și tehnologice, invenții, metode, dispozitive, îmbunătățiri și progrese” descoperite în Germania și „indiferent de originea acesteia”.
„Una dintre cele mai mari transferuri de informații clasificate culese de Aliați a venit de la laboratoarele și fabricile IG Farben, ale căror seifuri conțineau informații industriale secrete despre, printre altele, combustibili lichizi și solizi, metalurgie, cauciuc sintetic, textile, produse chimice, materiale plastice, droguri. si coloranti. Câțiva ofițeri ai armatei americane staționați în clădirea Farben după război au comentat că valoarea dosarelor și înregistrărilor confiscate ar fi fost suficientă (numai din acea sursă) pentru a finanța războiul.”
Michaels a remarcat, de asemenea, că printre marile descoperiri aeronautice s-au numărat „hârtiile care descriu aripa înclinată în spate și care furnizează date considerabile despre tunelul de vânt, care arăta în mod clar că avionul sweptback are proprietăți superioare de viteză aproape de viteza sunetului. Aceste date au fost primele de acest fel.
Schairer (un inginer Boeing) le-a scris rapid asociaților săi Boeing să oprească lucrul la avionul transonic Mach 1 cu aripa dreaptă pe care o proiectaseră, spunându-le despre descoperirea sa. El a microfilmat datele și le-a folosit când s-a întors la Seattle pentru a proiecta B-47, primul bombardier cu sweptback din SUA…”.
Michaels din nou:
„Furtul de proprietate intelectuală nu este nou, dar amploarea și ferocitatea a ceea ce au făcut americanii în Germania din 1945 până în 1948 a fost fără precedent. Statele Unite… au furat literalmente întregul sistem existent de brevete, modele, invenții și mărci comerciale germane. Germanii, care nu au informat forțele de ocupație americane despre existența și locația unor astfel de înregistrări, puteau fi închiși, pedepsiți și chiar amenințați cu moartea pentru „raportare insuficientă”. Când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial, elita Americii a hotărât că Statele Unite nu vor cădea înapoi în starea sa deprimată de dinainte de război, ci vor revitaliza economia și vor avea o instituție militară și industrială de primă clasă. În acest scop, hardware-ul militar avansat al Germaniei, secretele aeronautice și industriale ar fi pur și simplu confiscate și transplantate în America… reinventate și ștampilate cu „Made in the U.S.A.”.
Pentru a se asigura că Aliații vor avea un avans de netrecut în exploatarea brevetelor, germanilor li s-a interzis chiar să folosească sau să facă referire la propriile lor invenții după ce au fost confiscate. Oficiul German de Brevete a fost închis de Aliați și când s-a redeschis primul număr alocat a fost 800.001, ceea ce indică faptul că aproximativ 800.000 de brevete originale au fost jefuite de Aliați.
Germania fusese lipsită de toate PI anterioare existente până în acel moment și, prin excluderea sa deliberată din Uniunea internațională de brevete, nu a putut breveta sau exploata noi descoperiri. Toate invențiile germane noi sau descoperirile științifice au fost pur și simplu confiscate de SUA și, datorită infiltrării masive și copleșitoare a Proiectului Echelon al SUA încorporat în Germania (și în întreaga Europă), spionajul american ar fi descoperit rapid orice noi invenții germane. Pentru a face situația permanentă, în mai 1955, americanii, „conștienți de nedreptățile implicate în confiscarea secretelor industriale germane”, au forțat Germania să semneze „Acordul de la Paris” și „să renunțe la toate pretențiile sau obiecțiile la acțiunile Aliaților în timpul ocupației”. Așa-numitul „acord” spunea:
„Guvernul federal [german] nu va ridica în viitor nicio obiecție împotriva măsurilor care au fost sau vor fi luate cu privire la bunurile externe germane sau alte bunuri, confiscate în scopul reparației sau restituirii sau ca urmare a stării de război sau pe baza acordurilor încheiate sau care urmează să fie încheiate de către cele Trei Puteri cu orice alte țări aliate, țări neutre sau foști aliați ai Germaniei.”

Al doilea val – Emigrarea forțată

Intenția inițială a fost aceea de a fura documente și mostre de lucru și de a stoarce oamenii de știință germani pentru a obține cunoștințe de lucru despre teorie și procese. Deoarece amploarea demersului necesar nu putea fi cunoscută în mod rezonabil dinainte, planul era să adune toți oamenii de știință, tehnicienii și muncitorii calificați germani și, pentru a preveni dispersarea lor, să-i închidă în lagăre de concentrare până când vor putea fi chestionați complet și toate informatiile utile să fie extrase. Cu toate acestea, cunoștințele germane erau cu mult în avans față de orice era imaginat de americani și aproape de la început s-a constatat că simpla confiscare și interogare ar fi insuficiente. Ca un exemplu, armata americană a localizat și expediat acasă componentele pentru mai mult de 100 de rachete V-2 nou-produse, dar încă neasamblate, dar au descoperit că nu aveau idee cum să asambleze piesele și nici să înțeleagă principiile științifice, nici mecanica modului în care funcționau rachetele.
Din această dilemă și din multe altele din numeroase zone industriale, americanii și-au dat seama că, așa cum s-a întâmplat după Primul Război Mondial, erau atât de departe în urma Germaniei încât nici măcar nu au putut să înțeleagă, și cu atât mai puțin să folosească, mare parte din ceea ce furaseră. Apoi și-au dat seama că nu au de ales decât să transfere în SUA multe mii de oameni de știință, ingineri și tehnicieni captivi și, în cele din urmă, mulți meșteri pricepuți. După cum a remarcat un autor,
„Experiența americană de deznădejde virtuală în descifrarea programului de rachete din timpul războiului german a dus rapid la soluția confiscării nu numai a documentației și a produselor, ci și a oamenilor, pentru sute de alte procese științifice, militare și comerciale.”
Acesta a fost momentul în care Operațiunea Overcast s-a transformat în Operațiunea Paperclip. Nu a primit notă în narațiunea istorică, dar aceste deportări au fost forțate. Alternativa prezentată a fost un proces și o execuție probabilă în calitate de criminali de război, SUA având, în esență, autoritate și discreție deplină pentru a face aceste determinări și, astfel, lăsând victimelor prea puține opțiuni. Aceste relocari nu au fost doar forțate, ci și bruște, cu un preaviz de doar o zi în multe cazuri:
„La ordinul Guvernului Militar, trebuie să vă prezentați împreună cu familia și cu bagajele, atât cât puteți transporta, mâine la prânz, la ora 13:00 (vineri, 22 iunie 1945) în piața orașului din Bitterfeld. Nu este nevoie să aduceți haine de iarnă. Bunurile ușor de transportat, cum ar fi documentele de familie, bijuterii și altele asemenea, pot fi luate de asemenea. Veți fi transportați cu un autovehicul la cea mai apropiată gară. De acolo veți călători mai departe spre Vest. Vă rugăm să spuneți purtătorului acestei scrisori cât de mare este familia dumneavoastră.”
Primele transferuri de personal au fost ale specialiștilor militari, dar toate valurile ulterioare au fost de interes pur comercial, americanii importând forțat oameni de știință, tehnicieni, muncitori calificați și meșteri specialiști în practic orice industrie, inclusiv oțel, confecții metalice, sticlă, porțelan, tipografie, coloranți. și țesături, electronice, instrumente muzicale, producție auto, proiectare aeronave. Lista este aproape nesfârșită.

În 1987, Tom Bower a scris o carte intitulată „The Paperclip Conspiracy” (4) în care a detaliat amploarea și valoarea, numai pentru armata americană, a importului acestor oameni de știință germani. El a enumerat zeci de realizări germane majore care au depășit cu mult capacitatea SUA la acea vreme: centrale electrice avansate pentru aeronave, controlul rachetelor ghidate, realimentare în zbor, aliaje la temperaturi ridicate, optică de precizie, detectoare infraroșii, noi motoare diesel, noi combustibili și lubrifianți, un tunel aerodinamic care funcționa la Mach 8, care era de trei ori peste viteza și cu zece ani înaintea celui mai bun efort american, recunoaștere și cartografiere la mare altitudine, arme acustice. El a mai menționat opinia militară americană că germanii „au adus contribuții de natură neobișnuită și fundamentală” în domeniile proiectării și dezvoltării echipamentelor, generatoarelor, tehnicilor cu microunde și structurilor cristaline. Într-o recenzie a acestei cărți, Publisher’s Weekly a scris: „Dezvăluirile lui Bower sunt șocante individual și cumulativ devastatoare. . . vor înspăimânta cititorii.”
Într-un articol de știri BBC din 21 noiembrie 2005 intitulat „Proiectul Paperclip – Dark side of the Moon” (5), Andrew Walker a detaliat modul în care, în urmă cu 60 de ani, acești oameni de știință germani importați au furnizat SUA tehnologia de ultimă oră folosită și astăzi. În plus față de elementele acoperite în cartea lui Tom Bower,
Walker enumeră „rachetele supersonice, gazele care inhibă imediat sistemul nervos, avioanele cu reacție, rachetele ghidate, tehnologia stealth (care conferă invizibilitate) și armura întărită” pentru a menționa doar câteva. Walker susține, la fel ca majoritatea celorlalți, că Horten Ho 229 din Germania a fost primul avion stealth, complet cu piele absorbantă de radar, cu o singură aripă, și că bombardierul stealth Northrop B-2 din SUA (la 2 miliarde de dolari fiecare) este practic o clonă a designului german din 1944.
După ce nenumăratele mii de savanți germani cu cele mai utile cunoștințe au fost transferate în SUA, în aceste lagăre de concentrare – cunoscute sub numele de „lagărele lui Eisenhower” au rezultat enorm de multe persoane care fuseseră chestionate și de care americanii nu mai aveau nevoie. Cred că Michaels a fost cel care a remarcat că a existat la un moment dat un plan al generalului american R. L. Walsh, cunoscut sub numele de „Programul Urwald” sau programul junglei, care a fost un plan masiv de împrăștiere și relocare a acestor germani în număr mic, cât mai larg posibil oriunde și oriunde în lumea a treia, ca o modalitate de a împiedica Germania să formeze din nou o masă critică de cunoștințe industriale. (6) În cele din urmă, acele milioane „chestionate și nu deosebit de valoroase” au fost fie executate direct, fie au murit de foame, totalizând aproximativ 12 milioane de germani, o mare parte din conținutul catalogat ca „Alte pierderi” în statistica lui Bacque. (7) Trebuie remarcat, așa cum a făcut și Bacque, că moartea prin înfometare a multor milioane de civili germani a fost un proces planificat și deliberat. (8) (9)
*
Notă pentru cititori: vă rugăm să redirecționați acest articol și să îl republicați pe site-ul sau blogul dvs., pe forumuri, pe internet. etc.
Larry Romanoff este un consultant de management pensionat și om de afaceri. A deținut funcții executive în firme internaționale de consultanță și a deținut o afacere internațională de import-export. Locuiește în Shanghai și scrie în prezent o serie de zece cărți legate în general de China și Occident. El poate fi contactat la: 2186604556@qq.com

Note

(1) Armata SUA a intrat de asemenea și în fiecare țară ce avea o prezență corporativă germană și a pretins proprietatea asupra tuturor activelor germane.
(2) Harper’s Magazine, octombrie 1946. Aș remarca aici că am văzut mai multe afirmații că acest număr al revistei Harper’s nu mai este disponibil publicului în formă tipărită, nici chiar în biblioteci sau în alte colecții care conțin fiecare număr al revistei Harper’s de la începuturi, acest număr lipsește. Mi s-a spus că acest articol este disponibil online de la Harper’s, pentru un preț, dacă știți titlul și data publicării. Problema este, desigur, că există puțini oameni în viață care ar fi conștienți de existența acestui articol și chiar mai puțini care ar putea specifica titlul exact și data publicării.
(3) Marele jaf al brevetelor
(4) Conspirația agrafelor de birou: vânătoarea oamenilor de știință naziști
(5) BBC: „Proiectul Paperclip – Partea întunecată a Lunii”
(6) Aceasta a făcut parte din Planul Morgenthau al Statului Profund, menit să finalizeze distrugerea totală a Germaniei prin dezindustrializarea permanentă a țării, să transforme Germania în ferma europeană de produse lactate și în peticul de cartofi. Intenția a fost de a priva pentru totdeauna țara nu numai de cele mai bune minți științifice, ci și de acest al doilea și al treilea nivel de intelectuali științifici, tehnicieni și muncitori calificați, pentru a preveni o încercare germană de a se reconstrui după război.
(7) Bacque a fost un popular autor canadian, povestirile, romanele și articolele sale apărând în mod regulat în toate mass-media proeminente, dar, după publicarea „Alte pierderi”, a fost pus pe lista neagră și interzis în Canada. Nici un ziar sau revistă nu i-au mai răspuns la apeluri și toți editorii au refuzat să-l contacteze. El a fost criticat în mass-media americană ca fiind un șarlatan, chiar dacă cercetările sale au fost impecabil detaliate, iar cartea sa a avut o introducere și mărturii de la ofițeri militari americani proeminenți și de rang înalt. Aproape nimeni din America de Nord nu este conștient de descoperirea sa istorică extraordinară, deoarece cărțile sale au fost practic interzise pe continent. Prin contrast, numeroasele sale cărți pe această temă au fost un succes major în Europa, fiind traduse în cred că acum 15 limbi, s-au făcut filme documentare despre descoperirea sa și este recunoscut pe scară largă în Europa ca un istoric proeminent și respectat.
(8) Acum se pare că fotografiile populare pe care le-am văzut cu toții, cu grămezi de cadavre emaciate, nu erau ale evreilor uciși de germani (așa cum ni s-a spus), ci ale germanilor uciși de americani. Un număr nedeterminat dintre cei încarcerați și uciși erau femei și mai mult de câțiva erau copii.
(9) Singura penurie de alimente din Germania a fost cauzată de americanii care au interzis toate transporturile externe de alimente către Germania după război și s-a anunțat pe scară largă că oricine încearcă să introducă ilegal alimente în lagăre va fi împușcat pe loc.
Imaginea prezentată este de la InfoRos.
Traducere de Calistrat Atudorei

Sursa

Facebook Comments
Calistrat Atudorei:
Comentează